Hlavní obsah
Krása a fitness

Celulitida je přirozená součást kůže: Draze platíme za to, že jsme si nechali namluvit opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Celulitida je v dnešní době vnímána jako nežádoucí, přitom se jedná o naprosto přirozenou věc. Zajímavé je, že jako nepěkné jsme začali tyto ďolíčky vnímat až v moderní době. Z boje proti „pomerančové kůži“ je dnes výnosný byznys.

Článek

Estetický problém, metabolická porucha podkožní tkáně nebo vada na kráse – to jsou jen některé z pojmů, které vám vyjedou ve vyhledávání po zadání hesla celulitida. Dnes je totiž „pomerančová kůže“, jak se jí laicky také říká, vnímána jako problém, kterého je třeba se urychleně zbavit. Jaksi už se pozapomnělo na to, že celulitida je přirozenou součástí našeho těla.

Dle studie z roku 2021 je celulitida se svými charakteristickými ďolíčky na kůži přítomna přibližně u 85 až 90 procent postpubertálních žen. Dá se tedy říct, že ji má téměř každá žena, zcela se nevyhýbá ani mužům, ale vyskytuje se u nich mnohem vzácněji. V dnešní době vnímáme celulitidu jako něco nežádoucího, ale ne vždy tomu tak bylo. Pojďme se podívat zpátky do minulosti na to, kdy nám byla vnuknuta myšlenka, že celulitidu je třeba odstranit za každou cenu, i kdyby to mělo stát „majlant“.

Boj s celulitidou jako výnosný byznys

Nebudeme si nalhávat, že lidé nejsou marniví, celá staletí se snaží zalíbit se druhým a vypadat atraktivně. Nicméně zrovna celulitidu lidstvo začalo vnímat jako problém až v novodobých dějinách, do té doby by se dalo říct, že nikoho ďolíčky na kůži příliš nezajímaly. Až do doby, než někoho napadlo, že by boj s pomerančovou kůží mohl být výnosný byznys. Prapůvod této sféry podnikání můžeme vysledovat do 20. let 20. století, kdy se v Evropě začalo slůvko celulitida používat jako „kouzelné zaklínadlo“ pro zvýšení prodeje služeb v kosmetických salónech.

Nového zkrášlovacího trendu si povšimla i podnikavá Nicole Ronsard. Poté, co se přestěhovala z Francie do New Yorku, ji napadlo, že ve Spojených státech amerických ještě nejsou kosmetické služby zaměřené na odstranění celulitidy tak rozšířené, a tak ve svém salónu, který si zde otevřela, se na tyto zkrášlující procedury zaměřila. Hitem byla její kniha o tom, jak se celulitidy zbavit. Do té doby nebyla pomerančová kůže vnímána nijak zvlášť negativně, ale najednou si ďolíčků na kůži ženy začaly více všímat. Samo sebou se této „vady na kráse“ chtěly zbavit. Nicole Ronsard se tedy plán vydařil dokonale, celá řada žen chtěla najednou zatočit s celulitidou, a to z Nicole Ronsard učinilo milionářku.

Ačkoliv v roce 1978 vyšla studie, která potvrdila, že celulitida je běžným rysem ženské pokožky, dílo už bylo dokonáno. Ženy to totiž takto už nevnímaly, a celulitida jim přišla nevzhledná. Nicole Ronsard sice nastolila tuto rétoriku, ale další firmy se rády přidaly. Trvá to dodnes. „Dolíčky jsou roztomilé na tvé tváři, ne na stehnech,“ hlásal například před pár lety jeden reklamní slogan. Později se firma za tuto urážlivou kampaň omluvila.

Je vůbec možné zcela se pomerančové kůže zbavit?

V ideálním světě bychom se vrátili „zpátky ke kořenům“, uvědomili si, že nenávidění ďolíčků na kůži pouze živí toto odvětví kosmetického průmyslu, a přijali bychom se takoví, jací jsme. Jenže v ideálním světě nežijeme, a tak je pochopitelné, že někteří z nás podlehnou tlaku, a budou se snažit se celulitidy dočista zbavit. Což je mnohdy pěkně drahá záležitost, krémy a různé procedury mohou stát i tisíce korun. Na místě je i otázka: Jde se vůbec zbavit celulitidy úplně? Americká nezisková profesní organizace dermatologů známá pod zkratkou AAD na svých stránkách uvádí, že zcela nelze pomerančovou kůži „vyzmizíkovat“.

Častým mýtem je, že stačí pravidelně se hýbat a střídmě a zdravě jíst, abyste celulitidu neměli. To je ovšem nesmysl, ta se totiž nevyhýbá ani velmi štíhlým ženám, které žijí zdravě. Velkou roli hraje genetika, dobrou zprávou ale je, že existují způsoby, které dovedou ďolíčky alespoň trochu redukovat. Pomoci může laserové ošetření kůže, úbytek na váze, různé krémy či masáže a kosmetické procedury. Pamatujte ale na to, že ani ty nejsou všespásné. Zvažte, zda by přece jen nebylo lepší smířit se s tím, že celulitida je zkrátka přirozenou součástí naší kůže. Peníze za ušetřené procedury a produkty lze dle mého názoru investovat lépe.

Zdroje: Autorský článek doplněný o informace z Novinky, National Library of Medicine, Mama Mia, American Academy of Dermatology Association

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz