Hlavní obsah
Lidé a společnost

Seriálový Big Ben: Herec Ottfried Fischer má Parkinsonovu chorobu, kariéru pověsil na hřebík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Smalltown Boy, Public domain, via Wikimedia Commons

Seriál Big Ben se stal v 90. letech velmi populárním. Hlavní roli svérázného komisaře Benna Berghammera v něm ztvárnil německý herec Ottfried Fischer. Jak se mu v současné době žije?

Článek

Představitel seriálového Big Bena, herec Ottfried Fischer, přišel na svět dne 7. listopadu 1953 v malé německé obci Ornatsöd. Pocházel z rodiny zemědělců, ale otec si přál, aby se Ottfried vydal jiným směrem. Chtěl mít ze svého syna úspěšného právníka. Ottfried Fischer nejprve odmaturoval na řeholním gymnáziu a pak začal studovat práva na univerzitě, jak si přál jeho otec. Velmi brzy ale došel k závěru, že tato kariérní cesta nebude nic pro něj, a tak studium přerušil.

Proslavil se rolí komisaře v seriálu Big Ben

Poté, co zanechal univerzitního studia, založil spolu s přáteli divadelní spolek Hinterhoftheater. Posléze se uchytil jako stand-up komik. Pak už byl jen krůček k televizním a seriálovým rolím. Na konci 80. let si zahrál například v seriálech Zeit Genug či Zur Freiheit a filmu Zärtliche Chaoten. Na počátku 90. let byl už známým hercem v Německu, ale mezinárodní úspěch ho měl teprve čekat.

Foto: 9EkieraM1, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ottfried Fischer s manželkou Simone

Ten přišel se seriálem Big Ben, který byl v „devadesátkách“ velmi populární i u nás. Ottfried Fischer ztvárnil roli komisaře Benna Berghammera, který vyšetřuje zločiny spáchaném v malém bavorském městečku Bad Tölz. Na rozdíl od mnoha jiných kriminálních seriálů je Big Ben plný humorných scén, vzájemného pošťuchování mezi jednotlivými postavami a satiry. I tím, že se hlavní hrdina, korpulentní vyšetřovatel, který si umí udělat legraci sám ze sebe i z druhých, tolik odlišuje od klasických postav vyšetřovatelů, si získal jeho představitel Ottfried Fischer přízeň diváků doma i v zahraničí. Další jeho známou rolí se pak stal farář ze seriálu Otec Braun.

Herectví zanechal kvůli zdravotním problémům

Časem dostal Ottfried Fischer prostor i v televizi, kde měl vlastní humoristický pořad Ottis Schlachthof. Za své herecké výkony byl oceněn několika cenami, například Goldener Gong či Goldene Romy. V roce 2012 ale oznámil herec fanouškům smutnou zprávu, že bude muset kariéru přerušit na neurčito kvůli zdravotním problémům. Herci totiž byla už v roce 2008 diagnostikována Parkinsonova choroba. I přesto Ottfried Fischer ještě do roku 2012 hrál a vystupoval, pak už mu to ale zdraví nedovolilo.

Dnes je herci 70 let a o svých zdravotních problémech otevřeně hovoří do médií. V současné době je upoután na invalidní vozík a má problémy s mluvením a vybavováním si jednotlivých slov. V roce 2022 mu lékaři po úrazu amputovali malíček. Největší oporou je mu jeho manželka Simone. V jednom z rozhovorů ji nazval „andělem strážným“. Dvojici to klape už 25 let. S dcerami, které má z předchozího manželství, se tak často nevídá, jelikož nebydlí poblíž. O boji s nemocí a svém životě a herecké dráze vydal v roce 2019 knihu s názvem Heimat ist da, wo dir die Todesanzeigen etwas sagen. K hraní by se dle jeho slov Ottfried Fischer rád vrátil, ale to by se podle něj musel stát skutečně velký zázrak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz