Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chlapec David Reimer byl kvůli nepovedenému zákroku donucen žít jako dívka. Skončilo to sebevraždou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci, Stable Diffusion (generováno AI)

Ilustrační foto

David Reimer se narodil jako zdravý hoch, ale když byl na světě teprve půl roku, byl mu proveden zákrok, který mu zcela změnil život. Kvůli zpackané obřízce bylo jeho rodičům doporučeno vychovat jej jako dívku. Skončilo to však tragicky.

Článek

Neobyčejný životní příběh Davida Reimera se začal psát dne 22. srpna 1965, kdy přišel na svět ve Winnipegu v Kanadě. Chvíli po něm se narodilo jeho dvojče, bratr Brian. Když bylo miminkům šest měsíců, byla jim diagnostikována tzv. fimóza, tedy zúžení periferní části předkožky. Lékaři doporučili, aby chlapcům byla provedena obřízka. Jenže doktor Jean-Marie Huot se rozhodl zákrok provést neobvyklým způsobem, tzv. elektrokauterizací. Obřízku naprosto zpackal, když Davidův penis popálil tak, že už se ani nedal odoperovat chirurgicky. U druhého z bratrů se pak k provedení zákroku z tohoto důvodu ani nepřistoupilo a časem mu fimóza zmizela sama.

Na radu lékaře rodiče vychovali Davida jako dívku

Rodiče Davida nevěděli, co si počít. Obávali se, že jejich syn bude v budoucnosti mít velké trauma. Jednou v televizi slyšeli mluvit psychologa a sexuologa Dr. Johna Moneyho. Jeho řeč je zaujala natolik, že se rozhodli jej kontaktovat a domluvit si s ním schůzku. John Money byl zastáncem tzv. teorie genderové neutrality, kdy tvrdil, že dítě přijmu tu genderovou identitu, ve které je vychováno, tj. lze chlapce vychovávat jako dívku a dívku jako chlapce. John Money rodičům navrhl, aby jeho teorii vyzkoušeli v praxi. Doporučil Davida po zpackaném zákroku vychovávat jako dívku. Rodiče Davida s tím souhlasili a začali chlapce oslovovat ženským jménem Brenda.

Dr. John Money se domníval, že život pro Davida bude snazší, když jej rodiče vychovají jako děvče. Genderovou identitu měl za sociální konstrukt. V případě Davida navrhl i operativní odstranění penisu a jeho nahrazení vagínou. Rozsáhlou operaci David podstoupil ve svých 22 měsících. Rovněž mu časem byly podáván ženský hormon estrogen. Jako k dívce se k němu přistupovalo ve všech ohledech. Nosil dívčí šatičky, hrál si s panenkami a pohyboval se v dívčím kolektivu. V dětství nic netušil o tom, že se narodil jako chlapec. Celou dobu byl pod kontrolou psychologa Johna Moneyho, který sledoval nejen jeho, ale i jeho bratra Briana.

Psycholog si myslel, že jeho teorie slaví úspěch, opak byl pravdou

Když bylo dvojčatům devět let, byl John Money přesvědčený, že jeho teorie se v praxi ukázala jako úspěšná. Proto se rozhodl výsledky svého bádání zveřejnit v knize Sexual Signatures, kde popsal tuto tranzici jako úspěšnou. V knize se píše o tom, jak si Brenda zamilovala dívčí oblečení, stuhy do vlasů a šperky. Zde se však rozchází vnímání psychologa Johna Moneyho s tím, jak své dětství popisoval sám David Reimer, který se rozhodně necítil být dívkou.

V roce 2000 popsal David v talkshow Oprah Winfrey své tehdejší pocity. „Nikdy mi to úplně nesedlo. Stavět pevnosti, zapojit se do pěstního souboje, lézt po stromech – to jsou věci, které se mi líbily, ale pro dívku to bylo nepřijatelné,“ přiznal. Postěžoval si také, že pokud měl z něčeho trauma, byly to právě časté návštěvy ordinace Dr. Johna Moneyho, které měly posílit Brendinu genderovou identitu. Docházel tam spolu se svým bratrem a oba svorně tvrdili, že je Money nutil pózovat v různých sexuálních polohách.

Navíc vyšlo najevo, že se David rozhodně necítil v dívčích šatičkách komfortně. I jeho matka potvrdila, že když je měl David na sobě poprvé, rozzuřeně je ze sebe serval. Do školy David nastoupil jako dívka Brenda a musel čelit posměškům kvůli své „mužné“ chůzi. Jako dívka se nikdy necítil a opakovaně si stěžoval rodičům, ti se však domnívali, že je to jen „období“, které přejde. David nebyl jediným nešťastným v rodině, otec situaci těžce nesl a utápěl žal v alkoholu, matka se pokusila o sebevraždu. Druhé z dvojčat, Brian, časem začal užívat návykové látky a dostal se i do křížku se zákonem.

Pravda vyšla najevo

Ve 13 letech se u Davida objevily sebevražedné sklony. Vyhrožoval, že si něco udělá, pokud jej rodiče budou nadále nutit docházet k Moneymu. Nakonec se mu rodiče rozhodli v jeho 14 letech vyjevit celou pravdu, říct mu o zpackaném zákroku a změně pohlaví. V ten moment se David Reimer rozhodl, že už dál nebude předstírat, že je dívkou, ale přijme mužskou genderovou identitu. Podstoupil hormonální léčbu, mastektomii a faloplastiku.

Jeho psychika však byla nenávratně poškozená. David trpěl depresemi a v pouhých 20 letech už měl za sebou dva neúspěšné pokusy o sebevraždu. Časem se snažil žít „normálně“ a dostat se z psychických potíží. Oženil se s dívkou Jane a rozhodl se spolu s ní vychovávat tři děti, které měla z předchozího vztahu. Našel si i koníčky, věnoval se rybaření i sbírání starožitností. Zdálo se, že jeho příběh by mohl mít přece jen šťastný konec.

Ve 38 letech spáchal sebevraždu

David Reimer také časem začal spolupracovat s jiným sexuologem, Miltonem Diamondem. Společně se snažili závěry studie Johna Moneyho uvést na pravou míru. David Reimer chtěl zabránit tomu, aby někoho potkal stejný osud jako jeho, a tak se snažil svůj příběh medializovat. Ačkoliv se mohlo zdát, že David Reimer prožité trauma zpracoval, nebylo tomu tak. Do toho měl problémy i v manželství, kdy se s ním Jane chtěla rozvést. David Reimer se nakonec rozhodl pro odchod z tohoto světa, spáchal sebevraždu dva roky poté, co zemřel jeho bratr na předávkování. V době smrti mu bylo 38 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz