Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gary Plauché zabil pedofila, který zneužil jeho syna: Od soudu odešel s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: GRALISTAIR, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Když se Gary Plauché dozvěděl o tom, že jeho syna zneužívá učitel karate Jeff Doucet, vřelo to v něm. Rozhodl se syna pomstít, a tak Douceta v roce 1984 zastřelil na letišti. Vše zachytily televizní kamery, a případ tak byl okamžitě medializován.

Článek

Jody Plauché narozený 27. dubna 1972 vyrůstal v americkém státě Lousiana ve městě Baton Rouge. Až do jeho deseti let se jeho dětství nijak nelišilo od jeho vrstevníků. Bydlel spolu s otcem Garym, matkou June a třemi sourozenci. Když bylo Jodymu 11 let, rodiče se rozhodli jej zapsat na kurz bojového umění. Ten vedl tehdy 25letý bývalý voják námořní pěchoty Jeff Doucet. Jodymu se už od počátku věnoval více než jiným dětem, dokonce ho jednoho dne vzal k sobě do auta a slíbil mu, že ho naučí řídit. Posadil si hocha na klín a během instruktáže jej začal osahávat. Nezůstalo to jen u tohoto jediného zneužití.

Jodyho rodiče neměli sebemenší tušení o tom, že Jeff Doucet téměř rok jejich syna zneužíval. Jeff Doucet zašel však ještě dál, když se rozhodl Jodyho unést. Donutil hocha následovat jej až na letiště v Baton Rouge a společně odletěli až do vzdálené Kalifornie. Zde Jeff Doucet chlapce v jednom z hotelů sexuálně zneužil. Nebohého chlapce držel v zajetí 10 dnů. Jodyho rodiče byli strachy bez sebe. Policisté naštěstí dovedli Jodyho polohu lokalizovat poté, co Jody dostal od Jeffa Douceta svolení, aby zavolal své matce. Policie následně místo zajistila, Jodyho bezpečně dopravila k matce a bylo rozhodnuto, že Jeff Doucet poputuje zpátky do vazby v Baton Rouge.

Gary Plauché byl odhodlaný syna pomstít

Když byl pedofil Jeff Doucet transportován zpět do Louisiany, měl už Jodyho otec, Gary Plauché, informace o tom, že Jeff Doucet zneužíval jeho syna. Umínil si, že to nenechá jen tak. Na letišti na příchod Jeffa Douceta již čekala média i další policisté. Do davu se vmísil i Gary Plauché, který si s sebou vzal zbraň. Novináři měli již přichystané kamery, aby zaznamenali Doucetův příjezd a mohli divákům předat informace „z první ruky“. Gary Plauché maskující se čepicí a brýlemi trpělivě čekal na svou chvíli.

Čekání si krátil hovorem s kamarádem, kterému nakonec sdělil svůj záměr Douceta zabít. „Tady je. Za chvíli uslyšíš výstřel,“ řekl Gary Plauché do telefonu. Osudný moment nastal vzápětí, Jeff Doucet nejprve prošel kolem reportérů, kteří právě natáčeli, pak pokračoval kolem Garyho. Ten v tom momentě vytáhl pistoli a z malé vzdálenosti Douceta trefil přímo do hlavy. V tu chvíli policisté Plauchého poznali. „Gary, proč? Proč, Gary?“ ptali se ho. Na to měl Gary Plauché jednoznačnou odpověď: „Kdyby to někdo provedl tvému dítěti, udělal bys to taky!“ Vše bylo zachyceno na kameře novinářů přítomných na místě. Jeff Doucet na následky střelného zranění zemřel den poté.

Syn byl činem šokován

Za to, že Gary Plauché zastřelil muže, který jeho syna zneužíval, byl odsouzen k 7 letům podmíněně a 300 hodinám veřejně prospěšných prací. Ač byl Jody Plauché zneužívaný ze strany Douceta, jeho smrt si nepřál, chtěl jen, aby zneužívání skončilo. Otcovým činem byl velmi šokován.

Jody Plauché v rozhovorech i ve své knize Why, Gary, Why? píše o tom, že pro něj bylo těžké otci odpustit. Nakonec se to však podařilo a s otcem si k sobě opět našli cestu. Pro ESPN Jody Plauché posléze řekl: „Není správné vzít někomu život, ale když je někdo tak špatný člověk, z dlouhodobého hlediska vás to moc netrápí.“ To, čím si Jody prošel, ho motivovalo k pomoci ostatním. Stal se aktivistou, který pomáhá obětem sexuálního násilí a je také členem organizace Men Against Violance (Muži proti násilí).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz