Hlavní obsah
Cestování

Paříž má svá temná zákoutí: V okolí Eiffelovy věže a na nádraží Gare du Nord buďte obezřetní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Jedním z nejromantičtějších míst světa je bezesporu Paříž. Město světel, jak se jí někdy také přezdívá, má však i svá temná zákoutí. V jakých lokalitách byste měli být obezřetní a které zásady se vyplatí dodržovat?

Článek

Město lásky, Paříž, je oblíbeným turistickým cílem. Dle webu The Brussels Times dokonce tím nejnavštěvovanějším za minulý rok. Prvenství obhájila díky neuvěřitelnému počtu návštěvníků, do „Města světel“, jak se Paříži také přezdívá, zavítalo celkem 44 milionů turistů. Ti zde vygenerovali příjmy v hodnotě téměř 20 miliard eur. Ač je Paříž překrásné město se spoustou nádherných památek a dalších míst, která rozhodně stojí za to vidět, má i svá temná zákoutí.

Okolí Eiffelovy věže

V současné době se však opět začíná otevírat téma bezpečnosti francouzské metropole, a to v souvislosti s případem znásilněné turistky původem z Mexika, ke kterému došlo v noci na čtvrtek. Ačkoliv je Eiffelova věž spolu s přilehlým okolím dominantou hlavního města Francie, francouzský web 20minutes.fr píše o tom, že se tato lokalita stává jednou z nejnebezpečnějších v Paříží, a to cestovnímu ruchu navzdory. Proto kritici vlády nyní přichází s návrhem na oplocení místního parku a jeho uzamčení na noc.

Spíše než obětí násilného trestného činu se zde ale můžete stát terčem zlodějů a podvodníků. Toho si je vědoma i samotná francouzská vláda, která si dala za úkol zaměřit se na snížení kriminality v dané lokalitě. V roce 2024 bude totiž Francie hostit olympijské hry, a tak chce do té doby zasáhnout proti kapsářům a podvodníkům. V loňském roce úřady zaznamenaly celou řadu případů, kdy mladé dívky kradly turistům věci z kapes. Až se tedy budete kochat třpytící se Eiffelovou věží, nezasněte se příliš a hlídejte si své doklady a cennosti. Okolí Eiffelovy věže však není jediné místo, kde byste měli být obezřetní. Která jsou ta další?

Nádraží Gare du Nord

Gare du Nord je nejrušnější železniční stanice v Paříži, je to také největší evropské nádraží. Jelikož je to místo extrémně rušné a plné lidí, přitahuje i pozornost kriminálních živlů. Je známo, že na tomto místě dochází ke krádežím, loupežným přepadením i násilným trestným činům. Také je to dějiště trestných činů souvisejících s drogami. Policii se daří snižovat počet krádeží, ale násilná kriminalita dále narůstá. Proto na tomto místě buďte obezřetní a dávejte si dobrý pozor na své věci.

Foto: Velvet, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Nádraží Gare du Nord

Bazilika Saint-Denis

Řada turistů touží vidět naživo baziliku Saint-Denis, je však třeba mít na paměti, že ta se nachází v lokalitě, která patří, co se týče kriminality, k těm nejhorším v Paříži. Dochází zde k celé řadě drobných krádeží, ale i loupežím a násilným trestným činům a přepadením. Proto zvažte, zda se na toto místo vypravit, kromě překrásné baziliky a známého sportovního stadionu Stade de France zde už nejsou žádná další vyhlášená místa v blízkém okolí.

Foto: GrandEscogriffe, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Bazilika Saint-Denis

Čtvrť Barbès-Rochechouart

Ve čtvrti Barbès-Rochechouart je o zhruba 25 % levnější ubytování než v jiných pařížských lokalitách. Je to z důvodu, že tato oblast je známá tím, že se zde pohybují kriminální živly. Už v minulosti měla pověst místa, kde se scházeli zločinci, v současné době je známá vysokou mírou drobné kriminality a prodejem drog. Někteří taxikáři žádají své pasažéry, aby za jízdy nechávali dveře zamčené, jinak by hrozilo, že je zloději otevřou a pokusí se ukrást tašku či kabelku. Buďte tedy opatrní, až budete vybírat ubytování, vždy si zjistěte, v jaké lokalitě se daný hotel či pronajímaný pokoj nachází.

Pár bezpečnostních tipů na závěr

Závěrem si dovolím uvést pár bezpečnostních tipů, které se vám budou hodit, ať už budete cestovat kamkoliv. Vždy u sebe mějte pouze menší hotovost. Peněženku a telefon nenechávejte v zadní kapse kalhot. Obzvláště si své věci hlídejte na místech s vysokou koncentrací osob. Kabelku či tašku nenoste volně, mějte ji pod paží a ruku si položte na zip. Skvělé jsou také tašky s popruhem. Pokud máte s sebou batoh na přeplněném místě, přehoďte si jej dopředu, ať máte své věci pod kontrolou. Osobní věci patří do uzavřené tašky, nikdy nenechávejte peněženku a telefon položené na stole v restauraci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz