Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herečka Helen Mirren: V mládí bývala kráskou, která milovala kokain a nestyděla se svlékat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Harald Krichel, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Hollywoodská herečka Helen Mirren platí za elegantní dámu stárnoucí s grácií. V mládí však žila bujarým společenským životem, milovala kokain a nestyděla se ukázat nahá před kamerou.

Článek

Helen Mirren (rozená Helen Lydia Mironoff) přišla na svět dne 26. července 1945 v Londýně. Její matka pocházela z početné anglické rodiny náležící k dělnické třídě. Zajímavostí je, že otec Helen, Vasilij Petrovich Mironoff, pocházel z ruského šlechtického rodu. Po čase se rozhodl pro změnu příjmení na více anglicky znějící „Mirren“. Helenin otec nejprve pracoval jako hudebník Londýnské filharmonie, posléze však hledal zaměstnání, kde by vydělal více peněz, a tak se stal taxikářem a posléze úředníkem na ministerstvu.

Helen vyrůstala spolu se dvěma sourozenci, sestrou Kate a bratrem Peterem. Už jako malou ji to „táhlo“ k herectví. Jejím vzorem byla herečka Brigitte Bardot. Helen na základní škole účinkovala v divadelním souboru. Na střední škole jí učitelka angličtiny navrhla, aby se zúčastnila konkurzu do divadelního souboru pro mládež National Youth Theatre. V konkurzu tehdy osmnáctiletá Helen Mirren uspěla, a započala tak svou dráhu herečky.

Největší sláva přišla až po čtyřicítce

Kariéra Helen Mirren se rozbíhala pozvolna. Nejprve se jí dařilo získávat divadelní role. Tou první byla role Kleopatry v roce 1965. Postupně se začala objevovat v celé řadě Shakespearových her – Hamlet, Macbeth, Sen noci svatojánské. Jejím filmovým debutem byl kontroverzní snímek Caligula, který kritici strhali kvůli odvážným sexuálním scénám. O rok později si zahrála ve fantasy filmu Excalibur. V roce 1984 získala první ocenění za své brilantní herecké výkony – cenu Britské akademie filmového a televizního umění a také cenu filmového festivalu v Cannes.

Opravdu slavnou se stala ale až po čtyřicítce. V 80. letech ji diváci mohli vidět ve známých snímcích, jakými jsou Pobřeží moskytů či Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec. Přelomem v její kariéře pak byla role šéfinspektorky Jane Tennison v mysteriózním seriálu Hlavní podezřelý. Seriál byl velmi populární a herečce vynesl i zisk pěti cen BAFTA a několika nominací na Emmy. Netrvalo dlouho, a v roce 1996 přišla i první oscarová nominace, a to za snímek Šílenství krále Jiřího. Tenkrát Oscara nezískala, ale devět let později se jí to podařilo, a to díky jejímu fenomenálnímu ztvárnění královny Alžběty II. ve snímku Královna. Mezi její další známé snímky patří například Život s Helenou, Stopařův průvodce po Galaxii, Inkoustové srdce, Hitchcock či Louskáček a čtyři říše.

V mládí bývala kráskou, která milovala kokain

V současné době je Helen Mirren 78 let a většina filmových diváků ji má zafixovanou jako uhlazenou elegantní dámu, která umí stárnout s grácií. V mládí ale žila herečka bujarým společenským životem, přiznala, že užívala i kokain. „Milovala jsem koks. Nikdy jsem toho nebrala moc, jen trochu na večírcích. Ale skončilo to pro mě, když počátkem 80. let dopadli nacistického válečného zločince Klause Barbieho, řezníka z Lyonu. Schovával se v Jižní Americe a žil z toho, že byl kokainovým baronem,“ uvedla slavná hollywoodská herečka. Když si uvědomila tyto souvislosti, ihned se svou závislostí skoncovala.

V mládí platila Helen Mirren za pohlednou herečku, která se nestyděla svléknout před kamerou. Dokonce se jí jeden čas přezdívalo „Sexy Queen of Stratford“ (Sexy královna Stratfordu). Nahá se ukázala například v komediálně-dramatickém snímku Setkání s múzou, kde hraje mladou modelku. Dokonce ji web Radio Times označil za „číslo 1“ mezi slavnými nudisty. K tomu se známá herečka pro The Los Angeles Times vyjádřila takto: „To je skvělé! Nejsem ten typ člověka, který navštěvuje nudistické kempy, ale párkrát se stalo, že jsem se ocitla nahá na pláži nebo někde s mnoha jinými nahými lidmi, je to báječně osvobozující zážitek.“

Co se týče jejího milostného života, jejím osudovým mužem se stal filmový režisér Taylor Hackford, se kterým se setkala, když natáčela film Bílé noci. Ačkoliv předtím prohlašovala, že se nechce nikdy vdávat, nakonec změnila názor a za svou životní lásku, Taylora Hackforda, se provdala v roce 1997. Společně se podíleli na výchově Taylorových synů z předchozího manželství, ale vlastní děti Helen Mirren nikdy nechtěla. V jednom rozhovoru uvedla, že „to nebyl její osud“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz