Hlavní obsah
Umění a zábava

Plačící chlapec: Údajně nejprokletější obraz na světě hasiči nacházeli v troskách domů netknutý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Plačící chlapec je na první pohled obraz jako každý jiný. Někdy se mu však říká „nejprokletější obraz na světě“, a to z důvodu, že v 80. letech býval netknutý nacházen v troskách shořelých domů. Byl opravdu prokletý, či lze vše racionálně vysvětlit?

Článek

Plačící chlapec je obraz, který namaloval malíř Bruno Amadio, který je známý pod pseudonymem Giovanni Bragolin. Jedná se o hojně reprodukovanou kresbu, která byla populární zejména v 50. letech 20. století, ale její kopie a alternativní verze se prodávají i dnes. Chlapec má znázorňovat jednoho ze sirotků z doby druhé světové války. Kromě slzících chlapců jsou nabízeny i verze s plačícími dívkami. Ačkoliv malba nepůsobí nijak děsivě, traduje se, že se údajně má jednat o nejprokletější obraz na světě, který má těm, kteří si jej doma pověsí, přinášet smůlu.

Prokletá malba jako jediná neshořela

V roce 1985 vyšel v oblíbeném britském deníku The Sun článek s titulkem „Spalující kletba plačícího chlapce“. V textu se čtenáři dozvěděli o neštěstí, které potkalo manžele Hallovy. Důsledkem požáru přišli o svůj dům. K tragédii došlo poté, co vzplála pánev. Z jejich domu zůstaly pouze trosky, jen jedna věc zůstala neponičená. Tou byl právě obraz s plačícím chlapcem. Na tom by ještě nebylo nic tak divného a dalo by se to svést na náhodu, avšak zasahující hasiči byli jiného názoru. Malbu totiž neviděli poprvé, ohněm netknuté obrazy s plačícím chlapcem totiž našli už v řadě shořelých domů. Jak je možné, že obrazům se nikdy nic nestalo, zatímco budovy shořely na popel?

Článek vyvolal pozdvižení

Publikovaný článek nezůstal bez odezvy. Prakticky ihned se začali hlásit další lidé, kteří tvrdili, že jim obraz také způsobil neštěstí. Někteří byli schopni tvrdit, že jsou přesvědčeni, že na jejich rodinu přivolal kletbu, zemřeli jim kvůli němu příbuzní nebo se jim smůla lepila na paty od té doby, co jej doma vyvěsili. Někteří dokonce tvrdili, že i když obraz zkoušeli zapálit, nevzplanul.

Vlivem hysterie se lidé těchto obrazů v té době zbavovali za každou cenu. Deník The Sun se dokonce nabídl čtenářům, že mohou obraz zaslat, a oni jej zničí. Tak se skutečně stalo, o Halloweenu bylo spáleno přes 2500 kopií obrazu.

Jak to bylo s obrazem doopravdy?

Obraz je dodnes obestřen tajemstvím. Lidé zabývající se paranormálními jevy tvrdili, že se jim povedlo identifikovat původního chlapce na obrázku. Údajně se mělo jednat o toulavého chlapce, jehož rodiče zemřeli při požáru domu. Chlapec pak měl proklít každý dům, do kterého byl vzat. Tato historka však není nijak podložená a jedná se spíše o městskou legendu.

To, proč obraz neshořel, lze racionálně zdůvodnit. V roce 2010 se známou malbou zabýval britský komik Steve Punt, který v rámci svého šetření došel k závěru, že malby mohly mít speciální nátěr, který hoření zpomalil. I tak ale dodnes celá řada lidí věří v tom, že je obraz prokletý.

Zdroje: Medium, Glasgow Live, Wikipedia – heslo Crying Boy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz