Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hvězda filmu Modrá laguna: Brooke Shields proslavily nahé scény, kvůli nimž pak svědčila v Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PH1 Doty, U.S. Navy, Public domain, via Wikimedia Commons

Brooke Shields byla hvězdou už od malička, svou největší slávu zažila v teenagerském věku, kdy ji celosvětově proslavil snímek Modrá laguna. Ten dodnes vzbuzuje kontroverzi a dle herečky už žádný obdobný film asi nikdy nevznikne.

Článek

Brooke Shields se narodila 31. května 1965 v americkém New Yorku. Pocházela z velmi dobře situované rodiny, její matka Teri Shields se věnovala modelingu a herectví, otec Francis Alexander Shields byl podnikatel. Navíc má herečka rodové vazby hned s několika italskými šlechtickými rody, jak zjistil výzkumník William Addams Reitwiesner, který se zabývá genealogií. Rodiče se jí rozvedli, když byla ještě malá. Má tři nevlastní sestry a dva nevlastní bratry. Matka Brooke v ní viděla potenciál už od dětství, kdy hlásala, že Brooke je podle ní to „nejkrásnější dítě“. Teri Shields byla odhodlána pomoci své dceři s rozjezdem kariéry. Zapsala ji proto hned na několik uměleckých kroužků, malá Brooke se učila hrát na klavír, jezdit na koni a věnovala se například i baletu. Posléze se stala vyhledávanou dětskou modelkou. Už tehdy si ji agenti z branže chválili, že je velká profesionálka a na svůj věk se chová nebývale vyspěle.

Nejmladší modelka na obálce Vogue

Její kariéra se začala slibně rozjíždět v roce 1978. V té účinkovala ve snímku Děvčátko, kde ztvárnila dceru prostitutky, kterou si zahrála dnes už legendární hollywoodská herečka Susan Sarandon. Ačkoliv film získal jednu z cen na festivalu v Cannes, kritici ho hodnotili negativně a nazývali jej „dětským pornem“ a samotnou mladinkou herečku titulovali „další Lolitou“. Dokonce vše zašlo tak daleko, že v Austrálii a některých částech Kanady byl snímek zakázán. Brooke Shields se ale nenechala odradit a dále se snažila prosadit se. Dařilo se jí také v modelingu, stala se nejmladší modelkou, která se objevila na titulní straně módního časopisu Vogue.

Doba největší slávy Brooke Shields

V době, kdy někteří teprve začínají rozjíždět svou uměleckou kariéru, byla už Brooke Shield na vrcholu své slávy. Do popředí se dostala díky kontroverzní reklamě na džíny Calvin Klein. „Chceš vědět, co je mezi mnou a mými Calvin džínami? Nic,“ hlásal tehdy provokativní slogan. Ačkoliv tento marketing vyvolal vlnu nevole, platilo, že negativní reklama je také reklama, a hvězda Brooke Shields začala strmě stoupat.

Ve svých 14 letech také začala natáčet snímek Modrá laguna, který je dodnes jejím nejznámějším. Legendární film byl natočen na motivy viktoriánského románu Henryho de Vere Stacpoolea. Pojednává o dvou dětech, které ztroskotají na opuštěném ostrově, kde spolu tráví několik let. Během této doby se do sebe zamilují a z lásky se jim posléze narodí i syn. Za kontroverzní jsou dodnes považovány nahé scény.

Kritika mířila hlavně na to, že Brooke Shields byla v době natáčení ještě nezletilá. I přestože ji v některých scénách zastoupila dublérka a jindy její nahá ňadra překrývaly vlasy, uvedení filmu způsobilo poprask. A to takový, že dokonce Brooke Shields musela před Kongresem Spojených států amerických potvrdit, že přímo ona nebyla ve snímku zobrazena nahá. V jednom díle podcastu Now What? Brooke Shields řekla, že nevěří, že ještě někdy vznikne podobný snímek.

Na úspěch snímku Modrá laguna navázala Brooke Shields snímkem Endless Love, který je neméně kontroverzní. Jedna ze sexuálních scén vyvolala velkou nevoli, kdy se kritika snesla zejména na její matku Teri Shields s tím, že dceru zaprodává a sexualizuje. Navíc v té době kritici poukazovali také na nahé fotografie Brooke Shields, které byly pořízeny, když bylo dívce pouhých 10 let. Brooke Shields se všemožně snažila zastavit šíření daných snímků, a tak celou věc dala k soudu, který se ovšem nakonec postavil na stranu fotografa, který snímky pořídil.

Modrá laguna zůstává jejím nejznámějším snímkem

Nabídky na natáčení se po úspěchu snímku Modrá laguna jenom hrnuly. Žádný další snímek však Brooke Shields už nepřinesl takovou slávu. V roce 1983 natočila snímek Sahara, který se ovšem do dějin kinematografie zapsala jako naprostý propadák a Brooke Shields za vedlejší roli dokonce dostala anticenu Zlatá malina. Po této zkušenosti si dala od herectví pauzu, nastoupila na prestižní univerzitu Princeton a úspěšně absolvovala studium zaměřené na francouzskou literaturu. Po dokončení studia se k herectví vrátila a začala účinkovat v sitkomu Správná Susan. Za roli v něm byla dvakrát nominována na Zlatý Glóbus. V roce 2008 se objevila v seriálu Džungle rtěnek. V roce 2023 měl premiéru filmový dokument Pretty Baby: Brooke Shields, který pojednává o jejím životním osudu.

Osobní život Brooke Shields

První partner, se kterým se Brooke Shields veřejně stýkala, byl americký herec Scott Baio. Mladému páru ale vztah nevydržel. Během studia na Princetonu se Brooke Shields zamilovala do spolužáka Deana Caina, který se proslavil jako herec v roli Supermana. Nakonec se ale rozešli. V roce 1993 se krásná herečka seznámila s tenistou André Agassim. Přeskočila mezi nimi jiskra a začali spolu randit. Vzali se o 4 roky později. Ani tento vztah ale nevydržel, na vině byla Agassiho závislost na drogách, kterou před Brooke nejprve úspěšně skrýval.

Svou spřízněnou duši našla Brooke Shields v roce 1999, byl jí producent Chris Henchy. Brooke Shields se za něj provdala v roce 2001. V roce 2003 se páru narodila dcera Rowan a o tři roky později další dcera Grier. Po narození prvního dítěte trpěla známá herečka poporodní depresí. O svých pocitech z té doby napsala knihu nesoucí název Down Came the Rain. „Opravdu jsem už nechtěla žít,“ přiznala Brooke Shields pravdu o nejtemnějším období svého života. Odbornou pomoc vyhledala, když se u ní objevily černé myšlenky a uvědomila si, že pláče více než její dcera Rowan. Naštěstí se jí podařilo životní krizi zvládnout. Dnes je krásné herečce 58 let a žije klidným a spokojeným rodinným životem.

Zdroje: Biography, ČSFD, Page Six, USA Today, WebMD, Reflex, Wikipedia – heslo Brooke Shields

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Brooke Shields

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz