Hlavní obsah
Finance

Cukr, jahody nebo olivový olej: Běžné potraviny, které by mohly být v budoucnu výrazně dražší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci, Stable Diffusion (generováno AI)

Ilustrační foto

Zdražování potravin je velkým tématem poslední doby. Dochází k němu vlivem inflace, rostoucích nákladů na výrobu i klimatických změn. Které potraviny možná v budoucnu budou stát výrazně více?

Článek

Zdražování potravin v poslední době pocítila peněženka asi každého z nás. Dle odborníků mu ještě nemusí být konec. Obávají se, že některé běžné potraviny by do budoucna mohly výrazně podražit. Na vině jsou především klimatické změny, které ceny jídla tlačí vzhůru. Kterých potravin se to může týkat?

Jahody by mohly výrazně podražit

Obecně lze říct, že ovoce a zelenina mohou v budoucnu znatelně zdražit. Docházet k tomu může z důvodu klimatických změn – například dlouhého období sucha nebo přívalových dešťů. Týká se to i tolik oblíbených jahod. Vědci z Univerzity Waterloo přišli nedávno s tvrzením, že by se mohlo stát, že jahod bude v budoucnu méně, a v důsledku toho bychom si za ně pak museli připlatit. Dle jejich analýzy by nárůst teploty mohl mít výrazně negativní dopad na úrodu tohoto ovoce. Vědci ovšem doufají, že bude možné tyto černé scénáře odvrátit, jako možná opatření navrhli optimalizaci zavlažování či stínící konstrukce a rostliny. Zároveň apelují na zavedení opatření a neignorování klimatických změn: „Je naléhavě nutné, aby zemědělci přijali nové strategie, jak se vyrovnat s globálním oteplováním.“

Cukr či olivový olej bude možná stát v roce 2030 o dost více

Nákupní platforma BravoVoucher zveřejnila seznam potravin, které by v roce 2030 mohly být o dost dražší než v současné době. Dle jejich predikcí by se sem mohl zařadit například olivový olej, který už v dnešní době rozhodně není levný, zvláště, pokud si potrpíte na kvalitu. Mezi lety 2019 a 2024 navíc jeho cena strmě vzrostla, dle dat platformy (vycházející z cen ve Velké Británii) o 113,8 %. Průzkum BravoVoucher odhaduje, že by tato komodita mohla v roce 2030 stát až dvojnásobek, zároveň je zde však naděje, že se podaří zkrotit inflaci a účinně bojovat s klimatickými změnami, a cena olivového oleje tak rychle neporoste.

Další potravinou, jejíž cenu ženou klimatické změny nahoru, je cukr. Nárůst ceny této komodity byl v poslední době hojně diskutovaný, ceny cukru jsou totiž nejvyšší za 13 let. Pro české zemědělce je problémem zejména sucho, kdy dochází k tomu, že některé porosty cukrové řepy vyschnou, úrodu rovněž devastují hraboši. V důsledku zdražení cukru pak dochází i k navýšení cen oblíbených čokoládových pochoutek a další cukrovinek.

Připlatíme si i za pivo?

Populární zlatý mok by také mohl být v budoucnu dražší v důsledku klimatických změn. Na vině jsou zejména dlouhotrvající sucha, která vedou k tomu, že úroda je menší. V případě piva je zde i další negativum, sucho totiž snižuje i obsah hořkých látek v pivu, a tak chmelaři musí svá stanoviště přesouvat ke zdrojům vody. Se suchem se čeští chmelaři snaží bojovat i za pomoci technologií, dokonce nasadili i umělou inteligenci. Zdá se, že tato snaha již „nese ovoce“, první výsledky už posloužily pro optimalizaci zavlažování a ke zvýšení výnosů.

Mohou vzrůst i ceny mléčných výrobků a obilovin

V neposlední řadě může v budoucnu dojít k znatelnému zdražení obilovin a mléčných výrobků. V případě obilovin je na vině opět sucho, které nejenže snižuje úrodu, ale může se negativně podepsat i na kvalitě obilovin. Mléčné výrobky by zas mohly být dražší z důvodu snížené produkce mléka. I zde působí klimatické změny, kdy v některých oblastech vlivem extrémně vysokých teplot krávy nedávají tolik mléka, jelikož jsou vystresované.

„Pokud máte večer vyšší teploty a je to pro krávy o něco více stresující, je zde možnost, že v nejextrémnějších případech ztratíte 15 % nebo možná dokonce 20 %,“ říká Tom Barcellos, kalifornský farmář. Dalším problémem je, že kvůli suchu v některých lokalitách vysychají pastviny. Na našem trhu je situace taková, že ubývá malých mlékáren. Některé farmy s výrobou skončily kvůli vysokým nákladům, zejména na energie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz