Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Byla jsem úspěšná, bohatá a strašně nešťastná.“ Zpěvačka Natalie Imbruglia léta bojovala s depresí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Georges Biard, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Zpěvačka Natalie Imbruglia se stala velkou hvězdou v 90. letech, když nazpívala hit Torn. Pak se ale kvůli depresím načas stáhla do ústraní. Jak žije dnes a podařilo se jí zbavit se psychických problémů?

Článek

Natalie Imbruglia se narodila 4. února 1975 v australském Sydney. Její otec byl původem ze Sicílie, byl to právě on, který v Natálii probudil lásku k hudbě. Její matka pracovala jako asistentka ředitele školy. Natalie spolu se svými třemi sestrami vyrůstala v malém městečku Berkeley. Už jako dítě mívala často melancholickou náladu, ale to se jí ještě dařilo chmury zahnat. Ráda tančila, chodila na lekce baletu, stepu a skotského tance. Kromě hudebního a pohybového nadání měla i herecký talent. Ten poprvé zúročila v reklamě na Coca-Colu a posléze v další reklamě na slaný snack Twisties. Jelikož ji to táhlo do světa filmu, rozhodla se v 16 letech odejít ze školy a naplno se věnovat herectví. Debutovala v australském seriálu Neighbours. Účinkování v seriálu jí otevřelo mnohá dveře.

Natalie Imbruglia se jako zpěvačka proslavila písní Torn

V roce 1994 se přestěhovala do Londýna, a to navzdory znepokojeným rodičům, kteří nechtěli, aby odešla z Austrálie. Začátky byly těžké, v podstatě Natalii tehdy živily rozhovory s novináři, kteří se jí dotazovali na seriál Neighbours. Peníze ale rychle docházely a Natálie uvažovala i o návratu do rodné Austrálie. V Londýně si ale nakonec našla manažerku, Anne Barret. Právě ta ji přesvědčila, aby zkusila nazpívat čtyři zkušební písně. Hudební vydavatelství RCA Records bylo ohromeno zejména písní Torn, která měla potenciál stát se velkým hitem.

Jedná se o původně dánskou píseň, jejíž první anglickou verzi posléze nazpívala americká rocková kapela Ednaswap. Mnoho lidí zná ale právě jen cover verzi, kterou nazpívala Natalie Imbruglia. Singl se stal mezinárodním hitem. Ve Velké Británii obsadil 2. místo v žebříčku hitparády, bodoval i ve Spojených státech amerických a dalších zemích světa. V Austrálii se dokonce stal nejhranější skladbou v rádiích od roku 1990. V té době Natalii média začala přirovnávat k australské popové divě Kylie Minogue. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, v roce 1998 obdržela cenu MTV za objev roku a o rok později tři nominace na cenu Grammy.

V roce 2001 vydala album White Lilies Island, které už nebylo tak masivně populární, nejvíce se líbilo fanouškům v Mexiku, kde píseň Wrong Impression obsadila v tamní hitparádě 2. místo. Lépe si vedlo další album, Counting Down The Days z roku 2005. Se skladbou Shiver zabodovala a obsadila 8. místo v britské hitparádě. Po deseti letech trvání kariéry vydala výroční album Glorious: The Singles 97-07, které obsahovalo všechny singly z alb předchozích a rovněž nové písně. Z těch se největší popularity dočkala titulní píseň Glorious. V roce 2009 vydala album Come to Life, ale to neslavilo úspěch, a tak Natalie načas přerušila hudební kariéru a věnovala se radši herectví. Ke zpěvu se ale posléze vrátila. Jejím prozatím posledním albem je Firebird.

Slavná, úspěšná a strašně nešťastná

Zatímco kariérně se Natalii dařilo a dokázala to, o čem jiné zpěvačky jen sní, v soukromém životě to jednoduché neměla. Musela totiž bojovat s depresemi i agorafobií (zjednodušeně řečeno úzkostnou poruchou projevující se strachem z veřejných míst). Úspěch, který zažívala v 90. letech, její psychické problémy prohloubil. Zpěvačka se na nějaký čas stáhla do ústraní.

Byla jsem úspěšná, bohatá a strašně nešťastná.
Natalie Imbruglia

Natalie Imbruglia se dlouhodobě zasazuje o to, aby nebylo tabu mluvit o depresích a dalších duševních problémech. Lidem, kteří si procházejí těžkostmi radí, aby vnímali problémy jako možnost vyrůst a vyjít z takové situace silnější. Také zdůrazňuje, že se lidé nemají stydět vyhledat terapii, a hlavně se nemají uzavírat do sebe, to prý její depresi ještě prohloubilo.

Co se týče jejího milostného života, v minulosti randila například s hercem Davidem Schwimmerem a dále také se zpěvákem Lennym Kravitzem. Za svou životní lásku však exmanžela Daniela Johnse. Vzali se roku 2003 a snažili se co nejvíce střežit si své soukromí. Nakonec je rozdělilo pracovní vytížení a rozdílné vize, kam každý z nich chtěl směřovat. Rozvedli se roku 2008 a uvedli, že i nadále zůstanou přáteli. Dalšího životního partnera už si zpěvačka zatím nenašla, přesto je dle jejích slov její život kompletní. Když jí bylo 44 let, přivedla na svět syna Maxe. Otěhotněla díky umělému oplodnění, kdy sperma daroval neznámý dárce. Nyní je prý šťastnější, než kdy předtím a naplno si užívá čas strávený se svým synem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz