Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Neumí být sami: Sérioví monogamisté jdou ze vztahu do vztahu a svým partnerům mnohdy zlomí srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Sérioví monogamisté jdou ze vztahu do vztahu, jelikož mají strach ze samoty a závazků. Neumí si dát po rozchodu čas jen pro sebe, radši se hned vrhnou do náruče někomu dalšímu. Co je k tomu vede a nežijete náhodou s jedním z nich?

Článek

Termín „sériový monogamista“ možná slyšíte poprvé, ale určitě už jste se s někým takovým už potkali. Jedná se o člověka, který stručně řečeno neumí být sám, a proto k jeho přechodům mezi jednotlivými vztahy dochází velmi rychle, mnohdy impulzivně a neuváženě. Psycholožka Vivian Dillerová k sériovým monogamistům pro web Novinky.cz řekla: „Pro sériové monogamisty je totiž typické, že se cítí nejpohodlněji ve vztazích. Jejich posedlost vztahy ale dospěla do takových rozměrů, že mezi jednotlivými vztahy nedělají nutné přestávky a s chutí skáčou ze vztahu do vztahu.“

Zatímco jiní lidé si dopřejí dostatek času, aby se dostali z rozchodu, ujasnili si své priority a utřídili si myšlenky, sériový monogamista plynule přechází z jednoho vztahu do druhého, aniž by nového partnera stihl dobře poznat. Potom může dojít k tomu k tomu, že nemá zpracovaný minulý vztah, což se může negativně projevit i na vztahu novém. V čem má toto chování původ?

Sérioví monogamisté neumí být sami

To, že se člověk stane sériovým monogamistou, může mít celou řadu příčin. Někteří sérioví monogamisté patří mezi lidi, kteří se bojí závazků jako čert kříže. Pokud se jim začne zdát, že se jejich vztah stal vážným, mohou se toho zaleknout, a v důsledku toho se raději rozejít a začít si s někým novým. Dalším důvodem může být strach ze samoty, kdy takový člověk bez uvážení vstupuje do nového vztahu, jen aby někoho „měl“. Často k sériové monogamii inklinují i lidé s nízkým sebevědomím, kteří mají tendenci svou hodnotu odvozovat od toho, zda o ně někdo stojí. Proto jdou ze vztahu do vztahu, jelikož by si single připadali nemožní, i když to tak samozřejmě ve skutečnosti není.

Pak se sem řadí i lidé, kteří lační po dokonalosti. Mají přesnou představu o svém vysněném partnerovi, a při sebemenším náznaku toho, že se jejich protějšek od této vize odchýlil, mají tendenci utéct. Častokrát je ale čeká rozčarování, když trpce zjišťují, že jinde není „tráva zelenější“. V neposlední řadě jsou mezi sériovými monogamisty i lidé, kteří záměrně sabotují funkční vztahy. Stabilita je nudí, potřebují neustále drama a pozornost, a tak jdou o dům dál, když se do jejich vztahu začne vkrádat všednost. Dle psychoterapeutky Kristy Jordan mohou být na vině i psychické poruchy, jako například hraniční porucha osobnosti, narcistická porucha či porucha attachmentu (citové připoutanosti).

Není to i váš partner?

Sériová monogamie může být zcela neškodná, ale přece jen byste pro jistotu měli být opatrní, když narazíte na partnera, který je sériovým monogamistou. Ti totiž svým partnerům mnohdy zlomí srdce. Není výjimkou, že ze vztahu odchází náhle a bez rozloučení. Jak je tedy poznat? Jak už bylo řečeno, typické pro ně je, že se do vztahů vrhají „po hlavě“ a bez rozmyslu. Už na počátku vztahu o vás budou mluvit jako o své spřízněné duši a nebudou šetřit vyznáním lásky.

Zpozornět byste měli i v případě, že vám partner prozradí, že mezi jeho bývalými vztahy byly žádné, nebo jen velmi krátké pauzy. Varovným znamením je i strach ze závazků, zpozorněte, pokud zjistíte, že váš protějšek má strach z prohlubování vztahu. Sérioví monogamisté se rovněž vyznačují tím, že nestojí o setkání s rodinou své drahé polovičky a nezajímají se o její minulost či názory. Typické je pro sériové monogamisty i rychlé vzplanutí vášně, ovšem její plamen zhasne stejně tak rychle, jako se rozhořel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz