Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Buxusy opět v ohrožení: Ničí je zavíječ zimostrázový, který v Česku nemá přirozeného nepřítele

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ABesheva, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jeden z nejpopulárnějších keřů českých zahrad, buxus, čelí velké hrozbě. Tou jsou housenky zavíječe zimostrázového, které na podzim opět zaútočily. Bohužel se jim v Česku dobře daří – nemají tu totiž přirozeného nepřítele.

Článek

Kde se zavíječ zimostrázový v Česku vzal?

Zavíječ zimostrázový je motýl patřící do čeledi travaříkovitých. V našich končinách se jedná o nepůvodní druh, zavíječ zimostrázový totiž pochází z Asie. Jedná se o bílého malého motýla, který často mívá křídla lemovaná hnědou barvou, není to však pravidlem. Housenky jsou žlutozelené a mají po sobě černé tenké pruhy. Trochu se podobají housenkám běláska zelného. Na první pohled si nemusíte všimnout, že se housenky „uhnízdily“ ve vašich buxusech (česky zimostrázech), proto rostliny pravidelně kontrolujte, zaměřte se i na vnitřek keřů. Zvenčí vás pak upozorní suché bělavé listy a přítomnost zápředků.

Foto: Eva Slachová

Rostlina napadená zavíječem zimostrázovým

Zavíječ zimostrázový dělá vrásky českým zahrádkářům i ochráncům přírody už několik let. Rostliny totiž ničí, housenky oplétají keře svými pavučinkami a okousávají listy, v důsledku čehož rostlina chřadne a usychá. Zavíječ zimostrázový se nejprve objevil v sousedním Německu, a to v roce 2006. V následujících letech byl jeho výskyt pozorován i v dalších evropských zemích, třeba Portugalsku či v Itálii. V Česku byl poprvé zaznamenán až v roce 2011. Zatímco tehdy se vyskytoval pouze na jihu Moravy, během následujících let se rozšířil po celé republice. Má se za to, že zavíječ zimostrázový se zde rozmáhá, protože postupem času rozšiřuje svůj výskyt, ale také je sem importován spolu s cizokrajnými rostlinami, zejména těmi z Číny. Z tohoto důvodu byste měli kontrolovat i rostliny, které si domů přinášíte ze zahradnictví.

Foto: Eva Slachová

Buxusy končí v kontejneru, zahrádkáři jsou zoufalí.

V Česku nemá přirozeného nepřítele

Boj se zavíječem zimostrázovým je v našich končinách o to těžší, že zde nemá přirozeného nepřítele. Během roku se v našich podnebných podmínkách mohou vylíhnout až tři generace housenek, a to za předpokladu teplého podzimu. Ani zkušení zahrádkáři se neshodnou, jak nejlépe proti housenkám zavíječe zimostrázového bojovat. Jedni radí chemický postřik, ale ten v tomto případě nemusí být tak efektivní, jak by se mohlo zdát. Housenky jsou totiž v keři „šikovně“ schované, a tak se postřik může minout účinkem. Dbejte na to, aby postřik pronikl až dovnitř keře. Používejte k tomu určený insekticid proti housenkám a řiďte se pokyny výrobce.

Na trhu jsou i šetrné insekticidy využívající sílu přírodních látek, například extrakt ze stromu Azadirachta indica či z květů kopretiny řimbaby. Někteří zahrádkáři dávají přednost pečlivé kontrole rostliny a odstranění housenek buď manuálně, nebo proudem vody. Počítejte s tím, že zbavit se housenek není žádná legrace, v jednom keři jich může žít i několik tisíc. Pokud housenky objevíte, jednejte bezodkladně, aby byla šance rostlinu zachránit, protože housenky dovedou keře zničit velmi rychle. A jedna rada na závěr – nečekejte, že by zavíječe zimostrázového vyhubil mráz. Pokusy provedené v Asii prokázaly, že dovede přežít i teploty kolem -30 stupňů Celsia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz