Hlavní obsah
Lidé a společnost

Věštci z rodu Tarabićů: Předpověděli dvě světové války i to, že lidstvo jednou doplatí na svou pýchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Negramotní pastevci z rodu Tarabićů kdysi předpověděli světové války, technologický rozmach a varovali před pustošením planety. V Srbsku je mají za nadané věštce, ale zaznívají i kritické hlasy, které věrohodnost jejich proroctví zpochybňují.

Článek

Malá srbská vesnice Kremna na první pohled nevypadá nijak zajímavě, přesto je to pro Srby velmi důležité místo. Pocházeli z ní totiž dva příbuzní, Miloš a Mitar z rodu Tarabićů. Mitar byl Milošovým synovcem. Právě oni vyslovili „proroctví z Kremny“, jak se jejich vizím dnes říká. Kdo byli slavní srbští proroci, co vše předpověděli správně a před čím varovali?

Byli negramotní, ale měli dar vidění

Do malé srbské vesničky Kremna nacházející se v okrese Zlatibor přišel rod Tarabićů v 18. století. Je možné, že jejich příjmení vniklo odvozením od nedaleké hory Tara. Ve vesnici si brzy získali pověst tvrdě pracujících zemědělců. Chválu na jejich produkty pěli lidé z celého okolí. Nejvíce se spřátelili s rodinou Zaharićových. Miloš Tarabić se narodil roku 1809. Od dětství byl velmi uzavřený. Se zbytkem rodiny trávil málo času, když mohl, utíkal do hor, nebo sám na louce pásl ovce a skrýval se před zraky lidí.

Také se sám toulal po lesích a mnohdy se vracel až pozdě v noci. Byl velmi nebojácný a nezalekl se ani divé zvěře. Jeho jediným kamarádem byl Zachary Zaharić, kterému se Miloš svěřil s tím, že chodí do lesů tak často z důvodu, že se mu zde otevírá mysl a lépe vnímá. Rodina považovala jeho chování za zvláštní a nebyli v tom sami. Miloš byl známý tím, že odváděl práci neskutečně rychle, a tak se ve vesnici začalo šuškat o tom, že si vypomáhá čarodějnictvím.

Foto: CrniBombarder, Public domain, via Wikimedia Commons

Vesnice Kremna

Během dospívání začal mít Miloš vize z budoucnosti. Ta první se týkala jeho vlastní smrti. Když se ho matka ptala, proč se nechce oženit, odpověděl jí: „Nikdy se neožením. Až mi bude 45 let, pohřbíš mě!“ Na ženění se jej dotazovala i sestra Bosa, té zase vylíčil její budoucnost. Řekl jí, že bude mít rodinu a bude žít v krásném domě, ale její děti zemřou v dětství a ona si bude přát, aby se nikdy nevdala. Obě proroctví se v budoucnu do puntíku vyplnila.

Další vize k němu přicházely neustále. Miloš byl sice negramotný, ale své vize se rozhodl uchovat za pomoci místního kněze, který proroctví zapsal. Zajímavé bylo, že jasnovidecké vize měl i jeho synovec, Mitar Tarabić, narozený v roce 1826. Objevily se u něj již v dětství. Mitar rovněž neuměl číst a psát, a tak rovněž svá proroctví musel diktovat zpovědníkovi. Avšak na rozdíl od Miloše měl Mitar daleko lepší slovní zásobu, a tak se lépe a detailněji vyjadřoval. Měl dar vidět do vzdálené budoucnosti, které se týkala většina jeho vizí.

Proroctví věštců z rodu Tarabićů

Věštcům z rodu Tarabićů se podařilo dobře předpovědět budoucí dění v Srbsku a ve světě ve světě i technologický vývoj. Správně se jim podařilo předurčit dvě světové války, které ve své době nazývali „velkými“. Mitar Tarabić tehdy varoval, že po první světové válce přijde ještě další světový konflikt, kdy se Evropa ocitne pod nadvládou „křivého kříže“, čímž měl na mysli zřejmě svastiku. Dokonce se věštcům povedlo předpovědět i útok nacistického Německa na Rusko.

Správně odhadl, že po této válce vzniknou nové státy a zločinci stanou před mezinárodním soudem. O konci války jasnovidci tehdy řekli: „Rusko uzavře spojenectví s dalšími velkými královstvími za mořem a oni spálí křivý antikříž a osvobodí všechny zotročené lidi v Evropě.“ Na proroctví věštců z tohoto rodu je zajímavé, že ač mnohdy neuvádí konkrétní roky, jejich popisy jsou mnohdy detailnější, než je to u jiných slavných věštců, například Baby Vangy či Nostradama. Dále také předpověděli rozmach technologií avýroby. Ve svých vizích popisovali například fungování budoucích mobilních telefonů, televizí či telegrafů.

Varovali, že lidstvo doplatí na svou pýchu

Ačkoliv proroci mluvili o dlouhých letech prosperity, také zmiňovali, že si pustošení planety v budoucnu vybere svou daň. A to v momentě, kdy si lidé budou připadat vševědoucí a všemocní. Varovali před přílišnou pýchou a zpupností lidstva. „Ti, již budou umět číst a psát, budou myslet, že vědí nejvíc. Přitom ale svými činy otráví vzduch a vodu, rozptýlí mor po řekách a způsobí různé neduhy,“ předpovídali věštci. Také se v jejich vizích objevuje hladomor, zvláštní nemoc i boj o zdroje. Všechny tyto události mají posléze přimět lidi, aby se vrátili ke svým kořenům a žili v souladu s přírodou. Tyto události by se dle jejich předpovědí měly stát kolem roku 2050.

Ačkoliv za sebou věštci mají některá úspěšná proroctví, která se vyplnila, existuje celá řada skeptiků, kteří celé „pohádce“ o nadaných negramotných věštcích odmítají uvěřit. Patří k nim i srbský novinář a vynálezce Vojislav „Voja“ Antonić, který vydal knihu Neproroctví z Kremny: Studie klamu. V ní se píše o tom, že údajně měly být svitky s výpověďmi proroků během let záměrně upravovány. Kritické hlasy také upozorňují, že celá řada předpovědí není datována, často věštci totiž pouze vyřkli, že „se to stane brzy“, nebo že „k tomu jednou dojde“. Navzdory těmto pochybnostem však celá řada Srbů věštce uznává za skutečné proroky a vesnice Kremna je dnes známá jako „srbské Delfy.

Zdroje: Dotyk, Medium, Rejected Scriptures, Serbia, Dragoljub Golubovic a Dejan Malenkovic. Kremansk Prophecy. Xlibris Corporation, 2003.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz