Hlavní obsah
Cestování

Nejnebezpečnější hotel světa: Děsiví žraloci a pevnina v nedohlednu. Pobyt si lze i odpracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Dovedete si představit být ubytovaní daleko od civilizace v hotelu na širém moři, kolem něhož krouží žraloci? Taková dobrodružná dovolená není pro každého. Adrenalinový zážitek nabízí hotel, který mnozí nazývají nejnebezpečnějším na světě.

Článek

Pokud patříte mezi milovníky adrenalinu a dobrodružství, pak by se vám mohla líbit dovolená strávená v ubytování Frying Pan Tower. Unikátní ubytování se nachází více jak 50 kilometrů od pobřeží amerického státu Severní Karolína. Frying Pan Tower byl zbudován americkou pobřežní stráží v roce 1964 původně jako náhrada pro majákovou loď. Základ ocelové konstrukce tvořila texaská ropná plošina, která byla přestavěna tak, aby zde vzniklo ubytování pro členy posádky. S modernizací, kterou přinesly lepší radarové systémy a GPS, se časem stal maják nadbytečným. V roce 2004 tak zůstala stavba opuštěná.

Nejnebezpečnější hotel světa

Po roce 2004 vyvstala otázka, co s majákem dál. Ve hře byla varianta, že stavba bude odstraněna, nebo přemístěna. Nachází se totiž v chráněné útesové oblasti. Nakonec se však vláda rozhodla zkusit prodat majákovou věž v aukci. V roce 2010 ji koupil Richard Neal. Ten totiž nechtěl dopustit, aby konstrukce byla zničena. Potenciální využití viděl v ubytování vhodném pro dobrodruhy, přičemž by jejich pobyt přispěl na opravy, údržbu a modernizaci hotelu. Od roku 2018 místo spravuje nezisková organizace FPTower.

Dnes se místu přezdívá „nejnebezpečnější hotel světa“, jelikož se nachází daleko od pobřeží, tyčí se do výšky 41 metrů a v místních vodách plavou hejna žraloků. Nenechte se ale odradit, pobyt zde je prý opravdový zážitek. Kromě ubytování slouží hotel také pro environmentální výzkum. Dostat se sem dá dvěma způsoby, buď lodí, nebo také vrtulníkem, jelikož hotel disponuje přistávací plošinou. Nachází se zde osm pokojů, kde se můžete kochat výhledem na oceán. K dispozici je společná kuchyně, kde si hosté obvykle sami vaří. Ti, kteří by si chtěli od „kuchtění“ odpočinout, mohou využít služeb kuchaře.

Mezi oblíbené aktivity zdejších turistů patří například šnorchlování či rybaření, loď vám zde ochotně zapůjčí. Ačkoliv je místo odříznuté od světa, funguje zde elektřina i internet, takže máte možnost se s ostatními spojit, pokud o to budete stát. Pokud si chcete odpočinout, můžete jen tak lenošit a odpočívat na houpací síti.

Dobrovolníci si pobyt mohou odpracovat

Na místo můžete přijet i jako dobrovolník, pakliže jste ochotní vypomoci s restauratérskými pracemi na věži. Nejprve však hotel po hostech vyžaduje, aby i v případě dobrovolnictví na místě uhradili náklady spojené s dopravou do hotelu. „V závislosti na jejich dovednostech mohou dělat nějaké elektromontážní práce, možná svařovat, zametat podlahu nebo prát prádlo. Každý, kdo sem přijde a touží obnovit věž, se může zúčastnit,“ říká pro National Geographic Richard Neal. Práce je zde víc než dost, za roky, co stavba na moři stojí, se na ní místní vlivy podepsaly. Železo podléhá korozi, stabilitu stavby zase pravidelně prověřují hurikány. Toto ubytování se bude líbit všem, kteří si chtějí odpočinout od lidí, nebo jen zkrátka hledají místo, kde zažijí nefalšované dobrodružství.

Podobné hotely existují i jinde

Dovolená ve Frying Pan Tower poskytuje dozajista jedinečný zážitek, na světe jsou ale i další hotely podobného typu. Například můžeme jmenovat No Man’s Fort, což je kruhová stavba, která v minulosti sloužila britské námořní obraně, časem ale byla přestavěna na luxusní hotel nacházející se u Portsmouthu uprostřed moře. Na rozdíl od Frying Pan Tower je místo využíváno komerčně a jedná se o luxusní ubytování, které svým hostům nabízí honosně zařízené pokoje, kabaretní klub, bary i vířivky.

Za zmínku stojí i hotelové ubytování plovoucí v oceánu u východního pobřeží Afriky. Jedná se o součást rezortu Manta Resorts. K dispozici je zde dokonce i „podvodní pokoj“, kde mohou hosté nerušeně pozorovat podmořský život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz