Hlavní obsah
Zdraví

Faraonova pomsta: Nepříjemnému cestovatelskému průjmu se dá vyhnout, pozor však na led či ovoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock (licence autora)

Faraonova pomsta je lidové označení pro střevní potíže, které postihují turisty. Naštěstí se jim dá předejít, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel. Zjistěte, na co si dávat pozor, aby vám cestovatelský průjem nepokazil dovolenou.

Článek

Léto je tady a s ním i sezóna dovolených. Možná jste si už i vy objednali zájezd k moři a nemůžete se dočkat, až sbalíte kufry a vyrazíte za dobrodružstvím. Pokud se chystáte například do Egypta či některé z exotických zemí, může vám dovolenou značně znepříjemnit tzv. faraonova pomsta (nebo také kletba). Jedná se o lidový název pro cestovatelské střevní potíže, které zahrnují nevolnost, průjem, zvracení a silné křeče. Někdy se může přidat i vysoká horečka a celková schvácenost a malátnost. Tímto nepříjemným onemocněním často trpí lidé cestující do Egypta, proto se hovoří o „faraonově pomstě“.

Existují tři hlavní příčiny cestovatelských průjmů – způsobit je mohou viry, bakterie i paraziti. Bakterie bývají nejčastější příčinou těchto střevních obtíží. Nejméně častá je infekce parazity, k té většinou dochází, když turisté pijí znečištěnou vodu z přímo z řeky či potoka. Cestovatelský průjem samozřejmě můžete dostat všude na světě, ale častěji se to stane přece jen v některých zemích, americká CDC (národní institut USA pro veřejné zdraví, pozn. red.) jako více rizikové oblasti zmiňuje Asii (kromě Japonska a Jižní Koreje), Střední východ, Afriku, Mexiko a státy Střední a Jižní Ameriky.

Předejděte faraonově pomstě

Úplně nejlepší je prevence, snažte se vyhnout tomu, že se u vás během dovolené vyskytnou tyto zdravotní potíže. Jak na to? Dodržujte několik zásad. Co se týče jídla, vybírejte si jídla, která jsou podávána vařená a ještě teplá. Ovoce jezte pouze v případě, že je omyté čistou vodou nebo oloupané. Řada lidí zapomíná, že rizikové jsou i nápoje, zejména zrádný je led, ten totiž může být vyroben z nečisté vody.

Samozřejmostí by také měla být důkladná hygiena rukou. Často si myjte ruce mýdlem a vodou, dbejte na to hlavně před konzumací jídla a samozřejmě před a po toaletě. Pakliže se stane, že nemáte kde si umýt ruce, noste s sebou pro jistotu dezinfekční prostředek na bázi alkoholu. Také pozor na to, kam si saháte neumytýma rukama, i tak může dojít k přenosu infekce. Při čištění zubů nepoužívejte kohoutkovou vodu, raději namísto ní použijte balenou.

Kromě těchto zásad mají někteří cestovatelé své „zaručené“ tipy, jak se faraonově pomstě vyhnout. Někteří z nich jsou přesvědčeni, že je ochrání sklenka whiskey či slivovice denně. Další cestovatelé radí neotálet, a už při prvních příznacích si raději zajít k lékaři, který předepíše účinné léky. Mezi další doporučení cestovatelů patří střídmost v jídle, probiotika před cestou či důsledná kontrola toho, zda je maso uvnitř dostatečně propečené.

Léčba cestovatelského průjmu

I přestože dodržíte všechna doporučení, může se stát, že to nebude stačit. Patogeny se totiž mohou nacházet i na různých předmětech, jako jsou kliky, madla, knoflíky ve výtahu. Stačí pak chvilka nepozornosti, kdy se dotknete úst, a můžete se nakazit. V případě, že se u vás objeví střevní obtíže, dbejte na to, abyste pili hodně tekutin, jinak by vám mohla hrozit dehydratace. Pokud se cítíte opravdu zle, vyhledejte lékaře či zajděte do lékárny. Místní odborníci mají s léčbou cestovatelských průjmů zkušenosti a dají vám účinný lék, po kterém se vám uleví. Hodně také odpočívejte, do dvou až tří dnů by se vám mělo ulevit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz