Hlavní obsah
Lidé a společnost

Clevelandský únos: Ženy byly roky vězněny a týrány. Pachatel dostal tisíc let vězení, vinu necítil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stable Diffusion, DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Tři ženy několik let držené v „domě hrůzy“, kde je jejich únosce týrá a vězní, to zní jako scénář k hororovému filmu. Bohužel se nejedná o fikci, ale o skutečný kriminální případ, který se odehrál v americkém Clevelandu.

Článek

Zmizení tří žen

Psal se 23. srpen 2002, když tehdy jednadvacetiletá Michelle Knight nedorazila k soudu, který projednával péči o jejího syna Joyeho, kterého jí úřady odebraly. Tehdy jejímu zmizení policie nepřikládala velkou váhu. Strážci zákona se domnívali, že Michelle nepřišla kvůli vzteku na úředníky a byli přesvědčeni, že jí nehrozí žádné nebezpečí. Dokonce ji po 15 měsících od jejího zmizení smazali z databáze pohřešovaných.

O necelý rok později však zmizela další dívka – tehdy sedmnáctiletá Amanda Berry. Ještě před svým zmizením stihla zatelefonovat sestře, které sdělila, že má odvoz domů a že se brzy uvidí. O týden později zavolal k rodině domů neznámý muž, který tvrdil, že Amanda je s ním, je v pořádku a domů se vrátí již brzy. K tomu však nedošlo. O rok později se pohřešovala další dívka – čtrnáctiletá Gina DeJesus, která se také nechala přemluvit cizím mužem, aby ji odvezl domů ze školy. Do svého bydliště však už nedorazila. Policie si zpočátku nebyla vědoma toho, že by tyto případy mohly být propojené.

Únoscem byl Ariel Castro

Za únosem všech tří výše zmíněných dívek stál jeden muž – Ariel Castro. Narodil se 10. července 1960 v Portoriku. Odtud se po rozvodu rodičů spolu s matkou a sourozenci přestěhoval do Spojených států amerických. V dětství byl sexuálně zneužit sousedem a posléze i strýcem. Nepoznal, co je to rodičovská láska, matka ho fyzicky týrala. Bohužel se později sám stal tyranem.

V 80. letech si našel přítelkyni, Grimildu Figueroa. Zpočátku jim to ve vztahu klapalo, ale když se sestěhovali do svého domu na adrese 2207 Seymour Avenue v Clevelandu, začalo peklo. Ariel Castro se k partnerce choval hrubě a opakovaně ji bil. Takto jí způsobil krevní sraženinu, zlomená žebra i poranění lebky. Bil i jejich společného syna Anthonyho. V roce 1993 ho sice policie zatkla a obvinila z domácího násilí, ale Castro z toho tehdy vyvázl bez trestu, a tak mohl Grimildu dále terorizovat, vydírat a vyhrožovat jí.

Oběti únosu byly roky vězněny a týrány

Po rozvodu s Grimildou si Ariel Castro našel nové oběti, tři dívky, které unesl, věznil a týral. Jako první u sebe doma věznil Michelle Kinght, kterou zpočátku zamykal a svazoval v místnosti, kde téměř nic nebylo. Časem jí dovolil dívat se na televizi, což Michelle psychicky deptalo, protože si uvědomila, že po ní nikdo nepátrá. Časem k ní do pokoje zavřel Amandu Berry a Ginu DeJesus. Dům byl zabezpečen proti jejich útěku, Ariel Castro jej zabednil a dívky držel zamčené v suterénu. Nechával je o hladu a opakovaně je bil a znásilňoval.

Foto: THD3, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dům, kde Ariel Castro věznil své oběti.

V důsledku týrání Michelle Knight několikrát potratila. V domě přišlo na svět jedno miminko, v roce 2006 porodila Amanda dceru, která se pro ni stala symbolem naděje. Ariel Castro své oběti týral i psychicky, vyhrožoval jim, štval je proti sobě a hlídal je pomocí alarmů. Hororové chvíle někdy vystřídal klid, když byl Castro pryč. To spolu tančily, dívaly se na seriály a povídaly si. Jakmile však uslyšely jeho kroky na schodech, trnuly hrůzou, co se bude dít. Nikdy nevěděly, co si Castro usmyslí. Zatímco unesené ženy prožívaly v domě hrůzy peklo, jejich blízcí vůbec netušili, co se s nimi stalo. V roce 2006 zemřela na zánět slinivky Amandina matka, Louwana Miller, poté, co roky zasvětila hledání ztracené dcery.

S útěkem jim pomohli sousedé

V listopadu roku 2011 zaslechl Castrův soused, Israel Lugo dunivé rány, které se ozývaly od sousedových dveří. Zavolal proto na místo hlídku policie, aby vše prověřila. Když strážci zákona dorazili na místo a zaklepali na dveře, nikdo jim neotevřel, a tak odjeli. Další šance na záchranu přišla 6. května 2013. Castro ten den zapomenul zamknout vnitřní dveře. Ty venkovní však zůstaly zamčené. Chvilku ženy ještě pochybovaly, zda se nejedná o další z Castrových testů, kdy naschvál jedny dveře nezamkl, a když se některá z nich pokusila o útěk, dopadl ji a zbil.

Amanda Berry ale sebrala veškerou odvahu a začala bušit do venkovních dveří. Její křik uslyšeli dva sousedé, kteří jí přišli na pomoc – Charles Ramsey a Angel Cordero. Prokopli spodní část dveří, kudy prolezla Amanda se svou malou dcerou. V ten moment sousedovi vylíčila, že je zde držena proti své vůli s dalšími ženami a požádala ho, aby zavolal linku 911. Tři unesené ženy tak byly po letech věznění konečně volné. Ariel Castro byl zatčen. Během soudního líčení se Castro hájil tím, že „je nemocný člověk“ a uvedl, že „se nepovažuje za monstrum“. Vinu sváděl na své sexuální pudy a závislost na sexu. Odmítl, že by ženy kdy znásilnil nebo je týral. U soudu tvrdil, že sex s ním ženy měly dobrovolně. Neprojevil žádnou lítost a necítil vinu za to, co obětem způsobil.

Soud ho shledal vinným a uložil mu trest doživotí a tisíc let ve vězení. Po měsíci jej dozorci našli oběšeného v cele na prostěradle. Následné vyšetřování uzavřelo jeho smrt jako sebevraždu. V roce 2014 vydala Michelle Kinght knihu, kde popsala, co v zajetí prožívala. V rozhovorech uvedla, že se nerada dívá zpátky do minulosti a spíše se snaží soustředit na budoucnost. O rok později se svou knihou přišly i Amanda Berry a Gina DeJesus. Jejich kniha se stala bestsellerem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz