Hlavní obsah
Lidé a společnost

Únos 9leté Katie Beers: Dívka strávila 17 dní v bunkru, věznitele znejistěla tak, že se sám udal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Katie Beers v 90. letech prožila noční můru. Rodinný přítel John Esposito ji unesl a měl v plánu ji doživotně držet v podzemním krytu. Dívka ho však dovedla vyvést z míry, až vše nakonec dopadlo úplně jinak.

Článek

Devítiletá Katherine Beers všemi přezdívaná Katie se narodila 30. prosince 1982. Vyrůstala v New Yorku, kde žila se svou matkou Marilyn a bratrem Johnem. Biologického otce nikdy nepoznala. V domácnosti s nimi bydleli ještě další dva lidé – dívčini kmotři Linda Inghilleri a její manžel Salvatore., zvaný „Sal“. Ten často děti hlídal a časem je začal i sexuálně zneužívat. V tuto dobu se na scéně objevil rodinný přítel John Esposito, který se snažil získat si přízeň Johna a Katie kupováním dárků. Měl však nekalé úmysly. Časem začal zneužívat Johna. Nebyl to jeho jediný prohřešek, už v roce 1978 ho soud uznal vinným z pokusu o únos malého chlapce z obchodního centra. Tehdy Esposita od vězení zachránilo doznání. O únos dítěte se ale pokusil znovu, o 14 let později.

Katie Beers byla unesena a vězněna v bunkru

Dva dny před desátými narozeninami Katie Beers se Esposito nabídl, že by dívku vzal na narozeninové nákupy. Dívka souhlasila netušíc, co ji čeká. Namísto do obchodu ji Esposito odvezl k sobě domů do vesničky Bay Shore. Nejprve nechal dívku, aby si zahrála videohru u něj v ložnici, ale pak ji přinutil, aby vešla do bunkru, který měl zbudovaný pod zahradou domu. Vedla k němu chodba z Espositovy ložnice, kdy byl vchod skrytý za knihovnou. Za betonovými dveřmi se nacházela stísněná místnost s televizí a záchodem. Bunkr postavil Esposito jen kvůli tomu, aby do něj mohl Katie zavřít. Katie později uvedla, že když ji hlídal, hrála si v navezené hlíně, která byla přemístěna kvůli zbudování bunkru.

Únosce dívku donutil, aby namluvila vzkaz své kmotře Lindě. Stálo v něm: „Teto Lindo, unesl mě muž a má nůž. Ach ne, právě teď přichází.“ Esposito byl přesvědčen, že vzkaz odvede pozornost od jeho osoby a poskytne mu alibi. Následně se přemístil do zábavního parku Spaceplex, kde ztropil scénu, kdy předstíral, že zde byl s Katie, která zmizela. Na místo byla přivolána policie, která posléze začala po dívce pátrat. Samozřejmě marně, Katie se v tu dobu nacházela v podzemním krytu skryta před zraky světa.

Věznitele znejistěla svými otázkami

Katie Beers strávila v bunkru celkem 17 dní, během kterých ji Esposito opakovaně sexuálně zneužil. Vystrašené Katie tehdy dávala jedinou naději jen televize, ve které mohla sledovat, jak nadále pokračuje pátrání po ní. Dívce Esposito nosil jídlo, pití, hračky a plánoval, že ji z bunkru už nikdy nepustí. Vymyslel dokonce, že ji ve spánku naaranžuje tak, aby vypadala jako mrtvá a vše pošle policii. K tomu však ale nedošlo. Kriminalistům byl Esposito podezřelý od samého začátku. Svědci totiž uvedli, že do Spaceplex vešel sám. Navíc měl Esposito již jeden záznam týkající se únosu a také policistům došlo, že trik s nahrávkou dívky je podvrh.

Mezitím se Katie rozhodla o svou svobodu bojovat sama. Poté, co ji Esposito sdělil, že ji z bunkru nikdy nepustí, začala mu pokládat dobře mířené otázky: „A kam budu chodit do školy? Kde budu pracovat? Jak se vezmeme a budeme mít děti?“ Cílem dívky bylo únosce znejistět. „Snažila jsme se s ním manipulovat, aby přemýšlel o budoucnosti a takových věcech. Myslím, že ho to trochu vyděsilo, začal mít obavy z toho, co bude,“ řekla Katie o své účinné taktice. Tyto nepříjemné dotazy měly ten správný psychologický efekt – Esposito začal pochybovat o tom, že vše dobře skončí a začal se obávat zatčení. Z tohoto důvodu se nakonec po 17 dnech, kdy dívku držel v zajetí, přiznal vyšetřovatelům.

Byl odsouzen na doživotí, v roce 2013 ve vězení zemřel. Spravedlnosti neunikl ani Salvatore Inghilleri, který dívku zneužíval v minulosti. Soud ho poslal na 12 let za mříže. Katie Beers byla po hrůzném incidentu umístěna do milující pěstounské rodiny. V současné době je jí 41 let a o svém únosu otevřeně hovoří. V současné době žije klidným rodinným životem, o kterém vždy snila. S manželem vychovávají dvě děti. Svůj příběh sepsala do knihy Pohřbené vzpomínky: Příběh Katie Beers.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz