Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejhlubší vrt světa: „Díra do pekla“ se nachází v Rusku a je opředená pověstí o nářcích hříšníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexander Novikov, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Nejhlubšímu vrtu světa se přezdívá „Díra do pekla“. Nachází se v Murmanské oblasti na severozápadě Ruska. Díky projektu zjistili vědci mnoho zajímavých poznatků, ale nejvíce vrt proslavila legenda o nářcích hříšníků ozývajících se z nitra země.

Článek

Kolskému superhlubokému vrtu neřekne dnes nikdo jinak než „Díra do pekla“. Jedná se o nejhlubší vrt světa a je zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Práce na něm započaly roku 1970. Jednalo se o geologický průzkum, ale vrt měl splnit ještě jeden účel. V té době totiž probíhala studená válka, kdy se Východ a Západ předháněly snad ve všech možných oborech. Soupeření probíhalo i pod zemí, v místech, kam se předtím žádný člověk nevydal. Zatímco Američané tou dobou vrtali v Oklahomě a doufali, že díra Bertha Rogers bude tou nejhlubší na světě, Rusové se o to samé pokoušeli na Kolském poloostrově. Obě mocnosti si také od projektu slibovaly nové geologické poznatky a objevy.

Práce na nejhlubším vrtu světa byly předčasně ukončeny

Rusové v daném místě hloubili 23 centimetrů široký vrt více než dvacet let. Během té doby došli vědci ke 12 000 objevů. Z nichž asi nejzásadnější je ten, který na základně poznatků dává vzniknout teorii, že život na naší planetě mohl započít již mnohem dříve, než jsme si původně mysleli, o zhruba 1,5 miliardy let dříve. Také zde bylo nalezeno několik druhů zkamenělých mikroorganismů starých 2 miliardy let.

Některá zjištění z té doby jsou ale rozporována, například tvrzení o vodě nacházející se pět kilometrů pod zemským povrchem. „Když Rusové začali vrtat, tvrdili, že našli vodu, a tomu prostě většina vědců nevěřila. Mezi západními vědci panovalo přesvědčení, že kůra byla v hloubce 5 km tak hustá, že jí nemohla proniknout voda,“ řekl pro BBC Sean Toczko, ředitel Japonské agentury pro vědu o mořích a Zemi.

Původně se mělo vrtat až do hloubky patnácti kilometrů, ale práce na projektu musely být zastaveny předčasně. V hloubce dvanácti kilometrů totiž začala selhávat technika. Problémem byla vysoká teplota tak hluboko pod zemí. Původně se počítalo s teplotou kolem 100 °C, nakonec ale byla už v deseti kilometrech pod zemí teplota kolem 180 °C. Navíc byl také problém s dalším financováním vrtu, a tak došlo k tomu, že ambiciózní projekt byl definitivně zastaven.

V Díře do pekla se prý ozývají nářky hříšníků

To, co superhluboký vrt proslavilo, nejsou překvapivě vědecká zjištění. Lidi po celém světě fascinuje něco jiného – legenda o tom, že tento vrt je ve skutečnosti „Dírou do pekla“, ze které se ozývají hlasy naříkajících hříšníků. Pověsti o tomto místě se začaly šířit už v 90. letech poté, co zde byly skončeny práce. Mezi lidmi se říkalo, že skutečným důvodem, proč byl projekt definitivně zrušen, bylo to, že Rusové narazili na jakýsi vstup do pekla. Později se začala šířit nahrávka zachycující údajné bědování hříšníků, ale dnes již víme, že se jednalo o podvrh. Ve skutečnosti jde o remix hlasů z hororu Krvavý Baron které se ozývají v cyklické smyčce. I tak ale místo přitahuje záhadology a turisty lačnící vidět „Díru do pekla“ na vlastní oči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz