Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Koledu, nebo něco vyvedu!“ Z halloweenské vraždy 9leté dívky běhá mráz po zádech i po 50 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Poklidný halloweenský večer ve městě Fon du Lac se změnil v noční můru poté, co 9letá dívka Lisa Ann French nebyla k nalezení. Později bylo nalezeno její tělo a zjištěno, že byla zavražděna. Tento případ navždy změnil místní oslavy Halloweenu.

Článek

Halloween patří mezi nejoblíbenější americké svátky. Lidé se na něj pečlivě připravují, zdobí své domovy strašidelnými dekoracemi, pečou chutné, leč hrozivě vypadající dezerty a také si shánějí kostýmy pro celé vyvrcholení tohoto svátku. To nastává 31. října, když se setmí. V tento čas se děti oblečou do svých děsivých kostýmů a chodí od domu k domu koledovat. Zvoní na dveře a volají: „Trick or treat!“ Tuto frázi do češtiny volně překládáme jako: „Koledu, nebo něco vyvedu!“ Teenageři a dospělí pak v kostýmech vyrážejí na tématické party.

Ačkoliv za normálních okolností je Halloween velmi krásným svátkem, při kterém se všichni odreagují a pobaví, 31. října 1973 to bylo jinak. Tehdy se v americkém městečku Fon du Lac ve státě Wisconsin změnil celý večer v hrozivou noční můru.

Vražda 9leté Lisy Ann French

V ten večer totiž došlo k vraždě 9leté Lisy Ann French. Děvčátko žilo v městečku spolu se svou matkou Maryann Gehrig, nevlastním otcem Brucem De Pauwem a novorozeným bratrem. Lisa Ann French tou dobou navštěvovala čtvrtou třídu základní školy a také byla členkou skautského oddílu. V sousedství ve stejném čase žil i Gerald Turner se svou přítelkyní, Arlene Penn, a jejich společným dítětem. Dívenka se se sousedy pravidelně vídala a často si s Turnerem povídala nebo mu ukazovala věci, co našla. Ačkoliv byl Turner tou dobou netrestaný a budil dojem milého souseda, ve skutečnosti to rozhodně nebyl žádný „hodný strýček“. V minulosti sexuálně obtěžoval 15letou dívku, která vypomáhala s hlídáním Turnerova dítěte. Jenže dívka o incidentu mlčela, a tak Turner tehdy vyvázl bez trestu.

Osudného večera si na sebe Lisa Ann French oblékla kostým tulačky. Měla na sobě zelenou bundu, plstěný klobouček a džíny. Původně ji měla z domu doprovázet kamarádka Ann Parker, ale nakonec z toho sešlo, a tak v 17:45 vyrazila Lisa Ann French vstříc halloweenské zábavě sama. Nejprve koledovala u kamaráda, posléze se vydala k domu jedné ze svých učitelek. Její třetí zastávkou byl dům Geralda Turnera. Stiskla zvonek a zvolala: „Koledu, nebo něco vyvedu!“

Otevřel jí Gerald Turner, který ji obdaroval sáčkem bonbónů. Malé Lise oči zářily štěstím. Turnerovi se povedlo dívku přesvědčit, aby šla k němu domů, slíbil jí za to další sladkosti. Jen co se dveře za dívkou zaklaply, začalo peklo. V ložnici ji znásilnil a zavraždil. Později vrah tvrdil, že se Lisu Ann snažil oživit poté, co zjistil, že nedýchá, to se mu ale nepodařilo. Po činu její tělo naložil do pytle na odpadky a vyhodil jej do příkopu ve městě Taycheedah. Aby po sobě nezanechal stopy, hlavně otisky prstů, navlékl si na ruce ponožky.

„Halloweenský vrah“ dopaden

Pátrání po dívce se rozjelo kolem sedmé hodiny večerní. Její matka, Maryann Gehrig, zalarmovala policii, která sestavila pátrací týmy a ve 22:00 započala rozsáhlá pátrací akce. Zapojilo se více jak 5000 lidí z řad dobrovolníků, 700 rodičů z okolí, také členky skautek a nezisková organizace zaměřující se na bezpečnost dětí. Pátrání trvalo čtyři dlouhé dny. Dívčino tělo v hnědém pytli na odpadky nalezl farmář, který kontaktoval policii. Patolog, který tělo zkoumal, došel k závěru, že buď zemřela na udušení, nebo na oběhové selhání. Policisté vypsali odměnu 10 000 dolarů za informace vedoucí k dopadení vraha.

Kriminalisté od začátku podezřívali Turnera. Opakovaně jej vyslýchali, až se 8. srpna 1974 doznal k vraždě Lisy Ann. „Pochybuji, že bych si kdy mohl plně představit hrůzu, kterou jsi se mnou zažila, stále tě vidím stát u dveří s plstěným kloboukem na hlavě, rozzářenou z toho, že jsi mě uviděla. Pak vidím, jak se nadšení ve tvých očích mění ve strach, když za tebou zavírám dveře. Zbytek svého života budu muset žít s tím, co jsem ti udělal. Té noci se ze mě stalo monstrum… Přísahám na svou smrt, že už nikdy neublížím žádnému dítěti,“ uvedl ve své výpovědi.

Za odporný zločin, který spáchal, byl v roce 1975 odsouzen k 38 letům a 6 měsícům vězení. Z něj byl již dvakrát propuštěn, nakonec se ale do věznice vrátil z důvodu, že v roce 2003 u něj doma policie nalezla množství pornografických snímků. Soud rozhodl, že si odsedí dalších 15 let. Rodina Frenchových bojuje za to, aby se z vězení už nikdy nedostal.

Původně měl být Turner propuštěn už v roce 2018, ale následně byl podán návrh k soudu, aby Turner zůstal doživotně v zabezpečeném zařízení určeném pro duševně nemocné osoby. Dle posledních informací v současné době pobývá v Sand Ridge Secure Treatment Center, zařízení, které se specializuje na pachatele násilných sexuálně motivovaných trestných činů. V městečku Fond du Lac se od té doby halloweenské průvody a koledování konají za světla ve vymezený čas od 14:30 do 17:30.

Zdroje: All That's Interesting, FDL Reporter, FDL Reporter, Medium, TMJ4, Wikipedia – heslo Murder of Lisa Ann French

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz