Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neohrožený polárník Peter Freuchen: Před umrznutím ho měly zachránit výkaly, utekl i před nacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SAS Scandinavian Airlines, Public domain, via Wikimedia Commons

Život polárníka Petera Freuchena byl velmi pestrý. Miloval dobrodružství a cestování. Během svého života byl polárníkem, redaktorem i členem protinacistického odboje. Není se co divit, že tohoto chrabrého muže považoval za hrozbu i Adolf Hitler.

Článek

Peter Freuchen se narodil 20. února roku 1886 v Dánsku. Jeho otec byl obchodník, který si velmi přál, aby Peter vedl spořádaný život. Zpočátku jej Peter Freuchen poslouchal, poslušně se zapsal na Kodaňskou univerzitu, kde studoval medicínu. Netrvalo dlouho, a Peter Freuchen si uvědomil, že takový život není nic pro něj. Zatímco jeho otec chtěl mít v životě stabilitu a jistoty, Peter toužil zažít dobrodružství a objevovat svět. Konkrétně jej lákala divočina a práce polárníka.

Výpravy za Inuity

Na svou první expedici vyrazil v roce 1906. Během svého života podnikl řadu výprav po boku známého polárníka Knuda Rasmussena. V roce 1910 spolu založili obchodní osadu v Grónsku, která nesla název Thule, ten byl odvozen od termínu „Ultima Thule“, kterým se ve středověku označovala místa, která se nacházela za hranicí známého světa. Přesně taková místa Peter Freuchen vyhledával. Za svůj život toho viděl a zažil skutečně mnoho.

Hodně času strávil právě v Grónsku, kde se setkával a obchodoval s místními obyvateli, Inuity. V drsné přírodě uměl přežít, po boku Inuitů lovil velryby, tuleně, dokonce i lední medvědy. Na památku si z jednoho medvěda udělal i kožešinový kabát, ve kterém pak velmi rád chodil. Mezi Inuity našel i svou první lásku, v roce 1911 se oženil s ženou jménem Navarana Mequpaluk. Páru se narodily dvě děti, syn Mequsaq Avataq Igimaqssusuktoranguapaluk a dcera Pipaluk Jette Tukuminguaq Kasaluk Palika Hager. Navarana bohužel zemřela na španělskou chřipku. Po její smrti se Peter Freuchen čím dál častěji vracel do rodného Dánska.

Jak to bylo s útěkem z ledového vězení?

Z doby výprav za Inuity pochází historka, která Petera Freuchena proslavila. Známý polárník se totiž nechal slyšet, že jej před umrznutím měly zachránit vlastní výkaly. Stát se tak mělo v rámci ověření hypotézy, že Grónsko a Pearyho zemi neodděluje průliv. Jenže jej při expedici zastihla silná sněhová bouře. Peter Freuchen se snažil skrýt pod psím spřežením, ale ani to nepomáhalo. Dobrodruh při svých vyprávěních vzpomínal, že mu dokonce přimrzly i vousy, což ztěžovalo pootočení hlavou. Veškerá snaha dostat se z „ledového vězení“ byla marná. Nyní přichází na řadu bizarní řešení, které je mnohými zpochybňováno. Polárník tvrdil, že se ven prosekal dýkou vyrobenou ze svých vlastních exkrementů. Poté se údajně tři hodiny plazil k základně, zde si sundal ponožky a zjistil, že mu kvůli mrazu odumřely prsty. Ty si měl sám usekat kladívkem.

Historka podobná té Freuchenově zaujala i archeologa Metina Erena, který tou dobou působil na univerzitě v americkém Ohiu. Rozhodl se ověřit si, zda by to skutečně mohlo fungovat. Svůj experiment bral opravdu vážně, dokonce svou stravu před daným počinem upravil tak, aby odpovídala místním poměrům. Poté ze svých výkalů vyrobil nůž a testoval jeho ostrost. Nůž však i přes chlazení začal tát a byl naprosto nepoužitelný. Vyvstává tedy otázka, zda je Freuchenův příběh zcela pravdivý. Chyboval vědec, kterému se nepodařilo při výzkumu nasimulovat stejné podmínky, nebo si Peter Freuchen snad své vyprávění přibarvil?

Návrat do Dánska

Po návratu do Dánska začal pracovat v médiích, jako redaktor psal články nejprve pro politické noviny Politiken. Posléze se stal šéfredaktorem časopisu Ude of Hjemme, který byl ve vlastnictví rodiny jeho druhé manželky, milionářky Magdalene Vang Lauridsen. Časopis je dodnes v oběhu, jedná se o nejdéle vydávaný dánský týdeník. Rovněž také pronikl i do světa filmu, spolupodílel se na oscarovém snímku Eskymák.

Na premiéře snímku Peter Freuchen způsobil skandál, když zvedl do vzduchu režisérku Leni Reifenstahl, točil s ní dokola a posmíval se jí. Známý polárník byl totiž velkým odpůrcem nacistického hnutí, bytostně jím opovrhoval. Fašisty nenáviděl tak, že se začal prohlašovat za Žida, ačkoliv jím nebyl. Také se zapojil do protinacistického odboje. Samotný Hitler jej začal považovat za hrozbu a nařídil jej zatknout a popravit. Freuchen byl zatčen ve Francii, ale naštěstí se mu podařilo utéct před nacisty do Švédska.

Závěr života

V roce 1945 se oženil potřetí, tentokrát se jeho ženou stala dánská módní ilustrátorka Dagmar Cohn. Pár se přestěhoval do Spojených států amerických, kde Dagmar Cohn získala práci v módním časopise Vogue. Zbytek života už Peter Freuchen prožil v klidu, zemřel ve věku 71 let krátce po dokončení svého díla Kniha sedmi moří. Jeho popel byl rozprášen v Grónsku, zemi, kterou miloval ze všech míst na světě nejvíc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz