Hlavní obsah
Lidé a společnost

Náctiletá partyzánka Zinaida Portnova chtěla pomstít svou babičku: Dívka zabila více jak 100 nacistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Poté, co byla Zinaida Portnova svědkem toho, jak nacisté uhodili její babičku, rozhodla se, že se jim pomstí. Přidala se k partyzánům a stala se jednou z jejich nejstatečnějších členek. Zabila více jak 100 nacistů, nakonec ji však nacisté zajali.

Článek

Zinaida Portnova se narodila 20. února 1926 v Leningradu. Pocházela z dělnické rodiny, její otec pracoval ve strojírenském závodu Kirov. Zpočátku její dětství probíhalo klidně, ale okolnosti se změnily v roce 1941, kdy Třetí říše zaútočila na Sovětský svaz. Zinaida byla v té době žákyní 385. základní školy v Leningradu. Rodiče se rozhodli poslat ji k babičce na venkov do Vitebské oblasti. Záhy se však ukázalo, že Zinaida a její babička zde v bezpečí před Němci nejsou. Klíčovým momentem, který zakořenil v Zinaidě hlubokou nenávist vůči Němcům, byl incident, který se odehrál při zabavování dobytka na statku. Zinaidinu babičku totiž nacisté tehdy uhodili.

Partyzánka zabila více jak 100 nacistů

Zinaida Portnova nikdy nezapomněla na to, jak hrubě se nacisté tehdy k její milované babičce zachovali, a když jí byla nabídnuto členství v organizaci komunistické mládeže Komsomol a účast v partyzánském boji proti nacistům, tehdy 16letá Zinaida souhlasila. Jak se později ukázalo, tehdy organizace získala jednu z nejodolnějších, nejstatečnějších a nejodhodlanějších členek. Začínala jako distributorka sovětských propagandistických letáků. Posléze dostala na starost ukrývání zbrojního arzenálu a také distribuci zbraní. Sama se v té době naučila obratně zbraň používat. Rovněž měla na starost dodávání informací o přesunech německých jednotek.

Foto: Пётр Эмильевич Бендель (1905–1989), Public domain, via Wikimedia Commons

Zinaida Portnova

Jelikož se v partyzánské činnosti osvědčila, brzy se začala účastnit i sabotážních útoků, které cílily například na elektrárny či cihelny. Při těchto útocích bylo zabito více než 100 německých vojáků. Zinaida Portnova je však známá zejména pokusem o otravu nacistických vojáků v Obolu. Nechala se zde zaměstnat jako pomocná síla v kuchyni, do jídla německé posádce přisypala jed. Bohužel na ni okamžitě padl stín podezření. Aby nacisty přesvědčila, že s tím nemá nic společného, sama pozřela otrávené jídlo. Hodně tím tehdy riskovala, protože se jednalo o silný jed, po kterém měli němečtí vojáci vážné zdravotní potíže, a dokonce někteří z nich zemřeli. Zinaida však měla štěstí, že ihned po snězení sousta nevykazovala žádnou reakci na jed. Nacisté ji tedy obratem vyloučili z okruhu podezřelých a propustili.

Nacisté ji zajali a popravili

Zinaida Portnova se však druhý den v práci neukázala, a tak Němcům došlo, že je oklamala. Tou dobou byla mladá partyzánka zpět u své babičky, ale vůbec jí nebylo dobře, protože jed už začal účinkovat. Poté, co se Zinaidin stav zlepšil, připojila se k partyzánskému oddílu nesoucímu jméno po sovětském maršálovi Klimentu Vorošilovovi. Později se ale vrátila zpět ke svému běloruskému partyzánskému oddílu, kde začínala.

Krátce po svém návratu však byla zajata. Zinaida Portnova si byla moc dobře vědoma toho, že pokud se jí nepodaří utéct, je to její konec. Zprávy o tom, jak se jí povedlo uniknout nacistům, se různí. Nejčastěji se hovoří o tom, že ji mělo vyslýchat gestapo, ale podařilo se jí dostat se k pistoli, zastřelit vyšetřovatele a dozorce a dát se na útěk. Znovu chytit ji prý měli nacisté až v místním lese.

Poté co byla znovu zatčena, byla mučena a opětovně vyslýchána. I přestože musela velmi trpět, nic neprozradila. V roce 1944 ji nacisté popravili. Posmrtně jí byl udělen titul „Hrdina Sovětského svazu“, tehdy stala se nejmladší ženou, které bylo toto vyznamenání uděleno. Později obdržela také Leninův řád. Její jméno dodnes nesou ruské pionýrské skupiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz