Hlavní obsah
Lidé a společnost

První žena, kterou popravili na elektrickém křesle: Martha Place polila kyselinou nevlastní dceru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Martha Place se do dějin zapsala jako první žena, která byla popravena na elektrickém křesle. To byl její trest za to, že nevlastní dceru, na kterou žárlila, polila kyselinou a zavraždila.

Článek

Martha Place se narodila v roce 1849 v New Jersey. Její život zcela změnila nehoda, která se odehrála, když jí bylo 23 let. Tehdy ji do hlavy praštily jedoucí sáně. Ač nehoda mohla působit banálně, bratr Marthy vždy tvrdil, že jeho sestra už po incidentu nikdy nebyla ten samý člověk. Od té doby měla být velmi psychicky nevyrovnaná a její chování se jen těžko dalo předvídat. Martha ale navzdory nehodě žila všední život. V New Jersey pracovala jako švadlena. Její prvním manželem se stal Wesley Savacool. Po narození syna Rosse však Wesley od rodiny odešel. Martha se ocitla ve velmi tísnivé situaci, a proto dala syna k adopci. Ujmula se ho rodina Ashenbachových, která o svého synka nedávno přišla.

Martha poté změnila povolání a začala pracovat jako hospodyně. Jejím zaměstnavatelem byl vdovec William Place. Za tohoto muže se Martha v roce 1893 provdala. William Place si od manželství s ní sliboval, že mu bude oporou a pomůže mu s výchovou dcery Idy, kterou měl z předchozího manželství. Opak se však stal pravdou. Proslýchalo se, že Martha na Idu měla urputně žárlit. I samotný William jednou na Marthu zavolal policii, jelikož jeho dceři vyhrožovala smrtí.

Nevlastní dceru polila kyselinou

Situace eskalovala 7. února 1898. Toho večera se William Place vrátil domů, kde jej manželka Martha napadla sekerou. William Place se lekl a utíkal sehnat pomoc. Když kriminalisté na místo dorazili, byl v místnosti puštěný plyn z hořáků a Martha Place již nevnímala. Její tělo nehybně leželo na podlaze, přes hlavu měla hozené oblečení. Následně začali policisté pátrat po Williamově dceři Idě. Když vyšli do horního patra domu, naskytl se jim hrůzný pohled. Dívka ležela na posteli. Z úst jí vytékala krev a měla viditelně popálený obličej. Později se zjistilo, že jí Martha do očí chrstla kyselinu. Příčinou smrti bylo dle pitvy udušení. Lékaři se domnívali, že poté, co Idu polila kyselinou, ji udusila polštářem. Martha Place nakonec přežila a po ukončení hospitalizace ji policisté zatkli.

První žena, kterou popravili na elektrickém křesle

Martha Place u soudu neustále opakovala, že je nevinná. Přiznala se sice k tomu, že dívku kvůli hádce polila kyselinou, odmítala však, že by ji zavraždila. Popírala i to, že by manžela ohrožovala sekerou, tvrdila, že ji měla v ruce kvůli sebeobraně, protože se prý bála, že ji William po příchodu domů napadne. A tak prý ve strachu zaútočila první. Tato argumentace jí ale nebyla nic platná. Policie předložila důkazy svědčící proti ní a jako klíčový svědek vystupoval v případu její manžel.

Motivem pro čin měla být žárlivost. „Cítila, že její manžel miluje svou dceru víc než ji, a její žárlivost se rychle změnila v nenávist k dívce,“ psal deník The New York Times v té době. Soudní proces byl ostře sledovaný. V médiích byl hodnocen i vzhled vražedkyně, kdy si novináři jednoho časopisu nebrali servítky a psali o tom, že její tvář „připomíná krysu“. Soud nakonec obžalovanou shledal vinnou z vraždy Idy a vynesl rozsudek: trest smrti. Guvernér státu New York Theodore Roosevelt posléze obdržel žádost o zmírnění trestu, ale odmítl. A tak byla Martha Place dne 20. března 1899 popravena. Stala se tak první ženou, která zemřela při popravě na elektrickém křesle.

Zdroje: All That's Interesting, Murderpedia, Wikipedia – heslo Martha M. Place

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz