Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sestry Hiltonovy: Siamská dvojčata vlastní matka nazvala monstry, adoptivní je obrala o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Progress StudioNew York, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Siamská dvojčata Daisy a Violet Hilton měla nelehký životní osud. Vlastní matka se jich zřekla a ta adoptivní jim brala vydělané peníze. Životní lásku nenašla ani jedna z nich a nakonec se jim osudnou stala chřipka.

Článek

Dne 5. srpna 1908 přišla v anglickém Brightonu na svět siamská dvojčata Daisy a Violet Hilton. Když je poprvé spatřila jejich matka Kate Skinner, nazvala je „monstry“. Vsugerovala si, že je to trest za to, jaký vede život, byla totiž neprovdanou matkou. Po narození sester lékaři dumali nad tím, za je oddělit, nebo raději nikoliv. Nakonec došli k závěru, že operace by byla příliš riskantní a pravděpodobně by vedla ke smrti obou sester. Biologická matka děvčátek se s nastalou situací nedokázala vyrovnat, a když přišla nabídka od její zaměstnavatelky, Mary Hilton, aby děti odprodala, souhlasila s adopcí.

Nevlastní rodiče je týrali a využívali

Mary Hilton však neměla žádný bohulibý záměr. V sestrách viděla ryze komerční potenciál. V té době totiž vystavování lidí, kteří byli něčím unikátní a zajímaví, bylo v kurzu. Pořádaly se různé freak show, výstavy a vystoupení lidí se zvláštním vzhledem. Tyto akce lákaly davy zvědavců, a tak jejich provozovatelé snadno mohli přijít k velkým penězům. Stejný plán hodlala realizovat Mary Hilton, která od malička siamská dvojčata vystavovala za úplatu.

Když jsme se jí znelíbily, šlehla nás po zádech a ramenou koncem přezky opasku.
Autobiografie sester Hiltonových

Kdo si připlatil, mohl se jich dokonce dotknout či obdržet vzpomínkovou pohlednici. Také sestry dosti cepovala, jejího manžela musely oslovovat „pane“ a rovněž měly náročné tréninky tance a zpěvu. Se svou show cestovaly dívky i do zahraničí, podívaly se například do Německa či Austrálie.

Povedlo se jim osamostatnit se

Po smrti Mary Hilton skončila dvojčata Daisy a Violet v péči Emily Myers, biologické dcery Mary Hilton a jejího manžela Myera Myerse. Rodina se usadila v Texasu, kde bydleli v luxusním domě, který byl financován z výdělků siamských dvojčat. Aby jejich show co nejvíce vynikla a předčila konkurenci, naučily se sestry hrát na klarinet, saxofon a piano. Také dívky předváděly taneční show se dvěma partnery. V Texasu byly ohromně populární a říkalo se jim „Siamská dvojčata ze San Antonia“.

V té době vydělávaly 5000 dolarů týdně, což byly tehdy velké peníze. Háček byl ale v tom, že z této sumy dívky dostávaly naprosté minimum, většina peněz skončila v kapsách Myera Myerse, který byl jejich opatrovníkem. To se dívkám samozřejmě nelíbilo. O jejich problému se dozvěděl i známý kouzelník Harry Houdini, který sestry povzbudil, aby se od Myerse odřízly. Dívky nakonec celou věc daly k soudu, který jim přiřkl odškodnění ve výši 100 000 dolarů, což byla na tu dobu opravdu velká suma peněz.

Foto: Progress Studio, New York, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Sestry Hiltonovy a manželé Myersovi

Manželství jako reklamní tah

Konečně se sestry mohly rozhodovat samy za sebe a žít život dle svých představ. Svoboda chutnala sladce, sestry se odstěhovaly do bytu v San Antoniu, kde pořádaly večírky a užívaly si života naplno. Tehdy se dívky začaly i seznamovat s muži. První velkou láskou Violet byl hudebník Maurice Lambert, v té době se však nenašel stát, který by byl ochoten je oddat. Pár se rozešel a později se Violet zatoužila vdát za svého kolegu Jamese Moora, k čemuž musel stát Texas dát povolení.

Spíše než z lásky byl její sňatek s hercem Jamesem Moorem dobře promyšlený kalkul, kdy dvojice svůj svatební obřad skvěle zpeněžila. Později byl sňatek anulován. O pět let později se chtěla vdát druhá ze sester, Daisy. Má se za to, že její krátce trvající manželský svazek s tanečníkem Haroldem Estepem byla také jen snaha zviditelnit se. Dvojčatům se v té době celkem dařilo, zahrála si ve filmu Chained For Love, nadále vystupovala a také začala provozovat vlastní stánek s rychlým občerstvením.

Osudnou se jim stala epidemie chřipky

Postupem času ale zájem o jejich show uvadal. Poté, co od nich odešel jejich manažer, rozhodly se sestry vzdát snahu o oživení umělecké kariéry a začaly žít klidnějším životem v ústraní. Bydlely v přívěsu a pracovaly v obchodě s potravinami. Siamská dvojčata spolu vycházela dobře, vždy se dovedla shodnout na základních potřebách, ať už se to týkalo spánku, jídla či volnočasových aktivit.

V roce 1968 zachvátila celou zemi epidemie chřipky, která byla diagnostikována i Daisy. Ta ale odmítla hospitalizaci a snažila se vyléčit doma. Když 4. ledna 1969 policie vyslaná na místo zaměstnavatelem dvojčat vyrazila dveře v místě jejich bydliště, našla už sestry bez známek života. Později se zjistilo, že nejprve chřipce podlehla Daisy a o 4 dny později Violet. Sestry Hiltonovy jsou pohřbeny na hřbitově Forest Lawn West Cemetery v Charlotte v Severní Karolíně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz