Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhadná potetovaná princezna z Ukoku: Význam maleb na jejím těle dodnes neznáme, možná byla šamankou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sue Fleckney, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

V 90. letech učinili ruští vědci zajímavý objev. Nalezli mumii ukrytou pod ledem v oblasti plošiny Ukok. Původně se mělo za to, že honosná hrobka mohla patřit princezně, dnes se spíše vědci kloní k tomu, že neznámá žena možná byla léčitelkou.

Článek

V roce 1993 učinila ruská archeoložka Natalya Polosmak spolu se svým týmem pozoruhodný objev. Na náhorní plošině Ukok, kterou bychom našli v pohoří Altaj, objevil tým vědců v hrobce pod ledem mumii, která je ihned zaujala. Už na první pohled bylo totiž patrné, že se muselo jednat o osobu, která ve své době byla vysoce postavená. Nebyla totiž pohřbena sama, spolu s ní se pod ledem našlo šest koní, kteří na sobě ještě měli postroje. Rakev vypadala též honosně, byla vyrobena z masivního dřeva.

V rakvi spala věčným spánkem mumie, na které byly nejzajímavější její nezvyklá tetování se zvířecími motivy. Vědci neměli tušení, o koho by se mohlo jednat, proto se tehdy mumii začalo říkat „sibiřská ledová panna“ nebo také „princezna z Ukoku“, dle místa nálezu. Věk, ve kterém zemřela, se odhaduje na 25 let. Vysoká byla 167 centimetrů. Tělo zůstalo zachovalé díky balzamování, ke kterému byla použita rašelina a kůra.

Obsah rakve

Výzkumný tým doufal, že by jim obsah rakve mohl napovědět, kým neznámá žena byla. Nacházelo se zde opravdu hodně předmětů. Vědci zde našli zlato, bronz, ale také konopí, koriandr, dva druhy masa a mléčné výrobky. Nalezeno bylo i pouzdro, které mohlo být kosmetickou taštičkou, jelikož obsahovalo kartáč vyrobený z koňských žíní, zbytek tužky na oči a prášek vyrobený z minerálu, který zřejmě sloužil k pudrování obličeje. Jednalo se pouze o klasickou výbavu, která měla princezně sloužit v posmrtném životě, nebo některé z věcí mohly mít speciální význam?

Foto: Ludvig14, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Muzejní rekonstrukce hrobky sibiřské ledové panny

Kým ve skutečnosti byla sibiřská ledová panna?

Dle dosavadních poznatků archeologů se má za to, že byl sibiřská ledová „princezna“ mohla náležet ke skythskému kočovnému kmeni, konkrétně kultuře Pazyryk. Tyto kmeny pohoří Altaj obývaly v době od šestého do třetího století před naším letopočtem. Vědci k tomuto názoru došli na základě analýzy oblečení ženy, nasvědčovaly by tomu použité vzory a barviva. Pazyrykové totiž sice možná žili v odlehlé sibiřské krajině, ale čile obchodovali s Čínou, Íránem, Indií i se středomořskými státy. Komodity získané ze zahraničí prvky pazyrské kultury výrazně formovaly, lze se tedy domnívat, že na základě analýzy šatů lze tvrdit, že princezna z Ukoku k tomuto kmeni náležela.

Pohřbili ji s velkou poctou, to je vidět nejen na předmětech, které ji obklopovaly, ale také právě na jejích šatech. Ty mají dlouhou vlněnou sukni se třemi výraznými pruhy. První je karmínový, druhý světle růžový a třetí vínový. Barviva byla zřejmě dovezena ze Středomoří nebo Íránu, hedvábí použité pro výrobu halenky pak nejspíše z Číny. Jako svrchní oděv jí oblékli kožešinový kabát. Sibiřská ledová panna měla na sobě velmi dobře vyvedenou paruku, ta byla nasazena na holou hlavu. Na hlavě měla také klobouk, na němž bylo nejzajímavější jeho zdobení. Velké pero, které bylo jeho součástí, totiž dle profesorky Polosmak mělo symbolizovat léčivý strom života. Odkazuje snad tento symbol na to, že mohla být „princezna“ z Ukoku šamankou či lidovou léčitelkou?

Někteří vědci mají za to, že je to možné, ve skutečnosti princeznou být vůbec nemusela. Její hrobka se může jevit jako luxusní, ale urození lidé náležející ke kultuře Pazyryk totiž byli pohřbíváni mnohdy ještě honosněji. Je zde i další spojitost s šamanismem, analýza mumie ukázala, že pravidelně vdechovala výpary rtuti a mědi, což by mohlo odkazovat na různé rituály. Vědci nevylučují ani to, že mohlo jít o vysoce osobu spojenou s tehdejším náboženstvím.

Význam tetování

Dodnes si přesně nemůžeme být jistí, proč byla „princezna“ tak výrazně potetovaná. Vědci se domnívají, že to souviselo s jejím společenským statusem, a to nejen ve světě živých, ale i mrtvých. Někteří z nich jsou totiž přesvědčeni, že tetování měla po smrti sibiřskou ledovou pannu propojit s dalšími mrtvými. Co se týče motivů, jedná se o nejrůznější mytologická zvířata. Můžeme spatřit bájná zvířata složená z prvků zvířat existujících, například pantera s nohama ovce a hlavou jelena. Dále také rozpoznáme kozoroha s parožím a nebo jelena se supím zobákem. Tetování byla zřejmě vytvořena smícháním sazí a tuku, následně byl mix vstříknut do propíchnuté kůže.

Příčina smrti

Dlouho se nevědělo, co by mohlo být příčinou smrti neznámé ženy. Posléze vědci začali pracovat se dvěma hypotézami. Jednou byla rakovina prsu a druhou to, že podlehla zraněním po pádu z koně. S pomocí magnetické rezonance bylo zjištěno, že pravděpodobně je správná první varianta, „princezna“ z Altaje zřejmě zemřela na zákeřnou rakovinu, pád z koně utrpěla pravděpodobně poté, co se již oslabená neudržela v sedle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz