Hlavní obsah
Lidé a společnost

Porodní asistentka z Osvětimi Stanisława Leszczyńská se v boji za záchranu dětí vzepřela i Mengelemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Stanisława Leszczyńská byla nebojácná žena, pro níž byla práce porodní asistentky posláním. Svou profesi vykonávala i v koncentračním táboře Osvětim, kde pomáhala na svět dětem, které čekal krutý osud. Vzepřít se neváhala ani Mengelemu.

Článek

Stanisława Leszczyńská se narodila 8. května 1896 v Lodži. Její rodiče byli polští katolíci. Otec pracoval jako tesař, ale posléze byl odvelen do Turkmenistánu, když byl povolán do armády. Péče o domácnost a starost o její materiální zabezpečení tedy přešla na matku Stanisławy. Ta pracovala v místní fabrice, kam docházela pěšky. Práce a cesta do ní jí denně zabraly 14 hodin, ale díky výdělkům mohla malá Stanisława docházet do soukromé školy.

Posléze zahájila studium na gymnáziu, ale v roce 1908 přišla velká životní změna. Rodina se za vidinou vyšších výdělků přestěhovala do brazilského Rio de Jaineira. Zde se Stanisława naučila portugalsky a německy. Stesk po domovině ale nakonec rodinu zavál zpět do rodné země. Zde Stanisława dokončila střední školu. Po jejím absolvování se provdala za tiskaře Bronisława Leszczyńského. Následně se rozhodla dále studovat s cílem stát se porodní asistentkou. Školu zdárně absolvovala v roce 1922. Poté začala pracovat v oboru, svou práci dle svých slov milovala.

Porodní asistentkou v Osvětimi

V roce 1939 nacisté vpadli do Polska a město, kde pobývala Stanisława Leszczyńská, se rázem stalo okupovanou zónou a také ghettem. Když Stanisława Leszczyńská viděla, jak hrozivě je s Židy zacházeno, nemohla dále nic nedělat a jen nečinně přihlížet jejich utrpení. Rozhodla se jednat, do ghetta pašovala jídlo i falešné doklady. Bohužel její činnost byla v roce 1943 odhalena gestapem, které ji i s manželem zatklo. Stanisławu s dcerou čekal trest v podobě transportu do koncentračního tábora Osvětim – Březinka. Synové Stanislaw a Henryk byli posláni do jiných koncentračního táborů. Manželovi Stanisławy se podařilo utéct, nakonec ale padl při varšavském povstání.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Stanisława Leszczyńská

Už při vstupu do tábora se Stanisława Leszczyńská nahlásila jako porodní asistentka. Záhy byla pověřena asistencí u porodů v hrůzných podmínkách. Vše probíhalo ve špinavých barabiznách, kde se to jen hemžilo hmyzem, potkany a infekcí. Přesto se zde rodily pod dozorem Stanisławy zdravé děti. Ty však byly odsouzeny k brzké a trýznivé smrti. Nacisté je nechávali pomalu umírat hlady, dostat nesměly ani kapku mléka. Stanisławě Leszczyńské tento pohled rval srdce, ale ze své pozice pro matky a jejich novorozence nemohla nic udělat.

Do roku 1943 zde bylo běžnou praxí utopit děti v kádi, ale poté došlo ke změně. Děti, které měly árijský vzhled, byly odebrány a posílány na převýchovu. Vraždami nemluvňat chtěli nacisté pověřit i Leszczyńskou, ta to ale razantně odmítla, i když věděla, že by jí to mohlo stát život. Navíc se ještě odhodlala k jednomu statečnému činu, začala novorozence putující na převýchovu označovat nenápadným tetováním, aby existovala aspoň jiskřička naděje, že dle něj jednou matka bude moci své dítě najít.

Postavila se i samotnému Mengelemu

Stanisława Leszczyńská byla silná a odvážná žena, která svou profesi vykonávala s velkým nasazením, i když věděla, že většinu miminek čeká po narození brzká smrt. Během jejího působení v koncentračním táboře Osvětim – Březinka pomohla přivést na svět 3000 dětí. Ačkoliv byla mnohokrát tlačena do toho, aby děti zabíjela, vždy odmítla. Vzepřela se i samotnému Dr. Josefovi Mengelemu, kterému se přezdívalo „Anděl smrti“ dle stále čistého bílého pláště a rukaviček. Když jí nařídil miminka zabíjet, ohradila se: „Ne, Nikdy! Děti se nesmějí zabíjet.“ Stanisława Leszczyńská dostala od vězeňkyň přezdívku „Matka“, za to jak oddaně o těhotné ženy a rodičky pečovala.

V roce 1945 se porodní asistentka Leszczyńská spolu s ostatními vězni měla vydat na „pochod smrti“, to však odmítla s tím, že zůstane na oddělení. V táboře vyčkávala až do osvobození. V této době pomohla na svět několika dětem, které nakonec válku přežily a z některých z nich se dokonce stali i lékaři. Jako porodní asistentka pracovala i po válce, její kariéra trvala celkem 38 let. V lednu roku 1970 se Stanisława setkala s vězeňkyněmi z Osvětimi a jejich, tou dobou již dospělými, dětmi, které se narodily v koncentračním táboře. O čtyři roky později zemřela. Rozloučit se s ní přišly davy lidí. V Polsku platí za světici, její práce a odkazu si místní lidé váží dodnes.

Článek si dovolím uzavřít citací z knihy Stanisławy Leszczyńské: „V koncentračním táboře se všechny děti, i přes veškeré předpoklady, rodily živé, krásné a boubelaté. Příroda se postavila proti nenávisti, bojovala tvrdošíjně za svá práva a čerpala sílu k životu z neznámých rezerv. Příroda je učitelkou porodní asistentky, neboť společně bojují o život a společně propagují nejkrásnější věc na světě – dětský úsměv.“

Zdroje: History, Wikipedia – heslo Stanisława Leszczyńská, LESZCZYŃSKA, Stanisława. Svědectví porodní asistentky z Osvětimi. Přeložila Markéta PÁRALOVÁ TARDY. [Líbeznice]: Víkend, 2020. ISBN 978-80-7433-292-0.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz