Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vousatá dáma Annie Jones: Cirkusovou atrakcí se stala už jako batole, zemřela mladá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Annie Jones, přezdívaná též „Vousatá dáma“, se stala cirkusovou atrakcí už v batolecím věku. Postupem času se stala opravdovou senzací tehdejších freak show. Slávy a peněz si ale dlouho neužila, zemřela mladá.

Článek

Vousaté ženy kdysi vystupovaly v cirkusu jako atrakce pro pobavení diváků. Jednou z nejúspěšnějších z nich byla Annie Jones, která se narodila 14. července roku 1865 v americkém městě Marion. Už po narození bylo jejím rodičům jasné, že je Annie Jones výjimečná, na jejím dětském obličejíku se totiž už v den narození rýsovaly krátké vousy. Je pravděpodobné, že se u Annie projevil tzv. hirsutismus, tedy zvýšený růst chloupků u žen v místech, kde se typicky vyskytuje mužské ochlupení. Na vině je zvýšená produkce androgenů. Rodiče Annie se snažili zbavit se jich všemi dostupnými prostředky, ale jejich snaha se ukázala jako marná. Zpráva o vousatém miminku se brzy rozkřikla, a rodiče začaly otravovat davy zvědavců, kteří toužili malou Annie alespoň na okamžik spatřit. To však její matka nedovolila – alespoň z počátku.

Cirkusovou atrakcí se stala už jako batole

Rodiče Annie Jones dostali první nabídku na to, aby jejich dcera účinkovala na výstavě, už když byly Annie dva roky. Tehdy odmítli, peníze nutně nepotřebovali, protože měli vlastní hospodářství a otec dívky měl také dost zakázek jako mechanik. Zanedlouho poté ale přišla další nabídka, tentokrát od O. J. Fergusona, který pracoval jako manažer Barnumova amerického muzea, které se specializovalo na kuriozity, podivné atrakce a jinde nevídané show. Za roční angažmá malé Annie nabídl na tehdejší poměry velkou sumu peněz, které rodina neodolala. Matka malé Annie souhlasila pod podmínkou, že svou dceru bude do New Yorku doprovázet, a kdyby se tam dceři nelíbilo, kdykoliv lze smlouvu vypovědět a odjet domů.

Foto: Poster, Public domain, via Wikimedia Commons

Annie_Jones

Bohužel už během prvního roku trvání smlouvy se však matka Annie musela vrátit domů, jelikož zemřel její manžel a otec Annie. Malá dívenka tak byla ponechána v péči chůvy. Svého odjezdu posléze matka Annie hořce litovala. Během její nepřítomnosti byla totiž Annie unesena místním mužem, který ji chtěl vystavovat sám. Naštěstí byl vypátrán policií a Annie putovala zpátky k Barnumovi a své matce, která se od ní už nehnula ani na krok.

Vousatá dáma zemřela mladá

Z Annie se v průběhu let stala hvězda cirkusových show. Diváky bavilo sledovat ji, jak se předvádí v načančaných dámských šatech, přičemž její ženský oděv kontrastoval s jejími vousy. Časem se jí začalo přezdívat „Vousatá dáma“. K vidění byla nejen v proslulém Barnumově muzeu, ale také cestovala po Spojených státech amerických. Během turné se snažila zdokonalovat svá čísla, naučila se hrát na různé hudební nástroje a dbát na pravidla etikety.

V 16 letech potkala svou první lásku – uvaděče show Richarda Elliota. Vzali se, jejich manželství trvalo 15 let, pak se rozvedli. Posléze si Annie vzala dalšího uvaděče, Williama Donovana. Společně se pár podíval i do Evropy, kde působili jako duo. Bohužel jejich vztah trval jen krátce, protože William Donovan náhle zemřel. Annie se pak vrátila k práci v Barnumově muzeu. O mnoho však svého druhého manžela nepřežila. V 37 letech zemřela na tuberkulózu.

Zdroje: All That's Interesting, The Human Marvels, Wikiskripta – heslo Hirsutismus, Wikipedia – heslo Annie Jones, National Institutes of Health

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz