Hlavní obsah
Hry

Kvíz: Zkuste poznat města pouze dle jejich slavných soch. Všech šest správně určí jen málokdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Myslíte, že byste dovedli poznat významná města jen dle jejich slavných soch? Ověřte si to v našem obrázkovém kvízu. Všech šest správně uhodne jen ten, kdo se skutečně vyzná v zeměpise.

Článek

Zadání kvízu

Vyzkoušejte si, jak dobře ovládáte zeměpis. Zadání je snadné, níže se nachází očíslovaná koláž. Vaším úkolem je poznat, o která města se jedná, nápovědou vám jsou slavné sochy. Dole naleznete řešení kvízu a pár zajímavostí o daných sochách.

Foto: Foto: Pixabay, koláž Eva Slachová

Zadání kvízu

Řešení

1. Čurající chlapeček – Brusel
Číslo 1 patří známé soše Čurajícího chlapečka, kterou najdeme v hlavním městě Belgie, Bruselu. Dalo by se říct, že během let se ze sochy stal jeden ze symbolů této metropole. Malá soška vyrobená z bronzu je součástí místní fontány. Traduje se o ní několik legend. Dle jedné z nich má chlapeček symbolizovat malého vévodu i Godfrieda III. Brabantského, který dle místních „povídaček“ měl ze stromu močit na nepřátelská vojska. Další legenda praví, že když byl ve 14. století Brusel obklopen cizími vojsky, zachránil jej od zkázy chlapec jménem Juliaanske, který pomočil rozbušku výbušniny. Ať už je pravda jakákoliv, faktem zůstává, že dnes je socha atrakcí, kterou si většina turistů mířících do Bruselu nenechá ujít.

2. Socha svobody – New York
Tohle bylo jednoduché, že? Socha svobody je nejen symbolem New Yorku, ale také celých Spojených států amerických. Jedná se o dar Francie americkému lidu, který navrhl slavný sochař Frédéric Auguste Bartholdi, konstrukčního řešení se ujal známý architekt Gustave Eiffel. Na soše najdeme několik důležitých symbolů. Na tabuli je římskými číslicemi napsáno datum vyhlášení nezávislosti USA – 4. 7. 1776. Přetržené okovy mají připomínat zrušení otroctví. Pochodeň má symbolizovat mír a pokrok.

3. Myslitel – Paříž
Ti, kdo tipovali sochu Myslitele, která se nachází v Paříži, měli pravdu. Bronzové umělecké dílo zhotovil sochař August Rodin. Původně se jednalo o součást projektu pro jedno muzeum, kdy měly být sochy inspirovány Dantovou Božskou komedií. Socha Myslitele spadala do díla „Brána pekla“, nakonec však byla použita samostatně. Momentálně ji najdeme před Musée Rodin v Paříži.


4. Malá mořská víla – Kodaň
Malá mořská víla se stala symbolem hlavního města Dánska, Kodaně. Umělecké dílo vytvořil dánsko-islandský sochař Edvard Eriksen. Inspiraci přitom čerpal z pohádky od Hanse Christiana Andersena. V posledních letech ji několikrát poničili vandalové, naposledy na kámen pod ni někdo nakreslil ruskou vlajku.

5. Socha Krista Spasitele – Rio de Janeiro
Nepřehlédnutelná socha Krista Spasitele, která se tyčí nad hlavním městem Brazílie, byla zhotovena ve 20. letech 20. století. Jejím autorem je francouzský sochař polského původu, Paul-Maximilien Landowski. Roztažené ruce nemá socha jen tak náhodou, je to umělecké vyjádření toho, že Kristus Spasitel město bere do své náruče a chrání.

6. Matka vlast volá – Volgograd
Socha Matka vlast volá je součástí Památníku bitvy o Stalingrad v ruském Volgogradu. Je to největší ženská socha (bez podstavce). Autoři sochy jsou Jevgenij Vučetič a Nikolai Nikitin. Kdo jim byl inspirací, není zcela zřejmé, předlohou mohla být známá atletka Nina Dumbatze či manželka sochaře Vučetiče.

Zdroj: Autorský článek, Wikipedia – hesla Čurající chlapeček, Socha Svobody, Myslitel, Malá mořská víla, Matka vlast volá

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz