Hlavní obsah
Lidé a společnost

Filmová Lolita: Herečce Sue Lyon nejslavnější role zničila život. Zažila tragédie i nešťastnou lásku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: キネマ旬報社, Public domain, via Wikimedia Commons

Herečka Sue Lyon svou největší roli získala již ve 14 letech, když se stala filmovou Lolitou. Snímek ji sice proslavil po celém světě, štěstí jí to ovšem nepřineslo. Sue Lyon zažila těžké chvíle i zklamání v lásce.

Článek

Slavný román Lolita, který napsal uznávaný prozaik Vladimir Nabokov, se dočkal hned dvou úspěšných filmových zpracování. Příběh vypráví o Humbertovi, který se do dospívající Lolity „zblázní“ natolik, že se ožení s její matkou Charlotte, jen aby byl dívce nablízku. V kontroverzním snímku z roku 1962 ztvárnila roli Lolity americká herečka Sue Lyon. Ačkoliv jí role přinesla slávu a obdiv, rozhodně ji šťastnou neučinila.

Matka si nepřála, aby Lolitu hrála

Suellyn Lyon (známá později jako Sue Lyon) se narodila 10. července roku 1946 ve městě Davenport, v americkém státě Iowa. Pocházela z početné rodiny, měla ještě čtyři starší sourozence. V dětství se Sue musela vyrovnávat se smrtí otce, rodinu pak živila matka, která pracovala v nemocnici. Další příjmy rodině plynuly z honorářů Sue, už od malička se totiž dívenka věnovala modelingu. Matka v ní viděla velký potenciál, a tak se časem rodina přestěhovala do Los Angeles, přičemž doufali, že zde bude více příležitostí a nabídek. V 11 letech si Sue odbarvila vlasy na blond a dařilo se jí získat práci v reklamě i menší televizní role.

Osudový moment v životě Sue nastal, když jí kamarádka zapůjčila kopii knihy Lolita. Shodou okolností se později dozvěděla o probíhajícím castingu do připravovaného snímku Lolita, kterého se Sue posléze rozhodla zúčastnit. Původním požadavkům na Lolitu úplně přesně neodpovídala, v knize je dívce 12 let, Sue Lyon tehdy bylo 14 let. Jenže už tak snímek budil kontroverzi, a tvůrci filmu se raději rozhodli pro Sue, jelikož ve svých 14 letech vypadala o něco starší. Doufali, že tím umlčí kritické hlasy a nedostanou se do křížku s tzv. Haysovým kodexem, který v té době určoval pravidla cenzury amerických filmů.

Od začátku bylo zajímavé ji sledovat. Dokonce i ve způsobu, jakým přišla na rozhovor, nenuceně se posadila a odešla. Byla v pohodě a nehihňala se. Byla tajemná, aniž by byla nudná. Dokázala nechat lidi hádat, kolik toho Lolita ví o životě.
Stanley Kubrick, režisér filmu Lolita

Výběrovým řízením nakonec Sue prošla úspěšně, svým hereckým výkonem předčila dalších 800 dospívajících dívek, ale narazila na odpor své matky. Ta ustoupila až poté, co jí místní pastor domluvil. Sue Lyon bylo pouhých 14 let, když získala svou roli snů, smlouvu na 7 let a odměnu 78 000 dolarů. Do role Humberta obsadil režisér Stanley Kubrick tehdy 53letého anglického herce Jamese Masona.

Lolita je její nejslavnější rolí

Film se natáčel v Londýně, kde stejně jako ve zbytku světa, vzbudil vlnu kontroverze a rozpačité reakce. Veleúspěšná byla propagační kampaň s plakáty, na kterých filmová Lolita cucá červené lízátko a má na sobě brýle se srdíčky. Na premiéru filmu však Sue Lyon dorazit nesměla, v té době jí bylo 15 let, film byl přístupný od 16 let. Fanoušci filmu Sue v té době označovali za „dokonalou vílu“ a perfektní volbu pro daný skandální film. Ačkoliv ji role Lolity učinila známou a vynesla jí i ocenění Zlatý glóbus za nejslibnějšího nováčka, brzy měla herečka okusit i temnou stránku slávy.

Foto: Stanley Kubrick, Public domain, via Wikimedia Commons

Sue Lyon v roli Lolity

Po uvedení filmu se ozývaly kritické hlasy, které měly za to, že snímek zlehčuje pedofilii. Sama Sue Lyon nejprve tuto kritiku mírnila, jak ale roky plynuly, začala na film nahlížet jinak. Když bylo herečce 16 let, začala být frustrovaná z toho, že nepřicházely další velké role. Znovu si sice posléze zahrála svůdnou teenagerku v thrilleru Noc s leguánem a pak také účinkovala v hororovém snímku Aligátor, ale na předchozí úspěch se jí nepodařilo navázat.

V osobním životě zažila tragédie i nešťastnou lásku

Život Sue Lyon byl od doby uvedení Lolity do kin velmi turbulentní. Vdaná byla celkem pětkrát. Jejím prvním manželem se stal herec a filmař Hampton Fancher. Ten později vzpomínal, jak mu jeho bývalá přítelkyně ze srandy ukázala na plakát s Lolitou a řekla mu: „To je tvoje další žena.“ Jenže ono se tak skutečně stalo, Fancher pozval krásnou Sue Lyon na večeři a roku 1963 se vzali. Sue Lyon tehdy bylo 17 let, Fancher byl o 8 let starší. Jenže romance jim dlouho nevydržela, po uplynutí 14 měsíců už byli rozvedení a herečka u soudu prohlásila, že se v manželství cítila „sama a nešťastná“.

Foto: Hollywood Press Syndicate, Public domain, via Wikimedia Commons

Sue Lyon s prvním manželem Hamptonem Fancherem

V ten osudný rok se musela Sue Lyon vyrovnat i se ztrátou milovaného bratra, kterého našli mrtvého v autě při cestě do Mexika. Spekuluje se, že zemřel na předávkování, jelikož se nikdy nevyrovnal s tím, že Sue Lyon ztvárnila roli Lolity a styděl se za to. Tím ale série neštěstí nekončila, o dva roky později herečka spolu se svou matkou havarovala v autě. Její znamení byla natolik vážná, že musela dva roky používat invalidní vozík.

Zničení mojí osoby pramení z toho filmu. Lolita mě vystavila pokušením, která by žádná dívka v tomto věku neměla podstoupit.
Sue Lyon

Sue Lyon se naděje na nalezení spřízněné duše nevzdala. V roce 1971 se provdala za černošského fotografa Rolanda Harrisona, který měl z předchozího manželství pět potomků. V té době však smíšená manželství ve Spojených státech amerických stále platila za kontroverzní, a tak se rodina rozhodla usadit ve Španělsku. Manželství jim sice nevydrželo, ale z jejich lásky se narodila dcera Nona. V té době už Sue Lyon měla nouzi o herecké nabídky, a tak dala zavděk i dobrovolnické činnosti, kdy se stala sociální pracovnicí. V práci pak poznala Garyho „Cottona“ Adamsona, usvědčeného vraha. Sue Lyon však věřila v jeho nevinu.

Okouzlil ji natolik, že se za něj v roce 1973 provdala ve věznici v Coloradu. Hollywood však jejich sňatku nepřál a svatba negativně ovlivnila image Sue Lyon jako herečky. Nakonec se pod nátlakem rozvedla, ale nebylo jí to už nic platné, její filmová kariéra byla nenávratně „v trapu“. Musela vzít zavděk práci prodavačky, sekretářky a recepční. Později jí byla diagnostikována bipolární porucha a její chování se negativně podepsalo na vztahu s její dcerou Nonou. Ta se o matku prý měla starat, ale Sue Lyon ji údajně ve 13 letech vyhodila z domu.

V roce 1983 se slavná herečka provdala znovu, tentokrát za Edwarda Weatherse, ani ne po roce se však rozvedli. Velmi rychle si však našla nového partnera, radiotechnika Richarda Rudmana, kterého si vzala a odjela s ním žít na samotu. Zde se snažila „žít co nejvíc normálně“, jak uvedla. Sdělila také, že zde našla mír a už nikdy nechce o Lolitě nic slyšet. Zemřela v roce 2019 ve věku 73 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz