Hlavní obsah
Lidé a společnost

Skutečný příběh Krásky a zvířete není romantický: Dívku provdali za vlčího muže na rozkaz královny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joris Hoefnagel, Public domain, via Wikimedia Commons

Pedro González s manželkou

Pohádku Kráska a zvíře milují lidé po celém světě. Její příběh je velmi romantický, ale realita rozhodně nebyla tak růžová. Skutečná kráska se musela provdat za vlčího muže na rozkaz královny Kateřiny Medicejské.

Článek

Pohádka Kráska a zvíře patří mezi nejpopulárnější díla svého žánru. Dnes je nejznámější její filmová verze z produkce Disney, ale původně romantický pohádkový příběh napsala francouzská spisovatelka Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve již v 18. století. Zatímco dnes Krásku a zvíře znají čtenáři a diváci jako romantickou pohádku, kdy se krásná a hodná mladá dívka zamiluje do netvora, kterého nakonec vysvobodí ze zajetí, skutečný příběh, na kterém je pohádka založena, rozhodně tak idylický není.

Vlčí muž Pedro González se stal oblíbencem královské rodiny

Skutečný muž, který byl předlohou pro netvora z pohádky Kráska a zvíře, se jmenoval Pedro González a narodil se roku 1537 na Tenerife. Měl jednu zvláštnost, tzv. hypertrichózu, což je nadměrný růst ochlupení na těle. Tehdy medicína nebyla tak daleko jako dnes, a tak se lidé narození s touto abnormalitou považovali za vlčí lidi. A právě takoví výjimeční jedinci byli často přijímáni u královských dvorů, kde je prezentovali jako kuriozitu. Tento osud potkal i Pedra. Když mu bylo 10 let, poslali jej Španělé jako dárek francouzskému králi Jindřichovi II. Zde měl působit jako dvorní šašek a bavit dvořany. Očekávalo se, že se projeví jako divoké zvíře, lidé si tehdy neuměli představit, že by se muž takového vzhledu uměl vybraně chovat. Po jeho příchodu mu začali přezdívat „kanárský vlkodlak“.

Jejich předsudky ale rychle vzaly za své. Ačkoliv se jej královi lékaři a učenci snažili vyprovokovat k tomu, aby kousal, drápal a choval se jako divá šelma, Pedro je ohromil, když jim zašeptal své jméno. Král si Pedra časem velmi oblíbil a Pedro se stal jeho chráněncem. Rozhodl se, že mu dopřeje velmi kvalitní vzdělání. Ukázalo se, že Pedro je chytrý, dovedl se naučit tři světové jazyky. K dispozici měl vlčí muž dále také i honosné ošacení, jaké nosili šlechtici a dvořané. Také jej král nechal zvěčnit tehdejšími umělci, kteří namalovali řadu jeho portrétů.

Královna mu našla manželku

V roce 1559 král Jindřich II. zemřel během rytířského klání. Na trůn nastoupila jeho manželka, Kateřina Medicejská. Ta chtěla, aby měl Pedro González potomky, a proto mu začala hledat manželku. Doufala, že ze sňatku vzejdou děti, které zdědí Pedrovu podobu. Nebyl to úplně lehký úkol, rozhodla se totiž před vybranými dívkami pomlčet o tom, jak Pedro González vypadá. Nakonec jí do oka padla dcera jednoho ze sluhů, pohledná Kateřina. Tu se rozhodla za Pedra provdat, aniž by se jí zmínila o vzhledu jejího nastávajícího. Královna nechala páru vystrojit veselku. Během trvání manželství se jim narodilo sedm dětí, z toho čtyři zdědily „vlkodlačí syndrom“, jak se hypertrichóze přezdívá.

Foto: Joris Hoefnagel, Public domain, via Wikimedia Commons

Gonzálezovy děti

Podle všeho mělo být jejich manželství šťastné. Hodně cestovali a podívali se do několika evropských států. Byli ukazováni králům a šlechticům u různých evropských dvorů. Zavítali i k císaři Rudolfovi II., který byl pověstný tím, že jej fascinovala jinakost a zajímal se o magii, alchymii i přírodní vědy. Nakonec se usadili ve Španělsku u vévody z Parmy. Rodinná idylka brzy skončila, jelikož děti mající „vlkodlačí syndrom“ vévoda nechal poslat jako dary ostatním šlechticům. Jedna z Pedrových dcer, Antoinetta, se stala „hračkou“ vévodovy milenky.

Podzim života strávili v Itálii

Na sklonku života pobývali nedaleko jezera Bolsena v Itálii na jednom z vévodových panství. V roce 1617 byl Pedro González naposledy spatřen na veřejnosti. Stalo se tak ku příležitosti křtu jeho vnuka. Následující rok zemřel, bylo mu 81 let. Jeho manželka Kateřina žila ještě dalších pět let. Ačkoliv byl jejich sňatek dohodnutý a nekonaly se žádné romantické námluvy jako v pohádce, není známo, že by mezi nimi panovaly během let rozpory. Jejich manželství vydrželo dlouhé roky a zda bylo šťastné, můžeme dnes už jen hádat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz