Hlavní obsah
Cestování

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Sakarun připomíná Karibik, ostrov Vis znáte z muzikálu Mamma Mia!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Sezóna letních dovolených se pomalu, ale jistě blíží. Mnoho Čechů zamíří do turisticky oblíbeného Chorvatska. Nachází se zde mnoho nádherných pláží, některé z nich jsou přirovnávány ke Karibiku. Kde najdete ty nejkrásnější?

Článek

Pláž Sakarun připomíná Karibik

Jednou z vůbec nejkrásnějších chorvatských pláží je Sakarun. Nachází se na severu ostrova Dugi Otok ležícího v Jadranském moři. Písčitá pláž Sakarun s průzračnou tyrkysovou vodou sem každoročně láká davy turistů. Ti se shodují na tom, že jim toto místo připomíná Karibik a jeho vyhlášené pláže s bílým pískem a azurovou vodou. Na pláž je možné dopravit se turistickým vláčkem, který vyráží z přímořského letoviska Božava. Rovněž můžete dorazit i autem nebo si zakoupit výlet jachtou. Odhadem navštíví pláž 400 až 500 turistů denně. Těm jsou k dispozici místní restaurace nabízející nápoje a občerstvení.

Foto: Unsplash

Pláž Sakarun

Návštěvníci oceňují hlavně krásné koupání, turistka Matea o pláži napsala:

Kousek Karibiku v Chorvatsku. Bílý písek, stejně jako ten na plážích Tulum v Mexiku, průzračná voda, kde i připlavání do hloubky kolem pěti metrů vidíte na dno. Krásný zážitek, i když by to bylo ještě lepší, kdybychom přijeli mimo sezónu.

Toto místo má ale i svá negativa, v recenzích cestovatelů lze najít stížnosti na davy turistů, nepořádek a nedostatek slunečníků. Někteří turisté vznesli námitky i vůči cenám občerstvení a nápojů. Nicméně se bezesporu jedná o jednu z nejkrásnějších pláží Chorvatska, výlet sem rozhodně stojí za to.

Krásná pláž Zlatni Rat láká surfaře

Další chorvatskou pláží, která rozhodně stojí za zmínku, je Zlatni Rat neboli „Zlatý roh“. Není jisté, od čeho je název odvozen, zda od lesku místních oblázků, nebo se jedná o odkaz na množství ryb v těchto vodách, které jsou pro místní zdrojem příjmu, a tedy pomyslným „zlatem“. Nachází se na ostrově Brač, který je mezi turisty velmi oblíbený. Pláž je oblázková a má tvar písmena V. Tím, že se oblázky neustále pohybují v závislosti na mořských proudech, získává tvar pláže různý sklon.

Foto: Szabolcs Emich (cropped by DIREKTOR), CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Zlatni Rat

Nachází se zde i promenáda lemovaná borovicemi, které poskytují stín. Na východní straně pláže je více větrno, a tak se tato lokalita stala velmi vyhledávanou surfaři, kteří zde dovádějí ve vlnách. Dostanete se zde pěšky z přilehlé obce Bol nebo také autem. Stejně jako u předchozí zmíněné pláže platí, že je zde rušno, zejména v hlavní sezóně. Cestovatel Beveraldo o pláži napsal:

Jedna z nejkrásnějších pláží v Chorvatsku, ne-li na světě. Ohromující čisté moře na plavání nebo pádlování. Můžete se zde věnovat vodním sportům a v lesíku jsou chatky s občerstvením, kde je možné být ve stínu.

Ostrov Vis znáte z muzikálu Mamma Mia!

Na jihu ostrova Vis se nachází nádherná pláž Stiniva, která je výjimečně krásná díky tomu, že místní záliv je obklopen impozantními vápencovými útesy. Na rozdíl od předchozích dvou pláží je Stiniva hůře přístupná. Většina návštěvníků sem přijede lodí a následně na pláž doplave. Dá se sem dostat i pěšky, ale turisté, kteří místo navštívili, důrazně doporučují, abyste si vzali vhodnou obuv, rozhodně ne žabky a sandály. Na místě se nachází pláž s bílými oblázky a vodou, která hraje barvami smaragdové, akvamarínové a tyrkysové. Je nutné počítat s tím, že část pláže je vždy ve stínu, který vrhají místní vápencové stěny.

Foto: Unsplash

Stiniva

Turista Milan o pláži napsal:

Toto je jedna z nejkrásnějších pláží na světě. Tuto krásu je velmi těžké popsat slovy, raději vám navrhnu návštěvu. Vřele doporučuji.

Tato pláž je jen jedním z mnoha lákadel ostrova Vis. Někteří turisté sem míří i z důvodu, že se jim místo zalíbilo ve filmovém muzikálu Mamma Mia! Here We Go Again, kde bylo divákům představeno jako ve skutečnosti neexistující ostrov Kalokairi. Je možné si zamluvit plavbu kolem ostrova, jejíž součástí bývá i návštěva pláže Stiniva a také místních jeskyní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz