Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neobyčejný příběh dvojčat: Jedno vyrůstalo jako nacista, druhé jako žid. Setkali se po 21 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Jedno z dvojčat žijící s otcem vyrůstající jako žid a další žijící s matkou vychovávané v duchu nacistické ideologie. Zní to jako námět na román, ale jedná se o příběh, který se skutečně stal.

Článek

Příběh jednovaječných dvojčat Jacka Yufeho a Oskara Stöhra se začal psát v roce 1933, tehdy se bratři narodili v Port of Spain, hlavním městě Trinidadu a Tobaga. Když bylo chlapcům pouhých 6 měsíců, začal vztah jejich rodičů skřípat. Ti došli k poněkud bizarní dohodě, kdy si každý z nich nechal jedno z dvojčat. Zatímco Jack zůstal se svým otcem v rodné zemi, Oskar odjel s matkou do Německa, kde se v té době dostal k moci Adolf Hitler. Jejich cesty se nemohly více lišit, ale když se za mnoho let bratři shledali, zjistili, že toho mají mnoho společného.

Oskar vyrůstal jako nacista

Oskar byl po příjezdu do Německa pokřtěn a vychováván jako katolík. Oskarovi bylo 6 let, když začala druhá světová válka. Stejně jako mnoho jiných německých dětí v té době, i on vstoupil do Hitlerjugend a byl vychováván v duchu pokřivené nacistické ideologie. Věděl o tom, že má bratra, ale celých 21 let měl pouze velmi málo informací o svém sourozenci. Po skončení druhé světové války se přestěhoval do Porúří a usadil se. Oženil se a měl dvě děti.

Jack byl vychováván jako žid

Naproti tomu Jack byl vychováván jako žid a zpočátku zůstal ve své rodné zemi. Po válce jeden čas pobýval ve Venezuele u své tetičky, která se sem přestěhovala z Evropy poté, co se jí povedlo přežít koncentrační tábor. V 16 letech se Jack přesunul do Izraele, kde později sloužil u místního námořnictva. Později se spolu s otcem odstěhovali do Spojených států amerických. Jejich novým domovem se stalo San Diego v Kalifornii. Zde provozovali malý obchůdek.

Setkání po 21 letech

Jack se prvně odhodlal bratra navštívit v roce 1954 po 21 letech odloučení. Jack za Oskarem přiletěl do německého města Essen. Oskar uvítal Jacka u sebe doma. Na první pohled bylo jasné, že dvojčata sice byla roky separovaná, ale to, že jsou sourozenci, nezapřou. Byli totiž skoro stejně oblečení, oba měli ten den na sobě světle modrou bundu a pod ní košili, a dokonce měli i podobný typ brýlí, knírek a řídnoucí vlasy. Nicméně návštěva trvala v Německu jen týden, po ní se zdálo, že si každý z bratrů užil přítomnosti toho druhého až až.

Byli skvělým příkladem toho, jak si dvojčata, navzdory rozdílnému prostředí, nakonec byla velmi podobná.
Nancy Segal, vědkyně, která se případem dvojčat zabývala

Další shledání za účelem vědeckého výzkumu

K tomu, aby se bratři po dalších 25 letech ještě znovu setkali, přispěla hlavně Jackova manželka Ruth, která se v magazínu dočetla o vědecké studii týkající se dvojčat. Výzkum se zabýval dvojčaty s ohledem na jejich osobnost, inteligenci a dědičnost nemocí. Ruth se povedlo přesvědčit Jacka, aby se ještě jednou viděl s bratrem a probral s ním možnost, že se do studie společně zapojí. Případ dvojčat vyrůstajících každé v jiném prostředí je spíše neobvyklý, pro vědce to byl dozajista velký přínos.

S účastí ve studii sourozenci souhlasili. Postupem času bylo odhaleno, že podobností mezi bratry je mnohem více. Oba bratři například velmi hlasitě kýchali a nikdy by si nedošli na záchod, aniž by ho předtím spláchli. Také začínali číst vždy zadní stránku časopisu a pak až si přečetli zbytek, měli podobné chutě, chůzi i módní styl.

Jejich vztah ale nebyl po druhém shledání rozhodně idylický. Téma, které bylo vždy od počátku tabu, byla politika, snažili se mu vyhýbat. Oba byli vznětliví a jejich debaty na toto téma totiž končívaly drsnou hádkou. Jack později v jednom rozhovoru uvedl, že se snažil Oskara za jeho názory nevinit, protože „děti nemají žádný vliv na to, co je učí“. Mezi dvojčaty rovněž panovala nezdravá soutěživost, kdy se byli schopni předbíhat i v tom, kdo lépe umyje auto a okna.

Byli hypnotizováni jeden druhým, hypnotizováni svými podobnostmi, fascinovalo je, že nejhorší vlastnosti, které v sobě viděli, se odrážejí v tom druhém.
Ruth, Jackova manželka

Přátelství jim vydrželo

Ačkoliv měli bratři mezi sebou neshody týkající se především ideologie a politiky, zůstali přáteli po celý život. Oba zemřeli na rakovinu. Oskar Stöhr podlehl roku 1997 rakovině plic, spekuluje se, zda nemoc nemohla souviset s jeho prací, roky se totiž živil jako horník. Jeho bratr Jack se rozhodl na pohřeb nepřijít z důvodu, že se obával, že by jeho podoba s Oskarem mohla některé neinformované přítomné vyvést z míry. Jack Yufe zemřel na rakovinu žaludku v roce 2015. Příběh bratrů je ukázkou toho, že i přes rozdílné ideologické názory i náboženské přesvědčení a výchovu může přátelství přetrvat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz