Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pár uvízl na 30 hodin v ledové jeskyni: V zoufalé snaze zahřát se, spálili i vlastní vlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Měl to být dobrodružný narozeninový výlet, který se ovšem nakonec stal hrozivým zážitkem. Manželé Christiansenovi chtěli prozkoumat labyrint jeskynních chodeb v Darby Canyon, nakonec se v něm ale ztratili.

Článek

Manželé Spencer a Jessica Christiansenovi vždy rádi slavili své narozeniny netradičně. Každý rok si vybrali jeden dobrodružný výlet, který společně podnikli. V roce 2018 padla volba na ledovou jeskyni Darby Canyon, která se nachází v americkém státě Wyoming. Jeskyně je pověstná tím, že vstup do ní je velmi nebezpečný. I zkušení speleologové vědí, jak zrádné toto místo je. Navíc se zde nachází labyrint jeskynních chodebdlouhý téměř 5 kilometrů. Je zde velmi chladno a jediný chybný krok může znamenat, že už se nevrátíte zpět. Návštěva se doporučuje jen ve skupině s průvodcem, který toto místo dobře zná. Ne vždy však turisté doporučení respektují, a tak záchranné akce v této lokalitě nejsou žádnou výjimkou.

Uvízli v ledové jeskyni

Ku příležitosti Spencerových narozenin se manželé rozhodli dne 10. srpna 2018 podniknout vysněný výlet do ledové jeskyně Darby Canyon, který plánovali celé tři týdny. Doma nechali svou roční dceru Auroru, kterou hlídala babička. Ta byla upozorněna na to, že kdyby se pár nevrátil dalšího dne, tak je třeba kontaktovat záchranné složky. Christiansenovi si totiž byli dobře vědomi toho, že je jejich výlet riskantní. Namísto strachu ale u nich převládlo nadšení z dobrodružství, na které se tak těšili. Jelikož byli oba zkušení horolezci, věřili, že plánovanou trasu v pořádku zvládnou absolvovat.

V poledne vstoupili do ledové jeskyně, kdy je čekal teplotní šok. Zatímco venku bylo toho dne 27 stupňů Celsia, v jeskyni bylo mrazivě chladno. Pár tu plánoval strávit maximálně čtyři hodiny. Při slaňování jim začalo docházet, jak je jeskynní komplex rozsáhlý, hotové bludiště. Časem je místo pohltilo a prošli i zdejšími úzkými chodbami a brodili se studenou vodou, která jim sahala po kolena. Kolem deváté hodiny večerní je už však zachvátila panika, když si uvědomili, že východ je stále v nedohlednu. Došlo jim, že se ztratili.

Při hledání cesty ven Jessica spadla z výšky 6 metrů, a měla velké štěstí, že ji Spencer chytil, jinak by to situaci ještě více zkomplikovalo. Nakonec se dostali do slepé uličky. Skončili v místě, kde sice viselo lano, po kterém by se teoreticky dalo vyšplhat, ale bylo příliš kluzké, a tak to dvojice vzdala. Do půlnoci prohledávali skalní stěny a hledali, zda někde není průchod. Nakonec byli tak vyčerpaní, že hledání východu vzdali. Snažili se volat o pomoc, ale marně.

Aby se zahřáli, spálili vlastní vlasy

V noci museli čelit strašné zimě, kdy nocovali na studené mokré zemi přitulení k sobě, aby se alespoň trochu navzájem zahřáli. K večeři si předtím dali jen pár energetických tyčinek. Z obalů od pár věcí, co měli s sebou, si udělali malý ohýnek. Celou noc se třásli zimou a obávali se, že svou malou dcerku Auroru už nikdy neuvidí. V pět hodin ráno už situace vypadala tak beznadějně, že se rozhodli spálit batoh, rukavice, čepice, obsah peněženky, a dokonce i chuchvalce vlasů.

Nejhorší bylo to, že si byli dobře vědomi, že v podzemním labyrintu chodeb k nim pomoc může dorazit příliš pozdě. Proto se rozhodli zkusit ještě jednou vyšplhat po kluzkém laně. Tentokrát si vypomohli uzlem, který na laně Jessica udělala. Lézt po laně bylo nesmírně obtížné, ruce už jim za tu dobu strávenou v mrazu znecitlivěly a síly ubývaly. V momentě, kdy skrze jednu skulinu spatřili světlo, zaslechli volání. Jednalo se o záchranáře, kteří už po manželích pátrali. Ti už páru pomohli dostat se z jeskyně ven.

Jessica Christiansen věří, že se tak stalo v pravý čas. „Věděli jsme, že máme jen asi hodinu nebo dvě, než zemřeme,“ uvedla v rozhovoru pro Wednesday. Nakonec vyvázli „jen“ s omrzlinami na rukou. Hrozivý zážitek jejich vztah ještě více utužil. Oba se shodují, že už se nerozčilují a nestresují kvůli maličkostem. Uvědomili si prý, co je v životě podstatné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz