Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Smutný osud cirkusové slonice Tyke: Drezuru nenáviděla, kvůli zabití trenéra ji zastřelili na ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Příběh slonice Tyke nemůže být lhostejný žádnému člověku, který chová lásku ke zvířatům. Slonice Tyke byla od malička cvičena, aby se stala hvězdou cirkusu, čemuž se marně snažila vzdorovat. Vyústilo to v ohromnou tragédii.

Článek

Příběh cirkusové slonice Tyke vhání slzy do očí všem lidem, kteří mají rádi zvířata. Psát se začal roku 1973 v Mosambiku, kde se Tyke narodila. Už od malička bylo jasné, že do volné přírody se nepodívá, narodila se v zajetí, a její majitelé ji plánovali prodat do cirkusu. Proto byla už od počátku cvičena, aby jednou mohla bavit diváky. Její životní podmínky byly prý tristní, většinu dne měla být uvázaná, zbytek času trénovala. Majitelé ji posléze prodali společnosti Hawthorn Corporation, která dodávala slony různým cirkusům.

Vzdorovala od první chvíle

Zatímco ostatní sloni snášeli krutou drezuru, Tyke v sobě vždy měla rebelského ducha, alespoň to tvrdí jeden z jejích bývalých drezérů. Brian McMillan s Tyke pracoval krátce poté, co se do Spojených států amerických dostala. Její drezura prý byla oříšek, tři měsíce se jí snažil přimět, aby dělala triky, které ji učil. Avšak slonice vzdorovala. Brian McMillan si už tehdy uvědomil, že tento slon není k drezuře vhodný. Slonice Tyke se tréninku bránila ze všech sil, od cvičitele utíkala.

Brian McMillan tvrdí, že takové chování není obvyklé. Má více jak 15 let zkušeností s tréninkem těchto zvířat, a z jeho zkušenosti vyplývá, že většina slonů poslouchá a spolupracuje. Jsou však i výjimky, na které je podle Briana McMillana třeba dávat si pozor. Slonice Tyke patřila mezi ně.

Osudná cirkusová show

Dne 20. srpna 1994 Tyke opět vystupovala v cirkusu v Honolulu, hlavním a největším městě Havaje. Celá cirkusová show probíhala standardně až do okamžiku, kdy přišlo na řadu číslo slonice Tyke. Krátce po jejím vstupu do manéže mohli diváci sladovat, jak dupe kolem toho, co pro lidi v publiku z dálky vypadalo jako figurína. Bohužel se však jednalo o živého člověka, Dallase Beckwitha, který měl na starosti kartáčování slonů. Jelikož diváci zprvu nevěděli, co se ve skutečnosti v šapitó odehrává, mysleli si, že je to součást daného čísla. Brzy jim však došlo, jak daleko jsou od pravdy.

V momentě, kdy publikum zjistilo, že se jedná o reálnou osobu, nikoliv nějakého umělého panáka, začalo se v hysterii drát k východům. Beckwithovi na pomoc přispěchal slonův tehdejší drezér, Allen Campbell. Ten udělal velkou chybu, když předstoupil přímo před slona, dle Briana McMillana se měl ke slonovi raději přiblížit zboku. Vstup přímo před Tyke se mu stal osudným, slonice jej rozdrtila, Allen Campbell svým zraněním nakonec podlehl.

Slon na útěku

Slonice Tyke se dala na úprk, z cirkusu si to zamířila rovnou do ulic Honolulu. Cestou se ji ještě snažili polapit pracovníci cirkusu, ale marně. Na svobodě strávila Tyke pouhých 30 minut, kdy se zmateně řítila městem během dopravní špičky. Honička s policií nakonec skončila smrtí slonice Tyke. Policie ji zasáhla celkem 86 ranami. Tyke zemřela na krvácení do mozku a poškození nervů. Celou hrozivou scénu zděšeně sledovali lidé v ulicích.

Zastřelení slona vyvolalo diskuzi o cirkusech

Snímky krvácející slonice Tyke obletěly celý svět. V Honolulu dodnes sloni v cirkusech nevystupují, i když to není oficiálně zakázáno. Místní se celkově k tomuto druhu zábavy od té doby staví značně negativně. Kauza vyvolala pobouření, kdy se začalo hovořit i o úplném zákazu používání divokých zvířat při vystoupeních na Havaji. K tomu došlo jen na krátký čas, ale i to stačilo k tomu, aby taková představení cirkusy „škrtly“ ze svých programů. Od roku 2018 je zakázán dovoz divokých zvířat pro tyto účely. Pokud by vás zajímalo, jak to dopadlo se společností Hawthorn Corporation, která cirkus provozovala, tak ta byla nucena slony umístit do lepších podmínek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz