Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bájná podzemní říše Agartha: Nacisté věřili, že existuje. Vstup do ní hledali v Jihlavě i na Blaníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Bájná podzemní říše Agartha se dle legend má rozkládat mezi Mongolskem a Tibetem, se světem je prý propojena sítí tunelů. V minulosti se vstup do ní snažili najít nacisté. Hledali jej například i na hoře Blaník či v jihlavském podzemí.

Článek

První zmínky o bájném podzemním městě Agartha se objevily na konci 19. století. Dle legendy se mělo jednat o utajené město nacházející se v jádru země, kde žije vyspělá civilizace v souladu s přírodou a zároveň zde také lidé disponují moderními technologiemi. Město nemá být od zbytku světa zcela odříznuté, propojovat ho s okolím má hustá síť tunelů. Tajuplné město je zmíněno hned v několika knihách, má se za to, že první o něm napsal francouzský koloniální úředník Louis Jacolliot ve své knize Syn Boží. Nejvíce ale Agarthu proslavila ruská okultistka Helena Blavatská, která o mytickém městě píše ve svém díle Tajná doktrína.

Nacisté věřili v existenci Agarthy

Zájem o nalezení bájné Agarthy začal sílit po skončení první světové války, kdy se na toto téma zaměřili němečtí okultisté. Nejznámějším spolkem, který se zabýval hledáním tohoto mytického podzemního města, byla Společnost Thule. Ačkoliv neexistovaly žádné přesvědčivé důkazy o existenci vyspělé civilizace žijící v podzemním městě Agartha, nacistům se zalíbila myšlenka, že Agarthu objeví právě oni. Činili tak na popud svého vůdce, Adolfa Hitlera, který se o okultismus velmi zajímal, zejména pokud šlo o teorii, že Němci jsou ve skutečnosti potomci árijské rasy pocházející z podzemní říše Agartha. Ta se měla dle některých legend rozkládat mezi Mongolskem a Tibetem, ale vstup do ní hledali nacisté na vícero místech světa. Dokonce podnikli i expedici přímo do Tibetu, kdy věřili, že právě zde by se mohla záhadná říše nacházet.

Vstup do Agarthy hledali i v Jihlavě či na hoře Blaník

Vstup do Agarthy hledali nacisté mimo jiné i v našich končinách. Existuje svědectví o tom, jak v roce 1940 vstoupili němečtí vědci i se třemi dalšími muži pocházejícími zřejmě z Tibetu do jihlavského podzemí. Mělo se jednat o odborníky na paranormální jevy, které asi zaujaly místní pověsti o hlasech, které tu někteří mají slýchat a stínech, které se prý objevují na stěnách. Navíc se zde nachází chodba Svítivka, která ve tmě září nazelenalým světlem. Dle legend má právě tato barva osvětlovat i vstup do Agarthy. Daní odborníci si z této chodby měli odnést vzorky kamene. Dalším místem, které je z hlediska paranormálních jevů a hledání vstupu do Agarthy zaujalo, byla hora Blaník. Vypráví se, že se zde měl pohybovat Heinrich Himmler i Oto Skorzeny, který se o Tibet velmi zajímal.

Důkazy o její existenci chybí

Tajemná podzemní říše Agartha přes veškeré snahy ji najít zůstává pouhou legendou. Badatelé a záhadologové vstup do bájné říše hledali všude možně – v Mongolsku, na úpatí Himaláje, v argentinských vodopádech, v egyptských pyramidách i na dalších pověstmi opředených místech světa. Chybí důkazy, které by potvrzovaly, že by toto podzemní město kdy existovalo.

Zdroje: Medium, ČT24, The Portal List, Epocha Plus, G.cz, Wikipedia – heslo Agartha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz