Hlavní obsah
Lidé a společnost

Královna soutěží Helene Hadsell: Věřila, že k tisícům výher včetně domu jí dopomohla síla mysli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Královna soutěží Helene Hadsell byla přesvědčena, že k více než pěti tisícům výher jí dopomohla síla mysli. Soutěžením se jí podařilo získat luxusní dovolené i dům. O technikách pozitivního myšlení přednášela i napsala knihy.

Článek

Žena, které lidé po celém světě přezdívají „Královna soutěží“, známá také jako Helene Hadsell, se narodila 1. června roku 1924 v americkém městě Aberdeen, které se nachází v Jižní Dakotě. Její rodné příjmení znělo Daeschel. Zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že by se Helene Hadsell měla zapsat do dějin jako žena, které je štěstěna mimořádně nakloněna. Vystudovala střední školu, následně se přestěhovala do města Vancouver ve státě Washington. Zde si našla práci jako úřednice.

Později se provdala za Pata Hadsella, který byl původem z Texasu. Do jeho rodiště se ho Helen rozhodla následovat, pár se zde usadil. Měli spolu tři děti. Život Helene Hadsell byl tou dobou poměrně „obyčejný“, starala se o děti a vedla skautský oddíl. V Helene však dřímala velká soutěživost. První soutěž, které se zúčastnila, nesla název Mrs. America, jednalo se o soutěž krásy, které se účastnily vdané Američanky ve věku od 20 do 50 let. Tehdy se však ještě štěstí na Helene neusmálo. Rozhodla se vydat se jiným směrem, stala se redaktorkou.

Jak se stala „Královnou soutěží“

Helene Hadsell nebyla „štístko“ od narození, něco se změnilo v momentě, kdy si přečetla knihu o pozitivním myšlení. Jednalo se o praktického průvodce, který měl lidem pomoci překonat každodenní trable. Helene Hadsell se nadchla pro myšlenku, že by jí její představy mohly pomoci získat to, po čem touží. Byla to velmi podnikavá žena, a tak ihned začala s procvičováním technik zmíněných v knize.

Poprvé sílu myšlenky otestovala ve spotřebitelské soutěži. Jednoho dne se totiž manžela zeptala, po jaké věci touží. Ten odpověděl, že by se mu hodil lodní motor. Prstem ukázal na soutěž inzerovanou v novinách, kde se o něj hrálo. Stačilo napsat krátký text o tom, proč si brát na výlety kolu. Helene Hadsell tedy text sepsala a představovala si přitom, že to bude ona, kdo vyhraje. Tak se skutečně stalo, a to byl jen začátek.

Během svého života vyhrála více než pět tisíc soutěží. A nejen ona, ceny se jen hrnuly i k jejímu synovi. Nutno dodat, že ač byla Helene Hadsell přesvědčená, že za výhry může vděčit pozitivnímu myšlení, určitou roli asi hrál i její literární talent, některé ze soutěží totiž spočívaly ve vymýšlení sloganů, názvů a psaní beletrie či poezie. V 60. letech už měla na kontě spoustu cen, včetně dovolených a výletů. To jí ale nestačilo, začala usilovně přemýšlet o tom, že zatím nevyhrála žádnou skutečně velkou cenu.

Hodnotné výhry však na sebe nenechaly dlouho čekat. Tou asi největší byl dům v hodnotě 50 000 dolarů, který firma, která soutěž pořádala, slíbila postavit kdekoliv na území Spojených států amerických. Soutěžilo se během světové výstavy, kde stavební firma prezentovala model domu. Stačilo buď mít vstup na světovou výstavu, nebo objednaný vzorový dům od dané firmy. Soutěžní formulář pak obsahoval ještě část, kam se daly vepsat připomínky k domům. Soutěže se zůčastnilo více jak 1,5 milionu lidí, ale vyhrála právě Helene Hadsell. „Všechno přijde k tomu, kdo to chce,“ říkávala Helene Hadsell.

Věřila v sílu mysli

Helene Hadsell se později rozhodla podělit se o svůj recept na úspěch. Tím má být čtyřstupňová technika známá pod anglickou zkratkou S.P.E.C. Každé z písmen symbolizuje jeden krok, do češtiny bychom je přeložili jako „vybráno, promítáno, očekáváno a vyzvednuto“. V prvním kroku, kdy si vybíráte, je důležité nepochybovat o daném záměru a přesně definovat, co to má být. V kroku číslo 2 je podstatné věřit, že to, co jste si vybrali, je už vaše. Pokud je to například nový dům, tak už dle techniky popsané Helene Hadsell musíte věřit tomu, že ho obýváte. Ve třetím kroku pak očekáváte, že každou chvílí nastane to, co jste si představili. Čtvrtý krok celý cyklus završuje – dostali jste to, co jste si přáli.

Například když Helene Hadsell zatoužila strávit své 40. narozeniny v Paříži, představovala si, jak tam tráví čas s manželem v malé útulné kavárně, popíjí tam místní lahodné víno a kochá se dechberoucí atmosférou „Města světel“. Jen chtít ale nestačilo, Helene Hadsell se tedy začala účastnit soutěží o zájezdy do Evropy, aby se svému snu přiblížila. Ačkoliv tehdy nevyhrála zájezd přímo do Paříže, podařilo se jí vyhrát dovolenou v Benátkách. Posléze se jí povedlo směnit letenky do Benátek za ty do Paříže, a dosáhla toho, po čem toužila.

V průběhu let začala přednášet o kontrole mysli, síle představivosti a zákonu přitažlivosti, což jsou témata, která rezonují i v dnešní době. Nejznámějším jejím dílem je kniha s všeříkajícím názvem „Žena, která vyhraje každou soutěž, které se zúčastní“. Později však v jednom rozhovoru přiznala, že název je nadnesený, protože ani ti, kterým štěstěna v hrách skutečně přeje, nikdy nevyhrají úplně každé klání. Během svého života kromě knih o pozitivním myšlení vydala i román a sbírku historek z jejího života. Zemřela v roce 2010 ve věku 86 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz