Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hrdina „Zázraku na ledě“ Mark Pavelich: Po smrti manželky se pomátl, závěr života strávil v léčebně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: New York Rangers, Public domain, via Wikimedia Commons

Mark Pavelich byl jedním z nejtalentovanějších hokejistů své doby, známý je hlavně svou účastí v utkání, kterému se přezdívá „Zázrak na ledě“. V osobním životě se mu ale tolik nedařilo, nikdy se nevyrovnal se smrtí manželky a měl psychické problémy.

Článek

Jeden z nejnadanějších hokejových hráčů své doby, Mark Pavelich, se narodil 28. února roku 1958. Byl synem chorvatských přistěhovalců a pocházel z početné rodiny. Měl dva bratry a dvě sestry. Mark byl třetím dítětem v pořadí, byl introvertní a dobrosrdečné povahy. Raději nijak nevyčníval, vyhovovalo mu nebýt středem pozornosti. Vždy prý míval dobrou náladu a úsměv na rtech. Rodina žila v prostorném domě v Minnesotě, který se nacházel na idylickém místě u jezera obklopeného lesem.

V zimě děti nejradši stavěly sněhuláky a také bruslily na zamrzlé vodní ploše – už tehdy se v Markovi probudilo nadšení pro tento sport. Jeho vášeň pro bruslení byla mnohem silnější než u jeho sourozenců, jeho sestra Jean vzpomíná, jak na ledě zůstával ještě dlouho poté, co ostatní sourozenci odcházeli celí promrzlí domů. Bruslil ladně a s lehkostí, jako by se snad pro tento sport narodil. Jeho velkou výhodou bylo kreativní myšlení – vždy moc dobře věděl, jak protihráče překvapit a přelstít. Hokej se stal jeho životní vášní.

Traumatický zážitek

Ještě předtím, než Mark Pavelich nastoupil na vysokou školu, stala se v jeho životě událost, která ho poznamenala. Se svým bratrem Davem a sousedy Ricky Holgersem a Tomem Longerem vyrazili na lov ptáků do lesa. Vše probíhalo naprosto normálně až do momentu, kdy se Ricky Holgers, tehdy patnáctiletý, vzdálil od výpravy. Byl maskovaný a splýval s hustým porostem, což se mu stalo osudným. Bohužel v tu samou chvíli spatřil Mark Pavelich sluku lesní, po které vystřelil. Nešťastnou náhodou však trefil právě svého přítele Rickyho, který byl nalezen, jak krvácí z levé půlky hlavy. Ihned kontaktovali záchrannou službu, která Rickyho ve vážném stavu převezla do nejbližší nemocnice. Bohužel mu ale už nebylo pomoci. Rodiče Rickyho byli zdrceni, vůči Markovi však nechovali zášť, věděli, že šlo o nešťastnou náhodu. Mark se po této traumatické události ještě více uzavřel do sebe. O tragédii nechtěl už s nikým hovořit.

Počátek kariéry

Navzdory prožitému traumatu ale dokázal jít dál za svým snem. Ačkoliv byl Mark Pavelich vysoký pouhých 173 cm, díky jeho šikovnosti se mu podařilo dostat se do týmu vysoké školy University of Minnesota Duluth. Netrvalo dlouho, a jeho obrovského talentu si povšiml v té době ještě málo známý trenér Herb Brooks, který dostal za úkol sestavit olympijský tým. Sám Brooks v té době neměl žádnou zkušenost s NHL. Pavelich dokonale pasoval do Brooksova systému, ve kterém chtěl, aby všech pět bruslařů útočilo společně. Navíc se mu líbila kreativita, kterou Pavelich do hry vnášel.

Zázrak na ledě

Pavelich byl součástí toho, co dnes nazýváme „Zázrakem na ledě“. Jednalo se o utkání, které se uskutečnilo 22. února 1980 v rámci Zimních olympijských her. Proti sobě tehdy nastoupili hokejisté Sovětského svazu a Spojených států amerických. Sověty vedl ostřílený trenér Viktor Tichonov, naproti tomu Američany Herb Brooks, který rozhodně tolik zkušeností neměl. Zatímco Sovětský svaz nasadil proti Američanům opravdová esa, jakými byli například hráči Vladislav Treťjak, Vjačeslav Fetisov či Alexej Kasatonov, Američané měli na soupisce hráče z univerzitních lig. Očekávalo se, že Sovětský svaz Američany rozdrtí. Zápas navíc probíhal na pozadí studené války, kdy se politika prolínala i do sportu. Nakonec byl však zápas napínavější, než leckteří čekali. Rozhodl jej až deset minut před koncem kapitán amerického týmu Eruzione, který poslal Američany do vedení 4:3.  Výsledek už vydržel do konce utkání. V zápase zazářil i útočník Mark Pavelich, který asistoval u vítězného gólu Mikea Eruzioneho.

Foto: Henry Zbyszynski, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Fotografie z průběhu utkání

Život po olympiádě

Mark Pavelich po olympiádě překvapivě nezamířil do NHL, ale nejprve do Švýcarska, kde hrál za HC Lugano. Posléze se do USA v roce 1981 vrátil jako člen národního týmu mistrovství světa. Po jeho skončení zakotvil v týmu New York Rangers. Zde se mu dařilo, ale nakonec odešel kvůli osobním sporům s trenérem Tedem Satorem. Načas se vrátil do Evropy, kde hrál za Dundee Rockets a posléze HC Bolzano. V roce 1983 se mu povedl husarský kousek, když se stal prvním Američanem, který vstřelil pět gólů v jediném zápase. Za svou kariéru odehrál celkem 355 utkání v NHL.

Osobní život a psychické problémy

Co se týče Pavelichova osobního života, není toho známo příliš, jelikož to byl uzavřený člověk, který o svém soukromí nerad veřejně mluvil. V roce 1985 se oženil se Sue Koski. O dva roky později se jim narodila dcera Tarja. Manželství ale nevydrželo, rozvedli se v roce 1989. Lásku svého života potkal v roce 1990, byla jí Kara Burmachuk, která učila malou Tarju na klavír. Karu si roku 1990 Pavelich vzal. Rodina se přestěhovala do domu u jezera v Deeryard. Jejich život byl idylický až do osudné noci na 5. září 2012. Mark tehdy dostal silnou křeč do nohy a Kara zřejmě chtěla zavolat pomoc, a tak vyšla na balkon bez zábradlí, kde byl lepší signál. Ztratila rovnováhu, spadla, a rozbila si hlavu o jeden z kamenů. Mark mezitím usnul. Když se probudil, zavolal pomoc, ale bylo už pozdě, přivolaný lékař mohl pouze konstatovat smrt. To byla další tragédie, která Marka v životě potkala.

Smrt manželky zřejmě měla velký dopad na stav duševního zdraví Marka Pavelicha. Dle informací webu NY Post měl trpět paranoiou, kdy si měl stěžovat na to, že mu někdo do nádrže nalil bláto nebo že mu soused donesl otrávené sušenky. Z těchto činů podezříval souseda Johna Zattoniho, který posléze jednoho dne našel díry ve své lodi, z čehož zase na oplátku vinil Pavelicha. V roce 2019 šel na ryby s jiným sousedem, Jimem Millerem, kterého zmlátil kovovou tyčí, jelikož je podezříval, že mu něco nalil do pití. Soused byl hospitalizován s vážnými zraněními, Pavelich zatčen. Byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví, ale soudce došel k závěru, že není způsobilý stanout před soudem, protože psychiatři zjistili, že Pavelich trpěl bludy a paranoiou. Byla mu také diagnostikována lehká neurokognitivní porucha způsobená traumatickým poraněním mozku, pravděpodobně související s opakovanými údery do hlavy.

Pavelichovi známí byli tehdy v šoku, takhle jej neznali. „V žádném případě tohle nebyl Mark Pavelich, jakého znám. Je to jedna z nejlaskavějších a nejjemnějších duší, jaké byste kdy potkali,“ vyjádřil se tehdy k záležitosti jeho dlouholetý kamarád, hokejista Ronn Tomassoni. Po násilném incidentu putoval Mark Pavelich do léčebny. Jeho rodina tehdy věřila, že je v dobrých rukou, a díky odborné pomoci a správné medikaci by se zase mohl vrátit do normálního života. To se ale nikdy nestalo. Mark Pavelich si 3. března 2021 vzal život. Bylo mu 63 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz