Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ricky Megee bloudil 71 dní sám v poušti: Aby přežil, jedl pijavice a pil vlastní moč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Ricky Megee má za sebou hororový zážitek, kdy se za nevyjasněných okolností objevil v australské poušti. Musel čelit spalujícímu žáru, nedostatku vody i jídla. Nakonec se mu ale povedlo přežít na tomto nehostinném místě dlouhých 71 dní.

Článek

Ricky Megee se narodil v roce 1970 v australském regionu Gippsland. Zde i vyrůstal, ale rodina se posléze přestěhovala do Melbourne. Ricky Megee po dokončení školy vyzkoušel mnoho zaměstnání, pracoval jako prodavač koberců, rybář i elektrikář. Nejdelší čas se živil jako soudní vykonavatel. Později se však dostal do problémů se zákonem, a za drogové trestné činy skončil ve vězení. Po propuštění si dal život zase do pořádku a v roce 2006 mu dokonce byla nabídnuta pozice ve státní správě ve městě Port Hedland na západě Austrálie. Ricky Megee nabídku nadšeně přijal a vyrazil na cestu, kterou dobře znal, do Port Hedland nejel poprvé. Tentokrát však netušil, že bude všechno jinak.

Jak se ocitl na poušti, sám neví

Není zcela jasné, jaké události vedly k tomu, že se Ricky Megee ocitl nahý a osamocený v australské poušti. Ricky Megee si totiž přesně nevzpomíná na to, co se onoho osudného dne přesně odehrálo. Matně si jen vybavuje, že mezi městy Kalkaringi a Halls Creek vzal stopaře, který mu musel hodit něco do pití. Ricky Megee mu totiž dovolil, aby mu podal a otevřel nápoj z autochladničky. Poté už si Ricky Megee nic nepamatuje. Probudil se spalovaný slunečním žárem, bez oblečení a svých věcí v poušti Tanami. Nutno podotknout, že svou verzi Ricky Megee několikrát změnil, v jedné z verzí zmiňoval poruchu auta, která měla vše odstartovat, v další zase, že byl unesen a odvlečen do pouště.

Aby přežil, jedl pijavice

Situace nevypadala dobře. Ricky Megee se nacházel v jednom z nejizolovanějších míst Austrálie a s sebou neměl absolutně nic, co by mu usnadnilo jeho boj o přežití. Neměl ani možnost přivolat si pomoc a v nehostinné poušti se těžko hledala potrava a voda. Ricky Megee byl však odhodlaný najít zdroj vody a v nehostinných podmínkách přežít. Kráčel do neznáma a doufal, že narazí na někoho, kdo mu pomůže. Jak se ale začalo smrákat, zmocnila se ho tíseň.

Po týdnu stráveném v nehostinné poušti byl Ricky Megee už naprosto vyhladovělý. Proto se rozhodl zkusit ulovit nějaké zvíře. Jako první snědl ještěrku, později do svého jídelníčku zařadil i pijavice, žáby, hady a pouštní rostliny. Přitom se celý čas obával, aby nesnědl něco jedovatého, naštěstí k tomu nedošlo. Příjem tekutin byl ještě větší problém, aby přežil, pil i svou vlastní moč. Také se mu v poušti povedlo najít vodu i provizorní úkryt. Ten si zbudoval z převráceného koryta určeného pro dobytek, které na místě nalezl. I tak na tom jeho tělo bylo velmi bídně, během pobytu zde ztratil polovinu své hmotnosti a chřadnul. Byl na tom tak zle, že z posledních sil sestavil kříž z kamenů, aby případně jednou bylo nalezeno jeho tělo a jeho rodina jej mohla pohřbít.

V poušti strávil 71 dní

Když už to nejméně čekal, svitla mu jiskřička naděje. Objevili jej totiž místní farmáři, kteří jej ihned odvezli do nejbližší nemocnice. Ricky Megee byl naprosto zubožený a nebylo jasné, zda přežije. Zemědělci jej popsali jako „chodící kostru“. Naštěstí se Ricky Megee brzy zotavil a setkal se se svou rodinou a blízkými. Lékaři jen žasli nad tím, jak rychle se jeho zdravotní stav zlepšil. Záhadou zůstává, jak se do pouště dostal a také, kam se poděl jeho automobil. Ten totiž zmizel beze stopy a policie nenašla žádné důkazy, které by poukazovaly na to, že by byl spáchán trestný čin.

O svých zážitcích napsal knihu Left For Dead: How I Survived 71 Days Lost in a Desert Hell (Ponechán napospas smrti: Jak jsem přežil 71 dní ztracený v pouštním pekle). Je přesvědčený, že v poušti přežil jen díky své duševní síle, nad vodou jej držela jen myšlenka, že jednou znovu uvidí své milované. Po prožitých útrapách začal nový život v Dubaji, kde pracuje v oboru stavebnictví.

Zdroje: The Guardian, Peak D, Daily Star, Wikipedia – heslo Ricky Megee

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz