Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sexsymbol 80. let Kim Basinger proslavila nahota ve filmu 9 a 1/2 týdne. Dnes je k nepoznání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Roland Godefroy, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

V 80. letech minulého století platila herečka Kim Basinger za sexsymbol. I přes svou nesmělost dobyla Hollywood díky své kráse. Filmy 9 a 1/2 týdne či Nikdy ji proslavily po celém světě. Jak žije herečka dnes?

Článek

Kim Basinger přišla na svět 8. prosince 1953 v americkém státě Georgia. Narodila se do umělecky založené rodiny. Její matka Ann Lee pracovala jako herečka a modelka, otec Donald Wade Basinger byl muzikant. Kim Basinger vyrůstala spolu se 4 dalšími sourozenci. V dětství bývala Kim Basinger velmi plachá a nesmělá, dokonce i omdlévala, když měla mluvit před třídou – a přesto z ní jednoho dne vyrostla úspěšná herečka. Už na škole působila jako baletní tanečnice a roztleskávačka.

Sice dostala i nabídku od prestižní modelingové agentury, jí ale zpočátku přišlo lepší věnovat se herectví a zpěvu. Časem si to však rozmyslela, a přestěhovala se do New Yorku za prací modelky. Zde vydělávala na tu dobu krásné peníze, kolem 1000 dolarů denně. Avšak už poněkolikáté si Kim Basinger postavila hlavu a rozhodla se ze světa modelingu zmizet. Práce modelky ji nebavila, byla si nejistá sama sebou a také uvedla, že se „cítila, jako když se dusí“.

Z nesmělé dívky známou herečkou

Psal se rok 1976, když se Kim Basinger rozhodla vyměnit modeling za herectví. Přestěhovala se kvůli tomu do Los Angeles, kde se jí dařilo získávat menší epizodní role. Ve filmu debutovala v roce 1978, kdy si zahrála ve snímku Katie: Portrait of a Centerfold, který pojednává o mladé dívce, která se touží prosadit v Hollywoodu. V roce 1981 nafotila Kim Basinger odvážné snímky pro časopis Playboy, díky kterým se stala sexsymbolem 80. let.

Snímky byly zveřejněny až v roce 1983 a měly přitáhnout pozornost k její nové roli v bondovce Nikdy neříkej nikdy, kde si zahrála po boku Seana Conneryho. Snímek slavil velký úspěch a učinil z Kim Basinger hvězdu první velikosti. Další nabídky se jí jen hrnuly, v roce 1984 získala Zlatý glóbus za film Přirozený talent. Další úspěch slavila o dva roky později s filmem 9½ týdne, který pojednává o vášnivém vztahu dvou milenců, kteří postupně ztrácejí zábrany. Herečka odhodila stud a ukázala se ve filmu tak, jak ji pánbůh stvořil. Zajímavostí je, že původně ve filmu hrát nechtěla a z konkurzu odcházela v slzách, kdy se cítila ponížená. Obměkčila ji až kytice se vzkazem přímo od režiséra snímku. Diváci si film zamilovali, Kim Basinger se díky němu ocitla na vrcholu své slávy.

Zisk Oscara a žaloba od filmařů

Ovšem vybralo si to i svou daň. Režiséři si krásnou herečku zaškatulkovali jako vhodnou pro role svůdnic a „femme fatale“ a jiné typy rolí skoro nedostávala. V roce 1989 si chtěla vyzkoušet podnikání v zábavním průmyslu. Pro tento účel koupila celé městečko Braselton, kde plánovala vybudovat zábavní park s atrakcemi, k tomu však nikdy nedošlo. Kvůli tomu, že nedodržela podmínky smlouvy filmu Helena v krabici, a byla nucena platit tučnou pokutu.

Právník herečky toto rozhodnutí vnímal jako nespravedlivé, na obranu Kim Basinger uvedl: „Myslím, že to byla hvězda versus malý kluk a porotě se ta hvězda nelíbila. Vydělává příliš mnoho. Je příliš hezká. Její přítel je příliš hezký.“ Na realizaci zábavního parku už nezbylo a Kim Basinger Braselton prodala. Hrát nepřestala ani v 90. letech, v roce 1991 se objevila v komedii Muž na ženění, v roce 1994 účinkovala v thrilleru Útěk. Největší úspěch však slavila s filmem L. A. – Přísně tajné (1997), za který získala Oscara.

Po roce 2000 začala její sláva postupně pohasínat. Snímek Snila jsem o Africe (2000) byl propadákem, kvůli účinkování ve filmovém muzikálu 8. míle musela čelit kritice svého vzhledu. Ačkoliv nikdy hrát nepřestala, její filmové role už nebyly tak výrazné jako kdysi. Mezi její nejvýraznější snímky poslední doby patří Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody.

Vdaná byla dvakrát

Kim Basinger byla za svůj život vdaná dvakrát. Jejím prvním manželem byl maskér filmových hvězd Rob Snyder. Manželství jim vydrželo devět let, pak se ale jejich cesty rozešly. Rob ve svých pamětech poté tvrdil, že důvodem jejich rozchodu měl být údajný románek Kim a herce Richarda Gera. Krátce chodila i se zpěvákem Princem, ale pak jí do života vstoupila její osudová láska – hollywoodský herec Alec Baldwin, se kterým se potkala na natáčení, kde to mezi nimi zajiskřilo. Vzali se v roce 1993 po tříleté známosti. V roce 1995 se jim narodila dcera Ireland. Časem to ale začalo skřípat, a v roce 2000 dospěli k rozhodnutí rozvést se. Ačkoliv rozvod neprobíhal hladce a přeli se o opatrovnictví, v současnosti spolu vycházejí dobře.

Dnes žije poklidným životem u moře

V současné době je herečce 70 let a jejím partnerem je už 10 let kadeřník Mitchell Stone. Společně si užívají spokojeného života u moře, kde má Kim Basinger klid na svou další životní vášeň – tvůrčí psaní. Herečka v důchodu rozhodně nezahálí, kromě psaní je také aktivistkou v oblasti ochrany zvířat. Nafotila kampaň PETA proti kožešinám, zasadila se o ochranu hospodářských zvířat a protestovala proti obchodu s psím masem v Asii.

V minulosti byla Kim Basinger považována za sexsymbol, v dnešní době se o ní často píše v souvislosti s nepovedenými plastikami. Zlí jazykové tvrdí, že si herečka už není podobná a neumí stárnout s grácií. Samotná Kim Basinger nikdy nepotvrdila, že by kdy podstoupila plastickou operaci. Její dcera Ireland tvrdí, že vyhlazenou pleť má Kim Basinger díky tomu, že se vyhýbala slunci a žila zdravě. Ať už je to jakkoliv, hlavní je, že herečka září štěstím a očividně si užívá klidu mimo záři reflektorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz