Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smrt Johna Edwarda Jonese byla tak trýznivá, že o ní natočili film: Z jeskynní pasti už se nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Smrt Johna Edwarda Jonese je dodnes noční můrou všech klaustrofobiků. Nadšenec do prozkoumávání jeskyní zemřel při činnosti, kterou miloval. Jeho umírání bylo natolik hrozivé, že o něm byl natočen dokumentární film.

Článek

Existuje mnoho způsobů smrti, které by si drtivá většina lidí rozhodně dobrovolně nevybrala pro svůj odchod ze světa. Způsob, který zemřel 26letý student medicíny a nadšenec do prozkoumávání jeskyní, John Edward Jones, je dozajista jedním z nich. Jeho umírání bylo natolik trýznivé, že bylo dle jeho příběhu natočeno dokumentární drama Poslední sestup. Co se dne 24. listopadu 2009 v jeskyni Nutty Putty ležící poblíž Utažského jezera vlastně odehrálo?

Osudová chyba ho uvěznila v jeskynní pasti

John Edward Jones byl jeskyněmi fascinován již od dětství. Od svých čtyř let zde trávil spoustu času, bavilo jej objevovat nová místa a jeskyně důkladně prozkoumávat. Do jeskyní chodíval spolu se svým bratrem a otcem, oba byli také nadšenci do speleologie. Tragédie, kvůli které přišel o život, se odehrála 24. listopadu 2009. Tou dobou byl John Edward Jones již 26letým studentem medicíny ve Virginii. Byl také ženatý a měl 13měsíční dceru. Navíc mu jeho žena Emily nedávno oznámila radostnou novinku, že očekávají další přírůstek do rodiny. John Edward Jones nemohl být šťastnější.

V osudný den se vrátil do Utahu, aby strávil čas s rodinou a kamarády. Spolu s bratrem, dalšími kamarády a rodinnými příslušníky si dali za cíl prozkoumat hydrotermální jeskyni zvanou Nutty Putty. Rozdělili se na dva týmy. První tým, kde byly i děti, zdolával lehčí bezpečnou trasu. Druhý tým, jehož součástí byl i  John Edward Jones, se rozhodl projít skrze oblast, které se říká „porodní kanál“. Jedná se o velmi těsný průchod, kterým speleologové velmi opatrně prolézají. Od Johna Edwarda Jonese to bylo troufalé, od doby, kdy podobné trasy zdolával, totiž vyrostl do výšky 180 cm a vážil 90 kilogramů. Udělal osudovou chybu, když se do úzké jeskynní chodbičky snažil vtěsnat.

John Edward Jones se po pár minutách nejprve téměř zasekl. Neměl prostor, aby se otočil zpátky, a tak se pokusil pohybovat se dál dopředu v naději, že se průchod rozšíří. To se ale nestalo. Po chvíli marného snažení dostat se ven se nadobro zasekl. Jako první mu na pomoc přispěchal bratr Josh, který se jej snažil vytáhnout ven za lýtka. To se mu ale nedařilo, a tak se vydal hledat pomoc. Problémem bylo, že se chodbička svažovala směrem dolů, a tak John visel v ohybu hlavou dolů, navíc se mu v úzkém prostoru špatně dýchalo. Bylo tedy třeba jednat rychle.

Záchrana byla marná

Pomoc ale přišla až po hodině, jelikož bylo těžké dostat pátrací týmy dolů do jeskyně. Na místo se sjelo více než sto záchranářů. Jeden z nich, Shawn Roundy, sdělil médiím, že se Johnovi bohužel podařilo uvíznout „v absolutně nejhorším místě jeskyně“. Jako první navázala kontakt s Johnem záchranářka Susie Motola. Tou dobou se s každým nadechnutím John stále více propadal do hloubi jeskyně a už mu koukaly pouze boty.

„Ahoj Susie, děkuji, že jsi přišla, ale teď bych opravdu, opravdu chtěl ven,“ řekl jí John. Jako nejlepší plán se záchranářům jevil systém kladek a lan, který měl Johna z jeskynní pasti vysvobodit. Bohužel konstrukce kladkostroje selhala, a v důsledku toho se John propadl ještě níže. Zůstal zde zaklíněný 27 hodin, až mu nakonec selhalo srdce.

Do jeskyně je nyní již vstup zakázán

Nejednalo se o první tragédii, která se zde odehrála. V roce 2004 zde málem přišli o život dva skauti. K jejich uvíznutí došlo ve stejném místě, kde zůstal zaklíněný i John Edward Jones. Jednalo se o dva oddělené případy. V tom prvním se podařilo jednoho skauta osvobodit právě pomocí systému kladek, nutno podotknout, že byl menší a vážil méně než John. Jeskyně byla po těchto incidentech uzavřena, ale otevřela se znovu šest měsíců předtím, než do ní vstoupil John Edward Jones. Poté, co zde tragicky zemřel, byla jeskyně opět uzavřena. Johnovo tělo se zde stále nachází, jelikož panovaly obavy, že by při jeho vytahování na zemský povrch mohlo dojít k dalším úmrtím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Klaustrofobie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz