Hlavní obsah
Lidé a společnost

Baba Anujka: Na první pohled laskavá babička, v reálu vražedkyně, která otrávila víc než 150 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Baba Anujka patřila ve své době mezi velmi vlivné ženy, na její „kouzelnou vodu“ a bylinné směsi se stála fronta. Mile vypadající stařenka však ve skutečnosti byla sériovou vražedkyní, která nenáviděla celý svět.

Článek

Staří lidé se někdy mohou jevit jako snadno zranitelní. Takový dojem budila i na první pohled laskává žena, které se říkalo „Baba Anujka“. Zdání ovšem klamalo, jednalo se o sériovou vražedkyni, která otrávila více jak 150 lidí. Začtěte se do jejího životního příběhu a zjistěte, co ji ke spáchání těchto hrůzných zločinů vedlo.

V mládí zanevřela na celý svět

Baba Anujka se narodila jako Ana Drakšin v roce 1838 v Rumunsku. Její rodina byla bohatá a zabývala se chovem dobytka. Rodina se posléze přestěhovala do Srbska a pobývala v rozlehlé usedlosti, která se nacházela ve vesnici Vladimirovac. V mládí Ana prožila velké trauma. Nechala se svést rakouským důstojníkem, přičemž nevěděla, že mladík má syfilis, kterým ji nakazil. Posléze Anu opustil, a zanechal ji nakaženou pohlavní chorobou a se zlomeným srdcem.

Tehdy Ana zahořkla, a začala nenávidět lidi. Ve svých dvaceti letech se uzavřela do sebe, začala se učit jazyky a věnovat se chemii a medicíně. Sama však nakonec nezůstala, i přes svou zatrpklost se provdala za o dvacet let staršího statkáře di Pištonja. Pár měl celkem jedenáct dětí, jen jedno z nich se ale dožilo dospělosti.

Po manželově smrti se věnovala bylinkářství

Poté, co Anin manžel zemřel, mohla se nadšená chemička věnovat svým pokusům v laboratoři a také bylinkářství naplno. Brzy zjistila, že léčitelství ji nejenom baví, ale také je to výnosný byznys, který jí v průběhu života vydělal spoustu peněz. Zatímco jiní léčitelé míchali povětšinou lektvary, které měly dané osobě pomoci, Baba Anujka se nebála vyrábět i ty, po kterých se lidem přitížilo, což se hodilo například mladým mužům, kterým se nechtělo na vojnu.

Připravovala smrtící lektvary lásky

U žen zase byla vyhlášená pro své směsi, kterým se přezdívalo „lektvary lásky“ či „kouzelná voda“. Název může být dosti matoucí, rozhodně se nejednalo o chemické koktejly, které měly donutit muže, aby se do vás zamiloval. Tyto lektvary byly určeny ženám, které se chtěly svých manželů zbavit z důvodu, že se k nim muži chovali hrubě a násilně. Tehdy byl rozvod totiž něco nemyslitelného, a tak se někteří manželé k ženám chovali jako k majetku. Baba Anujka těmto ženám míchala směsi obsahující arsen a rostlinné toxiny.

Stačilo uvést váhu manžela a také míru závažnosti problému, a Baba Anujka za úplatu připravila smrtící koktejl. Aby toho nebylo málo, dokonce si najala ženu jménem Ljubina Milankov, aby jí dohazovala nové zákaznice. Její „lektvar lásky“ vyšel v přepočtu na dnešní peníze na 22 000 až 100 000 korun. „Na první pohled to byla milá stařenka a na druhý, třetí a další pohled nebezpečná travička a čarodějka. Často své oběti ani neznala. Na druhou stranu si myslela, že ve skutečnosti pomáhá lidem řešit jejich problém,“ říká o ní spisovatel Šimon Đarmati, který napsal knihu o jejím životě.

Mnohdy lidi otrávila nejen pro peníze, ale i z čisté zlomyslnosti. Známý je případ novomanželů Vakarescu, kteří ji potkali během teplého letního večera. Stařenka jim s úsměvem nabídla sklenici limonády – kdo by odolal? Dvojice zemřela sedm dní poté, co se osvěžila limonádou od Baby Anujky. Bylo jim pouhých 18 let.

Spravedlnosti unikala dlouhých 14 let

Odhaduje se, že spáchala přes 150 vražd, ale přesný počet už se nedozvíme nikdy. Spravedlnost ji dostihla až po 14 letech. Prozradila ji nevydařená otrava „lektvarem lásky“, který si nechala namíchat její klientka Stana Momirov. Ta se chtěla zbavit svého movitého manžela. Chyba byla v příliš nízké dávce, lektvar totiž míchala asistentka Baby Anujky, která nebyla zřejmě tak znalá. Stanin manžel si ještě stihl před svou smrtí dojít k lékaři.

Lektvar ho sice zabil, ale přitáhl pozornost policie, která nařídila provedení pitvy, a ta prokázala otravu. Aby se Stana Momirov vyhnula trestu, veškerou vinu svalila na Babu Anujku, ta do poslední chvíle vše popírala. Baba Anujka byla roku 1929 odsouzena k 15 letům vězení. Byla však předčasně propuštěna s ohledem na vysoký věk. Dožila se 100 let, zemřela 1. září 1938 ve svém domě ve Vladimirovaci.

Zdroje: Short History, Slavorum, Wikipedia – heslo Baba Anujka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz