Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ztracen v džungli: Yossi Ghinsberg přežil 3 týdny v obklopení jedovatých zvířat, sáhl si až na dno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Yossi Ghinsberg si prošel peklem na zemi, když zůstal během dobrodružné výpravy sám v džungli. Neměl k dispozici žádné zásoby a byl zraněný, přesto přežil. Jeho příběh inspiroval filmaře, na jeho motivy byl natočen snímek Ztracen v džungli.

Článek

Yosseph „Yossi“ Ghinsberg se narodil 5. dubna 1959 v Izraeli a je známý jako dobrodruh, humanitární pracovník, spisovatel a řečník. Proslavilo jej jeho přežití v amazonské džungli, kde v nehostinných podmínkách a navíc ještě zraněný dovedl přežít tři týdny. Tento příběh se začal psát v 80. letech 20. století poté, co Ghinsberg dokončil svou službu u izraelského námořnictva. Následně odcestoval do Afriky a pak i do Mexika, ale toužil splnit si sen a vydat se na pár dní prozkoumat deštný prales. K podniknutí dobrodružné výpravy ho inspirovala kniha Motýlek, kterou napsal francouzský trestanec Henri Charrière. Aby tohoto cíle dosáhl, tvrdě pracoval a šetřil si peníze na vytouženou cestu. V roce 1981 se rozhodl svůj plán realizovat a vyrazil do Jižní Ameriky.

Foto: Narwhalco, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Yossi Ghinsberg

Ghinsberg podnikl výpravu do srdce amazonského pralesa

Yossi Ghinsberg se rozhodl vydat se do Amazonie spolu se dvěma dalšími cestujícími. Prvním z nich byl švýcarský učitel Marcus Stamm a dalším členem výpravy pak byl americký fotograf Kevin Gale. Při pobytu v Bolívii skupina dobrodruhů narazila na Karla Ruprechtera, který jim tvrdil, že je rakouským geologem. Ostatním řekl, že do Amazonie přijel hledat zlato, a nabídl jim, ať se k němu připojí, s čímž souhlasili. Yossi Ghinsberg tohoto rozhodnutí později velmi litoval a uznal, že byl velmi naivní, když Ruprechterovi vše uvěřil.

Skupina dobrodruhů se nejprve letecky dopravila do Apola v departementu La Paz. Následně se dostali dolů po řece Tuichi a pokračovali do domorodé vesnice Asariamas, která se nachází v pralese, kde doplnili zásoby na cestu. Když se ovšem expedice vydala od řeky do hor, začalo se ukazovat, že jejich zásoby zdaleka nebudou stačit. Aby přežili, museli lovit a jíst opice, což Marcus Stamm kategoricky odmítl, v důsledku čehož zeslábl a ubývalo mu sil. Podmínky v džungli byly tak drsné, že se skupina rozhodla pro návrat do vesnice Asariamas. Po návratu s pomocí vesničanů zkonstruovali provizorní vor, nabrali zásoby a jali se plavit se k lomu Curiplaya, kde se dle Ruprechtera mělo nacházet zlato.

Ztratil se v džungli a sáhl si až na dno

V průběhu cesty se ale rozhádali a nakonec došlo k tomu, že se skupina rozdělila do dvojic. První dvojici tvořili Ruprechter a Stamm, ti se rozhodli vrátit se zpět do civilizace pěšky. Kdežto Ghinsberg a Gale měli za to, že daleko lepší bude plout na provizorním voru po řece. Dohodli se i na tom, že se ještě před vánočními svátky sejdou v La Paz. Pak se jejich cesty rozdělily. Gale a Ghinsberg se dál plavili po řece, ale jak se vor blížil k vodopádu, Gale z lodi vypadl, podařilo se mu ovšem dostat na břeh. Proud Ghinsberga unášel dál po řece. Gale měl štěstí, našli jej místní rybáři. Po návratu do La Paz Gale zalarmoval policii, která začala pátrat po Ghinsbergovi ztraceném v džungli. Vyšlo také najevo, že Ruprechter jim celou dobu „věšel bulíky na nos“, nebyl to žádný geolog, ale jednalo se o zločince hledaného Interpolem.

Mezitím Ghinsberg v pralese prožíval doslova peklo na zemi. Byl sám v džungli obklopený nebezpečnými a jedovatými zvířaty, neměl zásoby jídla ani vody. Vzpomíná například na to, jak jej jednou v noci ohrožoval jaguár. Šelmu zahnal pomocí ohnivého triku za použití zapalovače a repelentu. Nebezpečím pro něj byli i jedovatí pavouci a hadi. Několikrát jej také málem pohltila bažina, jelikož během jeho pobytu navíc ještě došlo v oblasti k záplavám. Tehdy Ghinsberg pomýšlel i na sebevraždu, u sebe měl totiž léky, které by mohl spolknout, ale neudělal to. Naživu ho držela myšlenka na jeho matku a také měl naději, jelikož tou dobou v džungli dovedl přežít už 19 dní. Bylo to však nesmírně náročně, někdy byl tak slabý, že už ani nedokázal vstát, navíc byl zraněný a měl v nohách silnou infekci. „Nezůstala na nich žádná kůže. Byly celou dobu mokré a zablácené ponožky odřely kůži, kam se dostala plísňová infekce. Bylo to opravdu velmi ošklivé,“ řekl Ghinsberg v jednom z rozhovorů.

Záchrana přišla po 3 týdnech

Záchrana přišla v momentě, kdy na tom Yossi Ghinsberg byl už velmi špatně po fyzické i psychické stránce. V halucinacích vídal ženu, která mu v džungli dělala společnost, vše byl samozřejmě jen přelud. Povedlo se mu vrátit se zpět k řece, kde po třech týdnech utrpení narazil na záchranáře, kteří po něm pátrali. Následně byl převezen do nemocnice, kde se 3 měsíce zotavoval. Posléze se setkal s Galem, Ruprechtera a Stamma ovšem už nikdy neviděl. Má se za to, že zemřeli v pralese, ale jejich ostatky nikdy nebyly nalezeny.

Ghinsberg se po deseti let od svého ztracení v džungli do Bolívie opět vrátil, tentokrát už se nehnal za vidinou zlata, ale přijel konat dobro – budovat ekologickou kolonii v bolívijském národním parku Madidi. Od roku 1995 do roku 1999 působil v organizaci CITA (The Center for Investigation & Treatment of Addiction International), založil 12 center zaměřených na léčbu a výzkum závislosti na opiátech, v roce 1999 si pak otevřel své vlastní léčebné centrum. V dalších letech rozvíjel své podnikání a stal se také motivačním řečníkem. O svém zážitku také napsal knihu Tuichi, po celém světě se jí prodaly miliony výtisků. V roce 2017 vznikl na motivy jeho silného příběhu o přežití snímek Ztracen v džungli, v němž hlavní roli hraje Daniel Radcliffe, kterého diváci dobře znají jako představitele filmového Harryho Pottera. Ghinsberg filmaře pochválil za herecké obsazení a rovněž vyzdvihl, že Radcliffe se na roli vzorně připravil.

Zdroje: Mama Mia, Daily Telegraph, Prezi – Yossi Ghinsberg: Survivor Story, Wikipedia – heslo Yossi Ghinsberg

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz