Hlavní obsah
Lidé a společnost

Únosce si Jayme Closs vyhlédl ve školním autobuse: Nejprve jí zabil rodiče, pak ji 3 měsíce věznil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stable Diffusion, DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

V roce 2018 si tehdy 13letá Jayme Closs prošla peklem, když Jake Patterson vnikl k ní domů, zabil její rodiče a dívku unesl. Na své chatě ji věznil 3 měsíce. Jayme však sebrala veškerou odvahu. a nakonec se jí podařilo utéct.

Článek

Dívku si vyhlédl ve školním autobuse

Jayme Lynn Closs se narodila v roce 2005 a žila s rodiči v americkém městě Barron ve státě Wisconsin. Obzvláště blízká si byla se svou matkou Denise, okolí je popisovalo jako „nerozlučnou dvojici“. V Barronu Jayme i studovala a pravidelně jezdila školním autobusem. Během jedné z jejích rutinních jízd si jí povšiml tehdy 21letý Jake Thomas Patterson, který byl zrovna na cestě do místní sýrárny, kde pracoval. Jayme Closs bylo v té době třináct let a Pattersonovu pozornost upoutala, když ji viděl nastupovat. Později se nechal slyšet, že od tohoto momentu věděl, že Jayme budou tou dívkou, kterou se pokusí unést. Zjistil, kde dívka bydlí a v hlavě začal spřádat plány na to, jak by se k ní dostal. Nejprve si oholil hlavu i obličej, aby případně po sobě na místě plánovaného únosu nezanechal stopy. Nejdříve na místo vyrazil na obhlídku, ale kvůli množství lidí, které se ten den v lokalitě pohybovalo, se nakonec neodvážil cokoliv podniknout. O dva dny později ze stejného důvodu z místa odešel.

Nejprve zavraždil její rodiče a pak ji unesl

Svůj ďábelský plán se rozhodl realizovat dne 15. října 2018, kdy se k domu Clossových vypravil ozbrojen otcovou brokovnicí. Aby ho nikdo nepoznal, nasadil si lyžařskou kuklu a auto nechal zaparkované stranou. Zazvonil a vyčkával. Ke dveřím přišel James Closs, otec Jayme, který ho vyzval, aby se představil. Pak přišlo něco nečekaného – namísto odpovědi Jake Patterson vypálil z brokovnice. Střela Jamese Closse smrtelně zranila.

Foto: Wisconsin Department Of Justice, Public domain, via Wikimedia Commons

Dům rodiny Clossových

Jake Patterson se násilím dostal do domu a začal prohledávat jednu místnost po druhé. Jayme se spolu s matkou ukrývala v zamčené koupelně a snažily se dovolat na linku 911, ale bylo už pozdě. Dispečer slyšel už jen zoufalý křik a hovor skončil. V tu dobu pod pohrůžkou zbraní únosce přinutil Jayme nechat se svázat. Poté zastřelil její matku před zraky nebohé Jayme. Dívku naložil do kufru auta a odjel. Policie dokázala hovor lokalizovat a dorazila na místo, kde našla těla Denise a Jamese Clossových, kriminalisté však neměli tušení, co se stalo s Jayme a zda je vůbec ještě naživu. Také jim unikla skutečnost, že se s pachatelem již potkali – jeho auto míjeli cestou na místo činu.

Foto: Federal Bureau of Investigation - Milwaukee Division, Public domain, via Wikimedia Commons

Fotografie z doby, kdy policie pátrala po Jayme Closs

V zajetí strávila 3 měsíce

Jake Patterson vystrašenou dívku odvezl na chatu v lese poblíž města Gordon. Zde ji únosce uvěznil ve své ložnici, občas jí dokonce přikázal, aby zůstala ležet nehnutě pod jeho postelí, zvláště, když měl doma návštěvu. Vyhrožoval jí, že pokud by se zkusila ozvat, „stanou se špatné věci“. Vystrašená Jayme uposlechla. Pod postelí někdy strávila i půl dne, přičemž se nemohla napít, najíst a dojít si na záchod. Kolem postele pachatel rozmístil různé předměty, aby mohl kontrolovat, zda se dívka nesnaží dostat ven. Když se některý předmět pohnul, bylo zle. Dvakrát se Jayme pokusila zpod postele dostat bez svolení, což Jacka Pattersona rozzuřilo natolik, že dívku uhodil. Zároveň byl přesvědčený, že dívka byla natolik vyděšená, že by ji ani nenapadlo skutečně zkusit z chaty utéct. Proto ani nedával na dveře zámky a nechával dívku spát v posteli vedle něj. Časem ji příležitostně pustil ven na krátkou procházku. Ani tehdy se Jayme o útěk nepokusila.

Jayme Closs se nakonec podařilo utéct

Po třech měsících v zajetí však dívka vycítila svou šanci na útěk, a to když jí Patterson oznámil, že několik hodin nebude doma. Získal totiž práci ve skladu lihovin a musel dorazit na směnu. Ač byla Jayme dozajista k smrti vyděšená, jakmile Patterson odjel, pokusila se o útěk. Nejprve se jí povedlo uniknout zpod postele. Když zjistila, že dům není zamčený, neváhala ani vteřinu a vyběhla na ulici. Jako první potkala místní obyvatelku Jeanne Nutter, která zrovna tou dobou venčila svého psa. Tvář Jayme znala z televize, a tak dívku okamžitě vzala do svého domu a zavolala policii.

Krátce poté kriminalisté zadrželi a zatkli Pattersona, který se ke všemu přiznal. Policistům řekl i podrobnosti o únosu, jak si vše pečlivě naplánoval, vyměnil poznávací značku, oholil si hlavu, objednal kuklu a zvolil zbraň, o které si myslel, že ji bude těžké vysledovat. Později však svou verzi změnil. Odmítal, že by čin plánoval, trval na tom, že jednal impulzivně. Svých zločinů údajně litoval, alespoň to tvrdil novinářům a posléze i přítomným v soudní síni. Během slyšení Jayme Closs soudce žádala o to, aby Patterson již nikdy nebyl propuštěn na svobodu. Tak se také stalo, Jake Patterson byl v roce 2019 odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Jayme Closs nyní žije se svou tetou a strýcem.

Zdroje: NBC NEWS, People, ABC News, CNN, Wikipedia – heslo Kidnapping of Jayme Closs

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz