Hlavní obsah
Umění a zábava

Skupina Holki: Slavnými se staly přes noc, vydělané peníze rozfofrovaly. Teď je čeká velký návrat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

V 90. letech snad nebyl v naší zemi nikdo, kdo by neznal dívčí skupinu Holki. Ačkoliv jim mnozí předpovídali zářnou budoucnost, po pěti letech fungování kapely přišla pauza. Teď si ale všechny 4 členky spolu zazpívají znovu.

Článek

V 90. letech vznikla spousta úspěšných hudebních skupin. Hitparádám tehdy kraloval například Lunetic, Chaozz či dívčí skupina Holki, kterou založil Petr Fider. Vznikla v roce 1999 a původně měla 4 členky: Kateřinu Brzobohatou, Nikolu Šobichovou, Kláru Kolomazníkovou a Radanu Labajovou.

Všechny dívky měly hudební nadání. Kateřina Brzobohatá se už jako malá věnovala hře na klavír a zpívala ve sboru. Konzervatoř pro ni byla jasnou volbou, zvolila si obor populární zpěv. Podobně to měla i další členka skupiny, Nikola Matoušková (dříve Šobichová), která rovněž v dětství navštěvovala základní uměleckou školu, hrála na klavír a housle a zdokonalovala se ve zpěvu. I ona si jako svůj obor na konzervatoři zvolila populární zpěv. Zbývající dvě členky kapely, Radana Labajová a Klára Kolomazníková rovněž chodily na stejnou střední školu a také se toužily stát slavnými zpěvačkami. Tehdy ještě netušily, že se jim tento sen už velmi brzy splní.

Členky skupiny Holki se přes noc staly hvězdami

V době, kdy členky dívčí kapely Holki studovaly na střední škole, nazpívaly svou první píseň s názvem Už mi nevolej (1999). Ta se stala po uvedení obrovským hitem, který dívky v naší zemi takřka přes noc proslavil. Mnozí je tehdy přirovnávali ke slavné britské dívčí skupině Spice Girls. Jejich obliba u české veřejnosti rychle narůstala s veleúspěšnými písněmi Jsi senzační, Vzpomínky zůstanou či Ať to neskončí. Skupina Holki měla v té době spoustu koncertů, prodeje jejich desek trhaly rekordy a přišlo i ocenění v podobě bronzového slavíka.

Vydělané peníze rozfofrovaly

Členky v době své největší slávy teprve dospívaly, a tak, jak samy přiznaly v rozhovorech, neuměly zacházet s penězi. Svěřily se, že vydělané peníze rozfofrovaly. Kateřina a Radana toho nelitují, Nikolu to dnes trochu mrzí, nechala se slyšet, že za to mohla mít garsonku v Praze. Radana pro iDnes k utraceným penězům řekla: „To je úplně jedno. Já jsem si je opravdu do posledního haléře užila. Pro mě to byly v jeden okamžik prostě papírky potištěné obrázky a užívala jsem si je. Tak teď holt prostě musím řešit, za co se utrácí. Je to vývoj, dospěla jsem, jsem rozumná a tak.“ I tak na dobu své největší slávy Holki rozhodně vzpomínají rády. V rozhovoru Kateřina uvedla, že jí moc nevyhovuje dnešní „on-line doba“ a preferuje kontakt s fanoušky naživo.

Pauza a odchod jedné z členek

Ač byly Holki na české hudební scéně v počátcích své kariéry nesmírně populární, zájem o jejich písničky postupně uvadal. Proto se v roce 2004 Holki rozhodly dát si pauzu a vyzkoušet si, jaké by to bylo zpívat sólově. Na předchozí slávu skupiny se jim ale nepovedlo příliš dobře navázat, a jejich sólové projekty nebyly nijak zvlášť úspěšné.

V roce 2008 se tedy rozhodly tři členky skupiny (Nikola, Radana, Kateřina) obnovit její fungování. Klára Kolomazníková se k nim však už nepřidala, rozhodla se budovat svou sólovou kariéru. Stále tu však byla jiskřička naděje, že si Holki spolu ještě někdy zazpívají v původní formaci, Klára Kolomazníková pro Super.cz řekla: „Před pár lety byly takové náznaky, že bychom si společně s Holki zazpívaly opět všechny. Ale pak do toho vstoupil covid. Plánovalo se to tak, že bych vystoupila jako host, ale zatím k tomu nedošlo. Tak uvidíme, jak to dopadne. Ale já bych určitě nebyla proti.“

Velký návrat v podobě koncertu

Nakonec se tak skutečně děje. Fanoušci legendární české dívčí skupiny mohou slavit, Holki v říjnu tohoto roku pořádají koncert k 25. výročí založení kapely. Jeho součástí bude i Klára Kolomazníková. Radana Labajová se nechala slyšet, že už se na tuto hudební akci moc těší, ale přípravy jsou prý velmi náročné. Na rozdíl od doby minulé musí totiž členky skupiny skloubit práci i s péčí o rodinu, výchovou dětí a prací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz