Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hitlerovo utajované podzemní město: Budoval jej v Dolním Slezsku, jeho účel zůstává neznámý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Przykuta, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

V Dolním Slezsku se nachází podzemní město, které zde za druhé světové války budovali nacisté. Dodnes není jasné, k jakému účelu měl labyrint chodeb a hal sloužit. Mohlo se jednat o sklad zbraní, Hitlerův štáb či bezpečné místo pro továrny.

Článek

V roce 1943 dostal zelenou tzv. projekt Riese (v překladu obr, pozn. red.), což je označení pro plánovanou výstavbu podzemního města Třetí říše v Dolním Slezsku, konkrétně v Sovích Horách. Tato lokalita byla vybrána z důvodu, že zdejší skály by v případě náletu měly odolat bombardování. Jedná se o jeden z největších stavebních projektů nacistického Německa, který ovšem nikdy nebyl dokončen. Výstavbou byl pověřen tehdejší ministr zbrojního průmyslu Albert Speer.

Práce zde vykonávali vězni a dělníci z koncentračního tábora Gross-Rosen. Celkem zde mělo pracovat téměř 9000 vězňů. Do roku 1945 stihli vyhloubit téměř dvacet kilometrů podzemních chodeb a hal. Pracovali v otřesných podmínkách, hladověli, trpěli nemocemi a také zde docházelo k mnohdy fatálním nehodám. V důsledku toho zde mnoho z nich zemřelo. Realizace projektu byla zastavena až po Hitlerově smrti. Nacisté však stihli všechny záznamy o výstavbě zničit, a tak dodnes nevíme, za jakým účelem měl být labyrint podzemních chodeb zbudován.

K čemu podzemní město sloužilo?

Badatele dodnes tento podzemní labyrint fascinuje. Vedou se dohady o tom, k čemu toto utajované město mělo sloužit. Jelikož se nedochovala projektová dokumentace ani žádné jiné spisy, můžeme dnes skutečně jen hádat, jaký byl jeho pravý účel. Jedna z teorií hovoří o tom, že zde měla být zbudována vlaková trať, po které by se dopravovaly věci, které chtěla Třetí říše skrýt před světem. Například se mohlo jednat o cennosti ukořistěné nacisty, zlato a poklady. Jiní spekulují o tom, že se v bludišti spletitých chodeb měla skrývat tzv. Jantarová komnata. Jednalo se o bohatě zdobenou místnost vyrobenou na žádost Fridricha I., která byla posléze věnována ruskému caru Petru Velikému. V roce 1942 byla vystavena v Královci. V roce 1945 se po ní ale slehla zem a od té doby ji již nikdo nikdy nespatřil. Někteří historici jsou přesvědčeni, že lehla popelem, jiní tvrdí, že byla přesunuta.

Foto: Chmee2, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Komplex Osówka

Dále se také hovoří o tom, že v podzemí Sovích Hor mělo sloužit jako rozsáhlé úložiště pro zbraně nacistického Německa, a to včetně těch, o kterých se zbytek světa nesměl dozvědět. Někteří totiž spekulují, že zde byla plánována výstavba tajné zbrojní laboratoře. Dokonce se mluví o tom, že zde měli nacisté chtít vyrábět prototyp jaderné bomby. Ve hře je rovněž varianta, že zde nacisté hledali ložiska uranu, která se zde měla dle jejich informací nacházet. Jedná se však o pouhé domněnky, důkazy pro toto tvrzení chybí. Většina historiků je jiného názoru. Projekt Riese měl být podle nich strategickým plánem pro přemístění klíčových továren do bezpečí. Také se zdá být reálná možnost, že se mělo jednat o další Hitlerovo sídlo. To ostatně po válce tvrdil i samotný vedoucí projektu, Albert Speer. Historici však upozorňují, že mohl záměrně šířit dezinformace, aby skryl pravý účel zbudování podzemního komplexu. Pravdu už se asi nikdy nedozvíme.

Tunely jsou dodnes neprobádané

Tunely v oblasti Sovích Hor svá tajemství ještě nevydaly. Do dnešní doby nevíme, k čemu přesně podzemní komplex sloužil. Je zde ještě celá řada neprobádaných míst. Některé části podzemního bludiště jsou přístupné i veřejnosti, do jiných se ale odváží jen zkušení jeskyňáři a hledači pokladů. Místo totiž nepřitahuje jen fanoušky historie a milovníky tajemna, ale i ty, kteří touží najít nacistické zlato, o kterém se proslýchá, že by zde mohlo být ukryto. Pokud byste pozůstatky podzemního města Třetí říše chtěli vidět na vlastní oči, máte možnost. Pořádají se zde prohlídky s průvodcem, k vidění jsou podzemní chodby, bunkry a jedna trasa nabízí i svezení na loďkách v zatopené části komplexu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz