Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hitlerův jasnovidec: Erik Jan Hanussen vůdce oslnil, ale nejslavnější věštba ho zřejmě stála život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Erik Jan Hanussen je dnes známý jako „Hitlerův jasnovidec“. Svými schopnostmi dovedl věštec vůdce nadchnout natolik, že se stal trnem v oku ostatním nacistickým politikům, kteří v něm viděli konkurenci. Poslední věštba se mu zřejmě stala osudnou.

Článek

Erik Jan Hanussen se narodil 2. června 1889 ve Vídni. Jeho rodné jméno znělo Herschmann Chaim Steinschneider, ale dnes je znám spíše pod pseudonymem Erik Jan Hanussen. Jeho otec byl synem představitele prostějovské židovské obce. Matkou Erika byla Antonie Julie Kohnová původem z Vídně. Rodina žila kočovným životem, otec se snažil ji uživit jako obchodník a příležitostný herec. Rodina kočovala zejména v Itálii a v Rakousku.

Když bylo Erikovi 10 let, zemřela mu matka. O tři roky později Erik utekl z domova. Vždy jej něco přitahovalo k magii, iluzím a kouzelnictví. V té době se uchytil u cirkusu, kde věštil lidem budoucnost a předváděl umění iluze. Brzy ho tento směr naprosto pohltil a tehdy si prý měl uvědomit, že vládne nadpřirozenými silami. Kromě magie se věnoval ještě redaktorské činnosti, zkušenosti, které zde získal, později uplatnil jako vydavatel. Tuto jeho kariérní dráhu nakrátko přerušila první světová válka, kdy byl odvelen. I tam ale předváděl své triky, například proutkaření či věštění.

Slavný věštec a okultista

Po první světové válce se Hanussen dostal do povědomí veřejnosti jako okultista a věštec. Pro tento účel si vymyslel novou identitu, začal o sobě tvrdit, že je dánským šlechticem. Svá kouzla předváděl ve střední Evropě, ale i v daleké Americe. Údajně ovládal telepatii, umění hypnózy i tzv. svalové čtení, což je forma čtení myšlenek, kdy zdatný mentalista sleduje sebemenší pohyby svalů a z těch je schopen vyvodit, na co daná osoba myslí. Také nabízel lidem, že vyřeší jejich problémy, například prodával různé mastičky na zvýšení libida či pomocí svých čar „řešil“ psychické útrapy svých klientů.

Dodnes jeho osobu obestírá jakási aura tajemna, jedni ho mají za skutečného nadaného jasnovidce a mága, druzí za prachsprostého šarlatána, který si „namastil kapsu“ na naivních klientech. Z chudého hocha původem ze čtvrti známé vysokou kriminalitou se totiž rázem stal slavný věštec holdující luxusnímu životu. Pochlubit se mohl luxusními auty, několika byty, jachtou i divokými večírky, které pořádal.

Ačkoliv jeho popularita narůstala, objevil se i stín pochybností a záhy první problémy. Jakmile se rakouské úřady dozvěděly o tom, že v Rakousku provozuje hypnózu, „vykoledoval si“ vyhoštění ze země. Tato praxe totiž byla tou dobou v Rakousku zakázaná. Erik Jan Hanussen po této nemilé události využil svých českých kořenů k tomu, aby získal československé občanství. V Čechách a na Moravě následně pokračoval v předvádění svého magického umění, ale „narazil“. V roce 1928 stanul před soudem pro údajný podvod, kdy si desítky lidí stěžovaly, že je Erik Jan Hanussen šarlatán, který je obelstil. Soud ale nakonec rozhodl v Hanussenův prospěch, jelikož konstatoval, že nelze ověřit, zda opravdu Hanussen má jasnovidecké schopnosti.

Foto: Richard Lewinsohn, Public domain, via Wikimedia Commons

Erik Jan Hanussen při seanci

Hitlerův jasnovidec

Jeho dovednosti nezůstaly bez povšimnutí prominentů té doby. Stýkal se například s lékařem Alfredem Döblinem, prozaikem Thomasem Mannem či hercem Peterem Lorrem. Brzy k němu na seance začínají docházet i členové Sturmabteilungu (SA), tedy paramilitární organizace, která přináležela k nacistické straně. Zejména blízký mu měl být německý politik Wolf-Heinrich Graf von Helldorff, který se stal hlavním Hanussovým informátorem.

V roce 1931 začíná Hanussen vydávat své vlastní noviny, které jsou plné astrologických předpovědí a tipů, ale také se v nich objevuje nacistická propaganda. Ač byl totiž Hanussen židovského původu, prohlašoval, že se cítí být árijcem. Toho času Hanussen kupuje honosné sídlo, které je později přezdíváno „Palác okultismu“. Zde ukazuje své kouzelnické triky, pronáší proroctví a předvádí magickou show, ze které se tají dech. Vydělané peníze také putují na splacení dluhů členů SA a rovněž Hanussen poskytl finanční pomoc i nacistickým politikům Hermannu Goeringovi a Ernstu Röhmovi.

Jeho věhlas nakonec dolehl až k samotnému Hitlerovi. Ve svých novinách totiž věštec otiskl předpověď, která Hitlera velebí. V osobním horoskopu mu předpovídal úspěchy a návrat Německa na výsluní pod vládou NSDAP. Hitler je v jeho vizích líčen jako spasitel, který Německo vyvede z krize. Vůdce si nakonec Hanussena pozval k sobě na osobní schůzku v červenci 1932. Po setkání se Hanussenovy noviny přejmenovaly na „Fraktur“ a začalo se v nich objevovat mnohem více politiky kombinované s astrologickými analýzami. Nechyběly ani pozitivní astrologické rozbory týkající se Hitlera. Následovaly další schůzky, na kterých Hanussen učil Hitlera řečnictví. Není jasné, jaký podíl na vzestupu nacistické strany Hanussen měl, ale faktem je, že krátce na to NSDAP nabrala na síle.

Nejslavnější proroctví ho zřejmě stálo život

Dne 26. února 1933 pronesl Hanussen svou nejslavnější věštbu. Stalo se tak v jeho „Paláci okultismu“, kde probíhala seance. Ve svých vizích uzřel požár Říšského sněmu, událost, která dle jasnovidcových slov měla vést k vzestupu NSDAP a jejího vůdce, Adolfa Hitlera. Otázkou je, zda skutečně viděl ve svých představách tuto vizi, nebo měl jen dobré informace od svých přátel z řad nacistů. Následujícího dne k požáru skutečně došlo.

Nejslavnější věštba sice Hanussenovi zajistila obdiv, ale také se stal trnem v oku ostatním nacistům, kteří se báli jeho vlivu na Hitlera. Na Hanussenovi je tou dobou patrná nervozita, jako by se něčeho bál. „Stahují se nade mnou temná mračna. Brzy to přijde!“ Tuto větu měl údajně pronést krátce předtím, než byl zavražděn. Hanussen je totiž zatčen po nástupu nového velitele SA v Berlíně, Karla Ernsta. Sice je posléze propuštěn, ale o dva dny později je jeho zohavené tělo nalezeno v lesích u Berlína. Spekuluje se, že za jeho likvidací mohli stát Hermann Göring či Joseph Goebbels, jelikož pro ně Hanussen představoval konkurenci, protože dovedl Hitlera oslnit svými schopnostmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz