Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hvězda Pobřežní hlídky Erika Eleniak: Seriál ji proslavil, ale ikonické červené plavky nosila nerada

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Erika Eleniak se proslavila rolí plavčice Shauni McClain v dnes už legendárním seriálu Pobřežní hlídka, který byl v 90. letech velkým televizním hitem. Seriál jí hodně dal, ale i vzal. Trpěla poruchou příjmu potravy a měla problém získat další role.

Článek

Erika Eleniak přišla na svět 29. září 1969 v kalifornském městě Glendale. Její otec Dale Alan Eleniak má ukrajinské kořeny, matka Iris má estonské a německé předky. Erika pocházela z početné rodiny, byla nejstarší z pěti sourozenců. Byl jí do vínku dán herecký talent, a tak se není co divit, že svou první větší roli získala už ve 12 letech, když si ji do filmu E.T. – Mimozemšťan vybral uznávaný režisér Steven Spielberg. V té době Erika už nějakou dobou hrála, a konečně naplno mohla své zkušenosti zúročit. Steven Spielberg si ji pro roli nakonec zvolil, i přestože váhal kvůli její výšce, jelikož její herecký kolega, tehdy 10letý Henry Thomas, byl o dost nižší. Po uvedení snímku nebylo o Erice nějaký čas slyšet, ale v roce 1988 se objevila v remaku filmu Sliz (1988).

Proslavil ji seriál Pobřežní hlídka

Na konci osmdesátých let se Erika Eleniak začala věnovat i modelingu – a dařilo se jí. V roce 1989 se objevila v časopise Playboy. Také v tu dobu hrála v americkém sitcomu Charles in Charge. Její nejslavnější rolí, kterou kdy ztvárnila, se stala plavčice Shauni McClain v seriálu Pobřežní hlídka, který se v 90. letech těšil nesmírné divácké oblibě v USA i v zahraničí. Herečce seriál mnoho dal, ale i vzal. Díky němu se proslavila a také našla lásku. Během natáčení se zasnoubila se svým hereckým kolegou, Billym Warlockem, který v Pobřežní hlídce hrál plavčíka Eddieho Kramera. Ke svatbě však nikdy nedošlo, Billy Warlock hořce poznamenal, že „tak už to u hollywoodských románků bývá“.

Kromě toho, že byl konec jejich vztahu, se oba rozhodli nehrát ve třetí sérii Pobřežní hlídky, i přes zklamání producentů. Billy Warlock se věnoval natáčení seriálu pro CBS a Erika Eleniak zase hraní ve filmech, z nichž asi nejúspěšnější byl snímek Přepadení v Pacifiku (1992), který byl nominován na dva Oscary. Účinkování v Pobřežní hlídce mělo i svou stinnou stránku, Erika Eleniak později přiznala, že kvůli natáčení trpěla poruchou příjmu potravy. Došlo to až tak daleko, že se stala závislou na projímadlech, načež to její tělo nevydrželo, a musela být hospitalizována. Také se nechala slyšet, že jí vadilo nosit odvážné plavky, jelikož si sama sebou nebyla jistá. „Pokud musíte hrát plavčici a nechcete být v plavkách, nastanou problémy,“ připustila později herečka. Rovněž se musela vyrovnávat s tím, že si ji filmoví producenti „zaškatulkovali“ jako plavčici z Pobřežní hlídky, a bylo pro ni těžké získávat typově odlišné role.

Foto: Toglenn, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Erika Eleniak, rok 2011

Další velká role už nepřišla

Ačkoliv se Erika Eleniak těšila díky účinkování v Pobřežní hlídce velké popularitě, jak rychle její hvězda začala zářit, tak rychle také pohasla. Komedie Burani z Beverly Hills (1993) si u diváků vedla celkem dobře, ale kritika ji strhala. Erika Eleniak se nadále věnovala hraní, ale žádná z rolí už jí nepřinesla takovou slávu. Objevila se například ve snímku Protivník (2000), akčním thrilleru Únos mé sestry (2003), sci-fi hororu Dracula 3000 (2004) či v romantickém filmu Holiday Spin (2012).

Osobní život

Vztah s hvězdou Pobřežní hlídky Billym Warlockem Erice Eleniak nevyšel a jejich zásnuby nakonec byly zrušeny. V roce 1998 se Erika Eleniak provdala za kulturistu Philipa Gogliu, ale jejich manželství vydrželo pouze krátce. Pár po půl roce od svatby oznámil, že se rozchází. Svou osudovou lásku potkala na natáčení filmu Snowbound (2001) v kanadském Calgary. Nejenže ji okouzlilo město, ale přeskočila i jiskra mezi ní a Rochem Daiglem, členem produkčního týmu. Erika Eleniak tou dobou bydlela v Los Angeles, ale kvůli lásce se rozhodla do Kanady přestěhovat. Nakonec se s Rochem Daiglem vzali a v roce 2005 zjistila herečka, že je těhotná. Bohužel se jednalo o mimoděložní těhotenství, které bylo ukončeno operací. Později se jí povedlo otěhotnět znovu a narodila se jí dcera Indyanna, které je dnes už 18 let a zdědila krásu po své matce.

Zdroje: The Famous People, Daily Star, 7 News, Wikipedia – heslo Erika Eleniak, Youtube – rozhovor s Erikou Eleniak

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz