Hlavní obsah
Hry

Kvíz pro opravdové pejskaře: Všech osm plemen pozná jen skutečný znalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Dovedete správně rozeznat jednotlivá psí plemena? Ověřte si své vědomosti v naší zábavné poznávačce. Zkuste určit všech osm plemen, pokud to dovedete, pak jste skutečný znalec a opravdový pejskař.

Článek

Zadání kvízu

Zkuste správně určit všech osm psích plemen. Všechna rozhodně neuhodne každý. Zadání je jednoduché, podívejte se na očíslovanou koláž a hádejte názvy psích plemen. Níže naleznete řešení kvízu a zajímavosti o jednotlivých plemenech.

Foto: Foto: Pixabay, koláž Eva Slachová

Zadání

Řešení

1. Basenji – Toto plemeno má dlouhou historii, v minulosti je chovali zejména Pygmejové. Během 19. století se psi plemene basenji začali využívat při lovu. Zajímavostí je, že se jedná o plemeno neštěkavé, jelikož malý hrtanový prostor nedovolí těmto psům štěkat v pravém slova smyslu. To však neznamená, že neumí vydávat žádné zvuky.
2. Šarpej– Šarpej je rovněž plemeno psa s dlouhou historií. Pochází z Číny a k vidění je i na starých uměleckých předmětech z roku 206 před naším letopočtem. V polovině 20. století hrozilo, že toto plemeno vyhyne, naštěstí se ale podařilo chovy zachovat a dnes šarpej patří mezi velmi oblíbené psy.
3. Leonberger – Původ tohoto plemene se datuje do 19. století. Název plemene je odvozen od německého města Leonberg, kde působil radní a chovatel Heinrich Essig. Ten se asi ve snaze vyšlechtit psa podobnému lvovi, kterého mělo městečko ve znaku, snažil křížit různé rasy psů. Z těchto jeho pokusů vzešel právě leonberger.
4. Dobrman – Dobrman byl vyšlechtěn v druhé polovině 19. století v Německu. Cílem bylo stvořit psa neohroženého a učenlivého. Během první a druhé světové války byly tito psi využíváni pro práci u ozbrojených složek. V minulosti podstupovali tito psi tzv. kupírování uší, což je bolestivý zákrok, při kterém se uši zkracují. Dnes je to již v Česku zakázané.
5. Shiba-Inu – Toto japonské psí plemeno je někdy nazýváno „psím individualistou“. Je to pes, který má svou hlavu, zároveň je však svému pánovi věrný. To ale neznamená, že jej vždy poslechne na slovo. Shiba-Inu sice vypadá roztomile, ale jeho paličatost je důvodem, proč se nehodí pro nezkušené chovatele.


6. Mops – Toto plemeno v současné době patří mezi nejoblíbenější. Lidé si jej někdy pletou s francouzským buldočkem. Pravděpodobně pochází z Číny, ale svou popularitu si mops vydobyl za časů Viléma Oranžského, kdy měli psi tohoto plemene šlechtice zachránit při pokusu o atentát.
7. Corgi – Celý název tohoto plemene zní Welsh Corgi Pembroke. Corgi měl být vyšlechtěn už v 10. století ve Walesu. Původně se jednalo o pasteveckého psa, dnes si ale lidé toto plemeno pořizují spíše jako psího mazlíčka. Populární je i díky britské královské rodině, jelikož toto plemeno měla v oblibě královna Alžběta II.
8. Čivava – Tito psi dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější psí plemena. Čivava pochází z Mexika, její původ je zahalen tajemstvím. Za dob Aztéků měly mít čivavy speciální spirituální význam, údajně doprovázeli zemřelé na onen svět. Ačkoliv jsou čivavy roztomilé, není radno podceňovat jejich výcvik.

Zdroje: Wikipedia – hesla Basenji, Šarpej, Leonberger, Dobrman, Shiba-Inu, Mops, Corgi, Čivava

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz