Hlavní obsah
Cestování

Skrytá perla Thajska: Ostrov Koh Yao Yai Češi ještě neobjevili. Nabízí prázdné pláže a božský klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Ek, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Thajsko je jedničkou, co se týče exotických destinací, kam Češi jezdí na dovolenou. Řada z nich volí vyhlášená letoviska, v Thajsku se však nachází dosud turistům ne moc dobře známá místa, která stojí za vidění, třeba ostrov Koh Yao Yai.

Článek

Zájem Čechů o exotické dovolené stále roste, jejich nejoblíbenější destinací je dle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v současné době Thajsko, které je cenově dostupné a nabízí mnoho nádherných míst k vidění. Někteří sem přijíždějí za krásami přírody a tyrkysově modrými plážemi, jiní za památkami, místní kulturou a lahodným jídlem a některé láká bujarý noční život. Mezi populární a hojně navštěvovaná místa v Thajsku patří Phuket, Koh Samui, Koh Tao či Krabi. Málokdy se ale mluví o ostrově Koh Yao Yai. Ten má oproti ostatním dozajista také krásným lokalitám v Thajsku tu výhodu, že tu není tolik rušno.

Foto: Ole.Pophal, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Koh Yao Yai

Ostrov Koh Yao Yai je skrytou perlou Thajska

Ostrov Koh Yao Yai se nachází v provincii Phang Nga v jižním Thajsku. Jeho název bychom mohli přeložit jako „velký dlouhý ostrov“. Jedná se o větší ze dvou ostrovů v souostroví Koh Yao. Druhý ostrov nese název Koh Yao Noi, tedy „malý dlouhý ostrov“. Dle místní legendy ostrovy rozdělili dva zápasící mořští hadi. Populace souostroví čítá 18 000 lidí.

Tento ostrov je naprostý ráj. Strávili jsme den prozkoumáváním celého ostrova na skútrech a povídali si s místními, když jsme měli příležitost. Všichni jsou velmi přátelští a místo je téměř nedotčeno turistickým ruchem.
Becky Gibson, turistka

Ostrov Koh Yao Yai leží zhruba 50 kilometrů od nejpopulárnějšího thajského letoviska Phuket. Je až s podivem, že sem zatím nemíří mnohem více turistů. Zatímco mnozí turisté si stěžují, že je letovisko Phuket příliš rušné, Na Koh Yao Yai vládne božský klid. Je to dáno i místním obyvatelstvem, kdy drtivá většina zde žijících lidí jsou muslimové, kteří si nepřejí, aby se ostrov stal další party destinací.

Prázdné pláže s azurovou vodou, klid a relax

Pokud chcete strávit dovolenou v klidu, vadí vám davy turistů a hluk, pak by ostrov Koh Yao Yai mohl být tím pravým místem pro vás. Mnozí turisté si pochvalují místní poklidnou atmosféru a hovoří o tom, že tento ostrov je „Phuket před 40 lety“. Dostanete se sem lodí, která vyráží přímo z Phuketu, cesta trvá přibližně 35 minut. Lístek se dá sehnat za cenu kolem v přepočtu 300 Kč na osobu. Na ostrově se nacházejí malé vesničky, kokosové a kaučukové plantáže a také téměř prázdné pláže s tyrkysovou vodou. Donedávna tu byly spíše levnější hotely, ale nyní už je zde zbudovaný i pětihvězdičkový luxusní hotel pro náročné klienty.

Ostrov Koh Yao Yai je spíše odpočinkovým místem vhodným pro ničím nerušený relax na pláži. Turisté doporučují například pláže Son Bay či Laem Haad. Pokud by vás válení se na pláži už přece jen nudilo, vyrazte na projížďku ostrova. K dispozici je zde půjčovna skútrů, motorek i kol. Z ostrova je také možné vyrazit na výlet do zátoky Phang Nga, projet se v džípu nebo si domluvit zapůjčení kajaku, kdy můžete pádlovat a kochat se přitom místní faunou a flórou. Na ostrově je i několik restaurací s různou specializací, ochutnat můžete thajské delikatesy, ale místní podniky mají v nabídce i evropskou kuchyni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz