Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slovenský bermudský trojúhelník: V pohoří Tribeč prý už skoro 95 let záhadně mizí lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SanoAK: Alexander Kürthy, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Pohoří Tribeč

Pohoří Tribeč se přezdívá „Slovenský bermudský trojúhelník“. Na místě, které bylo inspirací pro film Trhlina, mají totiž údajně za záhadných okolností mizet lidé. Poznejte blíže toto krásné a zároveň děsivé místo.

Článek

Pohoří Tribeč se nachází poblíž Nitry, města na jihu Slovenska. Jedná se o turisticky oblíbené místo. Dominantou pohoří je Veľký Tribeč, který se nachází v 829,6 m n. m. Návštěvníky Tribeč okouzlí hlubokými lesy jako z pohádky, krásnou krajinou i zříceninami. „Les je až podezřele tichý. Kromě tekoucího potůčku není slyšet vůbec nic,“ tak popsali místní lesy slovenští novináři. Milovníci přírody a historie si zde přijdou na své. Kromě nich sem často vyrážejí také lidé, které fascinuje tajemno a záhady. Ač pohoří Tribeč na první pohled může působit malebně, vážou se k němu i příběhy, ze kterých běhá mráz po zádech.

Historie pohoří Tribeč sahá až do neolitu

První osídlení pohoří mělo proběhnout už během neolitu. Dokládají to místní archeologická naleziště. Dále také víme, že se jednalo o velmi důležité obchodní centrum Keltů a že zde také v minulosti pobývali Římané, Slované i Germáni. Temná historie pohoří Tribeč se však začala psát až na přelomu 18. a 19. století.

Místní kronika líčí, že zde přišlo o život osm trhovců, kteří se vraceli domů. Jejich těla měla na sobě hluboké řezné rány, kosti byly zlámané. Každého hned napadne, že na ně dozajista zaútočila horda nenechavých lupičů. To je ale velmi nepravděpodobné, jejich zboží ani nic dalšího totiž nezmizelo. Vyrušil snad lupiče někdo při činu, a ti nestihli kořist vzít s sebou? Pokud ne, co se tehdy na místě odehrálo? Dodnes tato otázka zůstává nezodpovězená.

Zmizeli beze stopy

Pohoří se někdy také přezdívá „Slovenský bermudský trojúhelník“. Je to z důvodu, že zde dochází k záhadným zmizením osob. Prvním člověkem, který zde beze stopy zmizel, byl místní lesník A. Samšály. Psal se 22. listopad 1929, když Samšály jako vždy vyrazil do lesa. Tou dobou pobýval u manželů Zayových. Byli to právě oni, kteří pojali podezření, že se mu něco stalo, když se toho večera nevrátil domů. Zalarmovali četníky, kteří se snažili Samšályho najít. Celou pátrací akci tehdy značně komplikovalo husté sněžení a nepřízeň počasí. Nakonec bylo pátrání zastaveno s tím, že Samšály buď někam odcestoval, nebo je již mrtvý a jeho tělo se najde až na jaře po roztání sněhu. Jenže to se nestalo. A. Samšály se již nikdy nevrátil, jeho tělo nebylo nalezeno a případ zůstal zapomenut.

To však nebylo jediné podezřelé zmizení, ke kterému zde došlo. O pouhý rok později se zde ztratila 18letá Mária Švajzerová. Dívka pocházela z obce Mankovce. Dne 18. prosince 1930 se vypravila k prarodičům, kterým měla odnést potraviny. Ti bydleli v obci Zlatno, vzdálené cca čtyři a půl kilometru od dívčina bydliště. Před odchodem Márii její starostlivá matka prosila, ať se brzy vrátí domů a nikde se dlouho nezdržuje. Jako by měla snad špatné tušení, které se bohužel potvrdilo. Padla tma a Mária stále nebyla doma. Máriina matka se tedy rozhodla jít dceru hledat. Ke svému překvapení zjistila, že do Zlatna nikdy nedorazila.

Četníci po ní intenzivně pátrali, ale bylo to marné. Mária se nikdy nenašla. K dalšímu zmizení došlo v roce 1934. V lomu zde tehdy pracoval Andrej Murgaš. Psal se 10. prosinec 1934, když se Murgaš jako vždy vracel z práce domů. Tam už ale nedošel. Nikdy nebyl nalezen, stejně jako tomu bylo ve dvou předchozích zmíněných případech.

Nejpodivnější případ ze všech

Vůbec nejpodivnější případ se odehrál v roce 1939. Zatímco všechny tři předchozí lze racionálně vysvětlit, zde se odůvodnění pro události hledá jen těžko. Tehdy zde zmizel Walter Fisher. Povoláním byl dělník, pracoval v Partizánském ve výrobně obuvi. Každou neděli jezdil za rodinou do vesnice poblíž Nového Mesta nad Váhom. Dne 24. ledna 1939 vyrazil jako vždy na cestu, ale rozdíl byl v tom, že za manželkou a dětmi toho dne nedorazil.

Foto: Pelex, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Pohoří Tribeč

Na rozdíl od ostatních po něm bylo pátrání vyhlášeno o dost později. Manželka kontaktovala četníky až za čtyři dlouhé týdny. Bylo zjištěno, že v práci dostal Walter výpověď kvůli tomu, že nedorazil a neomluvil se. Jeho kolegové vypověděli, že v neděli měl Walter plánovat výlet na Černý Hrad. Případ Waltera je zvláštní v tom, že byl nalezen za zvláštních okolností. Ležel na poli v blízkosti města Zlaté Moravce. Byl viditelně těžce popálený v obličeji i na těle. Téměř nevnímal. V nemocnici strávil více jak 3 měsíce. Ať už prožil cokoliv, nikdy se z toho nevzpamatoval. Odmítal mluvit a nakonec skončil v ústavu pro choromyslné.

Další dodnes neobjasněné případy

V dalších letech se zde odehrálo více podivných případů. Například v roce 1954 zde bylo nalezeno tělo zhruba třicetiletého muže ve značném stádiu rozkladu. Komu patřilo, se nikdy nezjistilo. Také se zde v roce 1966 našlo odstavené vozidlo manželů Belaničových, i ti „zmizeli jako pára nad hrncem“ a už je nikdy nikdo neviděl. Z novějších případů můžeme jmenovat ztraceného důchodce Jaroslava Buránského a dále také zmizení 25letého Marka Horvátha. Případ mladíka je velmi tragický, ztratil se cestou ze zábavy a byl nalezen těžce zraněný u potoka. Nebyl však schopen říct, co se mu stalo. V nemocnici upadl do kómatu, z kterého už se neprobral.

Zajímavé je, že při cvičení, které zde pořádaly slovenské ozbrojené složky a pátrací týmy, jeden z pátračů vypověděl, že mu kompas špatně ukazoval. Je snad v pohoří zvýšená geomagnetická činnost? Mohou za údajně záhadná zmizení osob přírodní vlivy? Či jsou pravdivé místní povídačky o bludičkách a trhlině v časoprostoru? Nebo se jedná o pouhé náhody a ve skutečnosti na pohoří není nic zvláštního?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pohoří
Trhlina

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz