Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smutný osud skutečné Lolity: Pedofilovi nakonec utekla, zemřela však mladá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Horner Family, Public domain, via Wikimedia Commons

Příběh Florence Sally Horner zřejmě inspiroval světoznámé literární dílo Lolita z pera spisovatele Vladimira Nabokova. Dívku v roce 1948 unesl pedofil Frank La Salle. Sally se sice nakonec podařilo utéct, ale i tak ji stihl tragický osud.

Článek

Florence Sally Horner se narodila 18. dubna 1937 v americkém městě Camden v New Jersey. Když jí bylo pouhých pět let, musela se vyrovnat s rodinnou tragédií. Její otec Russell Horner si totiž vzal život. Malá Sally, jak dívce každý říkal, tak vyrůstala pouze s matkou a starší nevlastní sestrou Susan. Matka dívenky, Ella Horner, se snažila rodinu uživit, ale měla problém udržet si stálé zaměstnání. Když už pracovala, trávila v zaměstnání dlouhé hodiny. Mezitím měla Sally na starost její starší nevlastní sestra Susan, která tou dobou byla ve vysokém stupni těhotenství. I přes nepříznivé rodinné podmínky si Sally vedla ve škole skvěle a moc se těšila na to, až se Susan narodí miminko.

Její únosce se vydával za agenta FBI

Osud Sally Horner změnila drobná krádež, kdy si bez zaplacení odnesla zápisník z jednoho malého obchůdku. Jeho hodnota byla pouhých 5 centů. Sally plánovala, že s jeho pomocí udělá dojem na ostatní oblíbené spolužačky. Už si to štrádovala s ukradeným sešitem zpátky ke spolužákům, když ji zastavil muž, který se představil jako Frank Warner. Dívce zalhal, že je agent FBI a následně jí sdělil, že ví o tom, co provedla. Vyhrožoval jí, že pokud ho nebude poslouchat na slovo, poputuje do polepšovny.

Ve skutečnosti to nebyl žádný tajný agent, ale 51letý mechanik a usvědčený sexuální delikvent jménem Frank La Salle. Vymyšlených jmen měl za roky lhaní celý seznam a o své pravé identitě mlžil pravidelně. Pod falešným jménem se dokonce oženil, jeho tehdejší manželka Dorothy May Dare ale zjistila, že jí lhal o své identitě, a když se v roce 1943 přišlo na to, že sexuálně obtěžoval a napadl nezletilé dívky, požádala Dorothy o rozvod. Frank La Salle strávil 5 let ve vězení, v roce 1948 byl z vězení propuštěn.

Postupně si Frank La Salle zjistil o životě Sally další informace – kde bydlí, kam chodí do školy, s kým se vídá. Dne 15. června 1948 se odhodlal jednat, rozhodl se Sally unést. Nařídil Sally, aby jej své matce představila jako otce svých spolužáků, kteří berou Sally na společnou dovolenou. Zpočátku dívčina matka uvěřila této verzi, Sally se jí pravidelně ozývala prostřednictvím telefonátů a dopisů. Když ale od Sally přišla zpráva, ve které bylo, že už si nechce dál psát, zalarmovala její matka policii.

Ze spárů pedofila unikla

Místně příslušným policistům se podařilo dle zpáteční adresy najít poslední známé místo, kde Sally pobývala. Zde policie našla dva sbalené kufry a fotografii Sally, jak sedí na houpačce v šatech s volánem. Bylo jasné, že hledaná dvojice měla naspěch, když místo opouštěla. Následující den otiskly noviny dívčinu fotografii a byla vznesena obvinění proti jejímu únosci.

Tou dobou byla Sally v Baltimoru. Zde pronajal Frank La Salle byt a sousedům představil Sally jako svou dceru Madeleine LaPlante. Dokonce Sally zapsal ke studiu na místním katolickém gymnáziu. V té samé době začal Frank La Salle dívku sexuálně zneužívat. Brzy se k němu dostalo, že mu za únos hrozí až desítky let ve vězení, a tak se znovu spolu se Sally vydali na cestu. Dívka stále věřila, že je Frank agent FBI vyšetřující případy po celé zemi, a tak jej následovala. Nově se usadili v Texasu, kde Sally chodila do katolické školy a představovala se jako Florence. Našla odvahu svěřit se kamarádce ve škole s tím, že ji La Salle sexuálně zneužívá. Ta jí řekla, že to musí skončit, a tak Sally začala Frankovi klást odpor.

Nakonec se odhodlala svěřit se své sousedce Ruth Janish s tím, že byla unesena. O sexuálním zneužívání ale tehdy pomlčela. Ruth Janish neváhala a kontaktovala FBI. Přivolaní policisté odvezli dívku do bezpečí a Franka zatkli. Při výslechu Sally nakonec přiznala, že ji její únosce i zneužíval. Za své zločiny byl Frank La Salle odsouzen k 41 letům vězení.

Skutečná Lolita zemřela mladá

„Skutečnou Lolitu“, jak se o Sally Horner dnes mluví, potkal smutný osud. Ze spárů pedofila sice unikla, ale musela se vypořádávat s tím, že ne pro všechny ve svém okolí byla obětí. V 50. letech 20. století bylo znásilnění stále některými lidmi vnímáno jako hanba, a tak na dívku pohlíželi někteří jako na „poběhlici“, jak vypověděla její kamarádka Carol Starts.

V létě roku 1952 podnikla Sally Horner s kamarádkou Carol výlet do Wildwoodu, na který si obě dívky střádaly z letní brigády. Zde se seznámila se 17letým Edem Bakerem. Těsně před plánovaným odjezdem autobusem zpátky do Camdenu jí Ed navrhl, že by ji zpátky mohl odvézt autem. Během jízdy však došlo k autonehodě, kdy Ed Camden narazil do stojícího porouchaného kamionu. Sally Horner byla na místě mrtvá. Její matku tato zpráva zdrtila natolik, že dívku musel identifikovat jiný příbuzný.

Edward Baker byl zproštěn viny za smrt Sally, policie věc uzavřela jako tragickou nehodu. Když se konal její pohřeb, nechal Frank La Salle z vězení poslat květiny na dívčin hrob. Sám zemřel na arteriosklerózu o 14 let později. Tragický osud Sally Horner zřejmě inspiroval i Vladimira Nabokova a jeho nejslavnější dílo Lolita – i když sám autor to nikdy nepřiznal. O případu však dozajista věděl, protože jeho literární dílo obsahuje větu: „Udělal jsem snad Dolly to, co Frank La Salle, padesátiletý mechanik, udělal v roce 1948 jedenáctileté Sally Hornerové?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz